Väsby OCR-bana – en utmaning i skogen

I vår jakt på nya utflyktsmål utomhus, hittade vi för ett par helger sedan en utmaning i Upplands Väsby. Väsby OCR-bana heter den och är en hinderbana i skogen. OCR står för Obstacle Course Racing och betyder hinderbanelöpning. Det är egentligen inte alls en bana för barn, men eftersom den är fri, öppen och ligger i skogen var det ju inget som hindrade oss från att åka dit och ta en titt.

Hade den varit ”upptagen” hade vi självklart flyttat på oss och gett plats för att inte störa dem som tränat, men som tur var fanns ingen där  – alls! Förmodligen berodde det på att det inte var någon annan som var så knasig att de begav sig ut i skogen i tösnö! Det var väldigt blött och halt.

Utmaning med 11 hinder

Sporten är relativt ny. Den kräver både teknik och styrka och i Sverige deltar över 30 000 deltagare i loppen som ordnas årligen (siffra från 2017). De finns korta lopp på bara 100 meter som kallas ninja-lopp och riktigt långa tävlingar på så kallade ”ultra-distanser”.

Väsby-banan är en slinga på 2,1 km i skogen (bakom Runbyskolan för den som vill åka dit och behöver lite vägvisning) med 11 hinder här och där utmed banan. Totalt är det 11 olika hinder som man ska klättra över, under eller uppför. På halva sträckan ungefär ligger också ett utegym. Det kan också handla om att gå armgång eller balansera; allt för att utmana kroppen!

Det första hindret hade bågar man skulle ta sig ömsom över och ömsom under. Eftersom barnen inte är så långa gjorde de tvärom; tog sig över de låga och under de höga. Funkade ju fint! Vana som de är från lekplatsernas klätterställningar klarade de (särskilt äldste sonen som är 10 år) hindren galant, han till och med hängde upp och ner i ett nät!

Följ oss för fler tips

Även om det inte blev så mycket träning för oss vuxna (för halt och blött!) var vi alla överens om att vi vill åka tillbaka när våren hunnit längre och marken torkat upp.

Banan på sina drygt 2 kilometer var en precis lagom utmaning när man är på skogstur med barn i olika åldrar. Hindren var också både varierande och roliga. Bäst på allt var äldste sonen Isac som tog sig fram lekande lätt. En gissning är att han har sin parkour-träning att tacka! Om ni inte bor nära just denna bana kanske det finns en nära där du bor? Googla! 🙂

Vi kommer leta vidare och testa olika utflyktsmål och tipsa er om dem. Vill ni följa oss på instagram vore det jättekul! Vi har även ett youtube-konto ni kan prenumerera på HÄR för fler tips.

Stay safe!

 

ommentarer på “Väsby OCR-bana – en utmaning i skogen

    1. Hej, Jag minns att vi kikade runt lite innan vi träffade rätt, men om ni följer t ex Google maps och går upp i skogen…bakom en skola vill jag minnas …så är det bara att hålla span efter de stora orangea ”redskapen”. Tänk som en löparslinga i skogen med dessa stationer som dyker upp med jämna mellanrum. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *