Höstmys på skärgårdstur till Finland

Rådlös inför höstlovet? Redo för höstmys på ett nytt sätt? Det är lätt att bli hemmablind, men våra vackra närområden är fantastiska och sådana som resten av världen trånar efter. Ren natur, fräsch luft, bra kvalitet på både vatten och mat!

I betalt samarbete med Finnlines fick vi möjlighet att testa och slå ett slag för minikryssningen där du lätt tajtar till resan eller stretchar ut den efter möjligheter i kalendern och plånboken.

Finnlines, foto: Peter Kroon.

Nu finns dessutom ett nytt fartyg som låter dig glida fram genom Östersjöns skärgård mellan Sverige och Finland med ett kort strandhugg på Åland; Finnsirius.

Nya Finnsirius

Vi klev nyligen ombord på Finnlines nya hybridfartyg för att ta reda på vad de har att erbjuda för familjer. Är det barnanpassat ombord, är det familjevänligt, kan man njuta oavsett ålder på barnen?

Jag har redan skrivit en utförlig reseberättelse om vår familjekryssning med Finnsirius på vår kryssningssida Seafun.se som du gärna kan ta del av om du känner att detta kan vara något för din familj. Men i det stora hela; det är fint att vara ombord på ett sprillans nytt fartyg!

Våra barn är 7 och 13. Ganska stor åldersskillnad alltså och olika behov att tillgodose. Tonåringen bryr sig om wifi och snygga miljöer, minstingen vill leka och ha kul. Hela familjen tycker om bad och bastu. 🙂

Familjevänlig stämning

Här berättar jag lite kort om varför vi trivdes så bra ombord på Finnsirius. För det första kan vi också bara konstatera att barn ofta älskar att ”åka båt”.

Det är spännande i sig och att övernatta i hytt är för dem lite som att bo i koja, tryggt och mysigt med alla på ett och samma ställe. Och barn – liksom vuxna – älskar när man som familj spenderar tid tillsammans!

Lugn och fin atmosfär

Finnsirius är inget partyfartyg. Här finns ingen nattklubb eller disco. Det gör att det drar ett annat klientel och stämningen är lugn och fin för en barnfamilj.

Superfina hytter

Family & Friends heter de stora rymliga hytter som vi testade. Det finns två olika; en insides och en utsides. De skiljer sig lite åt men är båda lika fina. Med hela sex bäddar så kan även en större familj vara tillsammans i samma hytt. Är man fyra kan man också välja en standardhytt eller en i kategorin ”comfort”.

Att göra för barn

Finnsirius har ett lekrum kallat ”Kids Corner” med bollhav, en fyr man kan gå upp i och lekdel där man kan klättra in i ett transparent rör. Stora fönster gör det ljust och trivsamt plus att det finns några runda sittpuffar för föräldrar att sitta på.

I en annan del men på samma däck finns arkadspel som man kan spela mot avgift (2,50 euro). Utanför lekrummet finns också några automater och en liten röd buss för de minsta att åka i.

Ute på däck finns en liten lekplats med rymdtema som heter Space Games. Här kan man klättra, åka en minirutschkana, gunga i en böjbar leksak på spiralfot med mera. Hela detta område, liksom delen runt hörnet utanför spacaféet, är inglasat med en liten luftspringa mellan.

Att barn får komma in på fartygets fina spa var något som både gladde och förvånade oss. Ingen åldersgräns här inte utan alla får njuta!

Deras pooler är av modellen spabad, varma och sköna. Bubblor eller inte väljer man själv. En står ute på däck också för de modiga (vintertid) och för de allra minsta finns en minipool som Theodor testade.

Barnen gillade förstås hängstolarna och det finns även duschar (som Theo använde som ”pistol” tills jag sa till honom att inte slösa vatten 😆) och tre bastur; två torra med fantastisk utsikt plus en ångbastu som Theodor tyckte om tack vare den milda värmen.

Mat

På Finnsirius har rederiet satsat på passagerarupplevelsen, och där inte minst på antalet matställen. Alla familjer kanske inte väljer den fina à la carten (där man kan äta allt från premiumfrukost till lunch och middag) utan bistron eller buffén – men den är väldigt trevlig!

Fishermans bistro är en självservering där man kan välja lite allt möjligt som bakverk, fyllda baguetter och andra smörgåsar. Det går också att beställa varmrätter som grillade hamburgare, pommes frites och en stek som då tillagas à la minut.

Ett tillskott som kommer inom kort är att man plockar fram några delar av buffématen och låter gästerna betala efter vikt. Och, den som tycker det är skönt med miljöer avsedda för familjer – här finns en ”family zone” (även pet zone finns) med mikrovågsugn.

Cargo buffet är en traditionell bufféservering där vi hittade mycket gott, dock ska man veta om att de inte har klassisk barnmat som nuggets, pasta och köttbullar (det fanns en variant i tomatsås). Vi var väldigt nöjda med maten ändå, på en buffé är det alltid lätt att hitta favoriter.

Det går även att beställa tapas i Barrel Bay bar och juicer, smoothies och powerbars i spacaféet vilket vi gjorde som energipåfyllning innan vi badade.

Umgås och njut

Nästa gång vi gör om resan kommer jag ta med någon bra barnbok och ett spel. Det finns fina sittplatser invid de stora fönstren där man har strålande utsikt över vår vackra skärgård. Här kan man sitta och umgås, spela ett spel kanske och ”bara vara”.

Och – ett sista ord om att ”bara vara”. Även om vi tycker att skärmfri tid är bra så kan wifi ibland vara det som får en mobilberoende tonåring att motvilligt följa med istället för att stanna hemma. Och här finns fri wifi på hela fartyget! 😉

Korta resefakta: fartyget avgår från Kapellskär och tar dig till Nådendal. Du kan kryssa fram och tillbaka utan att gå av (då utan fordon) eller stanna iland som vi gjorde.

Mer praktiska fakta finns på Seafun.se, se priser och boka görs direkt hos Finnlines. Vi har även skrivit om vår resa för dem vilket du kan läsa här.

Mer om vårt trevliga dygn i Nådendal i nästa inlägg!  

One thought on “Höstmys på skärgårdstur till Finland

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *