Somriga nöjen i Nådendal

En av juni månads finaste sommardagar tog vi i samarbete med Finnlines färjan Europalink till Nådendal i Finland. Har ni inte varit där än vill jag varmt rekommendera det. Detta var mitt tredje besök och det är lika mysigt varje gång!

De gamla kvarteren lever verkligen upp sommartid och är jättetrevliga att strosa i och njuta av, plus att det också är i Nådendal man hittar familjeparken Muminvärlden.

Vill man inte bara göra Nådendal över dagen, kan man förstås bo kvar. Det finns både enklare boenden och flottare, i och utanför centrala Nådendal. Vi bodde på Nådendal spahotell, Naantali spahotel, som är ett femstjärnigt hotell som anses höra till Finlands bästa.

Tvärtemot vad man kanske kan tro för att det är ett spahotell, är familjer välkomna hit och det går bra att tillsammans gå in i den stora badavdelningen vilket är ett trevligt komplement till att kunna besöka Muminvärlden.

Dessutom ligger hotellet på gångavstånd från parken, ett promenadstråk på några kilometer som går längs vattnet och genom fin natur.

Ett hotell med många fördelar

Sommartid omvandlas konferensrum till lekrum på hotellet, och det finns allt från bar, café, kläd- och presentbutiker plus att man kan hyra cyklar. Det finns också ett utomhusgym utanför hotellet och en liten badstrand.

Eftersom det är ett spahotell har de även skönhetssalong med möjlighet att ta behandlingar av olika slag, något vi mammor får återkomma till på en annan, barnfri resa… 😉

Vi hade ett rymligt dubbelrum där vi alla fyra som denna gång var iväg fick plats; två mammor och två barn. Här samsades vi utmärkt om dubbelsäng, bäddsoffa, skrivbord, balkong och stort badrum. Vi hade även fin utsikt mot vattnet.

Naantali Spa och poolavdelning

Sommartid är det gott om familjer på plats. Det kan vara skönt att veta, så att man inte behöver oro sig att man stör när man kommer med barn.

Däremot är lite mer stillsam lek att föredra (bomben undanbedes med andra ord) men att simma och mysa i vattnet med sina föräldrar går jättebra. Flera bastur finns också. Så klart, detta är ju Finland!

Badavdelningen på Naantali Spa Hotel har en jättepool (ja den är faktiskt den största jag sett) och flera mindre. Den stora har även en varm rund mindre pool nersänkt vid ena kanten där man kan värma sig om man tycker den stora poolen är för sval.

En till varm rund finns under den romerskt inspirerade kupolen och längst in i lokalen ligger en träningbassäng. Man kan också simma ut till en trädgård med solstolar varifrån man har utsikt över viken. I badavdelningen finns också en bar där de säljer enklare rätter, snacks, dryck och glass.

Det finns också lite badleksaker och flytdon att låna, och skärmar man kan göra vattengympa framför på egen hand.

Lyxig frukost

En riktigt smarrig frukost hör såklart en hotellövernattning till, och på Naantali spahotel ingick frukosten med vårt rum så vi passade på att äta gott och länge.

Utbudet var både generös och brett. Dels fanns alla klassiska frukostalternativ som ”ska finnas” som yoghurt, flingor, nötter och frön av olika slag, bröd och pålägg, frukt och grönsaker och ägg i olika former.

Men vi hittade också söta alternativ att avsluta med, som nutella att doppa våra croissanter i, några små bakverk och kakor liksom frukt.

Mysiga Nådendal

Nådendals äldsta bevarade kvarter ligger nere vid vattnet. Här trängs de färgglada trähusen, med sin snickarglädje och historia. Nådendal har rötter som bad- och kurort och om denna epok vittnar exempelvis de två äldsta husen Sjöpaviljongen och Brunnshuset.

Varje sommarkväll kl 20 mellan juni till augusti kommer en trumslagare ner till hamnen och påannonserar en kvällsvesper. Det är en psalm som spelas från kyrkan i tre väderstreck; mot Gullranda – presidentens sommarpalats, staden och havet.

Förr var det meningen att man skulle stilla sig efter det berättar vår guide, idag är det tvärtom! Kvällstid på sommaren lever staden upp än mer och många kommer ner till hamnpromenaden för att äta en bit eller ta en glass.

Själva slog vi oss ner på våffelstället Amandis uteservering. Deras meny består enbart av läckra våfflor av olika slag!

Efter mycket vånda eftersom alla såg så goda ut blev det våfflor med skagenröra till oss vuxna och nutellavåfflor med frukt och bär till barnen. Vi var alla galet nöjda, våfflorna var de frasigaste vi ätit och röror och tillbehör var så goda!

Taattisten Tila – en gård från 1700-talet

Den som har mer tid och vill se något mer kan även göra en utflykt till Taattisten gård från 1700-talet. Idag är det en B&B som drivs av två systrar. Gården har djur som kaniner man får klappa, hönor som springer runt, gäss samt en väldigt sällskaplig get vid namn Kille. 🙂

Vill man ha en riktigt naturnära, vilsam semester och prova på det finska lantlivet är detta rätt ställe! Boendet känns väldigt autentiskt och man kan få baka sin egen pizza i den gamla stenugnen inne i ett av husen.

Vi tittade runt och kelade med djuren och åt även lunch här i deras lilla restaurang i en av ladorna. Vi vuxna åt bakad potatis med laxröra medan barnen åt pannkaka. Efteråt fanns glass och kanelbullar vilket slank ner med lätthet det också. 😉

Eftersom den ena systern är konstnär anordnas också konstnärliga workshops här då och då. Jag frågade vad det kostar att bo här för två vuxna och två barn och fick prisexemplet 170 euro per natt, med rum i ett av de gamla gårdshusen. Den som är intresserad kan boka via Booking.com.

Geten Kille följde till och med in i konstnärsateljén…!

Det blev en fin avslutning på vårt sommarbesök i fina Nådendal, en destination jag varmt kan rekommendera och som fler borde ta sig tid att upptäcka. Inte minst för att besöka Muminvärlden – det kan ni läsa om i nästa inlägg!

One thought on “Somriga nöjen i Nådendal

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *