JumpYard – hoppterapi för energiska och rörelsesugna!

Känner ni också av barnens behov av rörelse? Här hemma är det påtagligt! Men coronaläget gör det inte direkt lättare att hitta på aktiviteter. Vi ska inte djupdyka i ämnet men klart är att det påverkar allas vardag, inte minst i betydelsen att vi helst borde sitta hemma non stop och isolera oss, oavsett om vi har symptom eller inte.

Frågan är dock vad det gör med barnen. Här hemma finns två illbattingar (läs: helt normala, aktiva barn!) på snart 5 år respektive 10 år. Även om de säkert skulle kunna ligga inaktiva med sina skärmar hela dagarna så är det varken vad vi vill eller vad de mår bäst av. Aktivitet och rörelse krävs, inte bara när man är barn!

Här måste jag ändå säga att oavsett hur jag tycker myndigheterna hanterat corona i övrigt så resonerar de rätt när de tillåter idrott och sportaktiviteter för barn och ungdom. I alla fall när det är möjligt. Så, även om vi självklart cyklar, springer, rör oss ute i skog och mark etc. så är det inte fullt lika lätt denna mörka blöta årstid som på sommaren. Alternativ behövs.

Hitta en lugn dag

Efter veckor av stiltje fick jag därför ett ryck och funderade på hur ”illa” det kunde vara att bege sig till trampolinparken Jumpyard. Jag tog kontakt för att fråga hur läget var hos dem. Lugnt visade det sig. Eftersom många just håller sig hemma har de inte jättemånga besökare. Dessutom har de begränsat antalet besökare som får vistas i lokalerna mot i vanliga fall (50 procent färre släpps in nu än vad de har kapacitet för).

JumpYards Jumpschools pågår än men däremellan kunde det finnas väldigt lugna dagar och tider, fick jag veta. De påminner besökarna om att hålla avstånd, och handsprit finns utställt på flera ställen. Dessutom är hallen STOR…

På deras hemsida kan man läsa mer om deras åtgärder nu i pandemin. Till exempel uppmanar de alla att boka i förväg så att man kan undvika trängsel. Det finns också ett alternativ att hyra hela hallen så att man har allt för sig själv! Otroligt häftigt! Men smakar det så kostar det; 4495 kr/timme (alla dagar).

Vi valde ”hopptimme” och var i princip ensamma, det vara bara sex personer till i hallen när vi var där och vi såg till att alltid vara på den del där inga av de andra var så att vi bara höll oss för oss själva.

Fredagsmys i foampiten

Till slut enades vi om att åka dit en fredagkväll (då vi förmodade att ”alla andra” satt hemma och hade fredagsmys framför tv:n) och bokade in oss samt två kompisar till barnen – syskonen Alvar och Estrid (lämpligt nog lika gamla som våra barn och lämpligt nog går båda i samma klass respektive förskola). Vi ökade alltså inte ”sfären” på de kontakter vi redan har/utsätts för.

Väl på plats och incheckade på JumpYard-anläggningen i Barkarby utanför Stockholm (en av totalt åtta anläggningar), med nya strumpor på fötterna (man måste alltid ha deras egna särskilda jumpsocks med gumminabbar undertill) började vi med att spela minigolf.

En trappa upp från själva trampolinhallen ligger deras minigolf liksom en styrketräningsdel. Det var helt folktomt, bara vi fanns på plats, så att hålla avstånd var inga problem. 😉

Flipper med golfboll

Barnen hade så kul! De små lekte inte nudda mark, havet stormar eller någon annan fantasilek mellan banorna, medan de större killarna spelade och verkligen gick in för det.

Det fanns ett par extra roliga hål som exempelvis ett mega-kulspel där bollen först skulle slås in i spelet och sedan vickas fram och tillbaka till mål. En annan bana utmynnade i ett flipperspel där golfbollen kunde skjutas runt.

Efter en dryg halvtimme var alla väldigt redo att börja hoppa! På Jumpyard (precis som hos andra trampolinparker antar jag) bokar man hopptimme/-ar och får ett färgat armband som visar när du har rätt att vara på plats.

En röst ropade ut i högtalarna att det var dags för barnens färg och vi kunde bege oss till studsiga mattor, foampits och klätterväggar med mera. Lyckan var total! Barnen släpptes lös som kalvar på vårbete och det verkligen lös i ögonen på dem hur de längtat, hur de njöt och hur kul de hade!

Mer än ”bara” studs och hopp

Den närmaste timmen kördes det hårt! Barnen hoppade, studsade, voltade, balanserade och klättrade för glatta livet. Ibland tillsammans, ibland för sig. De jagade, sprang över de stora ytorna, gjorde kullerbyttor i luften och utmanade varandra på en mängd olika sätt.

Har man inte varit på JumpYard tänker man kanske att det ”bara” handlar om en massa trampolinmattor. Det finns massor av trampoliner, ja, vissa platta, andra lutande, en del med höjder över att hoppa ifrån, andra inte. Men det handlar inte bara om att hoppa.

Man kan balansera på en spång och samtidigt försöka slå ner sin motståndare med en slags ”korv”, man kan spela fotboll, öva på att göra mål i en basketkorg, man kan klättra på en vägg eller balansera på hängande saker över en foampit (skumgummigrop) plus att det finns en slags bana lite lik den som brukar finnas på lekland där man ska ta sig fram, över och ramla ner genom ett ”spindelnät” – i alla fall var det så våra barn tog sig fram.

Rätt teknik viktig

För något år sedan skulle vår äldste son gå en så kallad Jumpschool en hel termin. I den ingick en fri hopptimme före eller efter lektionen. Ivrig som han var kastade han sig våghalsigt ut innan lektionen börjat. Han hade förstås varit där förut, på kalas flera gånger, och tyckte väl att han var hemmastadd. Men olyckan var framme och efter 5 minuter hade han skadat sig – rejält. Han fick en fraktur och fick gå med gipsad arm i flera veckor.

En snöplig start på hans Jumpschool-karriär alltså! Som tur var fick vi ett proffsigt och bra bemötande och pengarna tillbaka, men inte minst visade det på hur viktigt det är att ha rätt teknik när man hoppar. Det är inte bara att kasta sig ut, det är lätt att skada sig om man inte vet hur man hoppar säkert.

Nu går Isac på parkour sedan terminsstarten och det har hjälpt honom mycket med kroppskontroll och styrka. Men man ska ändå vara försiktig. Faktum är att även om barnen nog kände själva att de lekte, och vi hade med oss två 4-åringar, så får mindre barn bara komma vissa tider och lek i den bemärkelsen som man kanske har på ett lekland är inte tillåtet.

Ser man det som en slags träning, om än rolig sådan, är det fantastiskt bra rörelseutmaning för alla som känner sig energiska!

Praktiskt på JumpYard

På JumpYard bokar man JumpTime vilket inkluderar entré till trampolinparken, samt tillgång till fotbollsplan och gym.

Måndag – fredag (ej skollov): 150 kronor för två timmar (för garanterad extratimme behöver man kryssa i rutan).
Lördag – söndag samt skollov: 150 kronor för en timme.
Extra timme kostar 50 kronor (100 kronor mellan klockan 13:00-16:00 på helger och lov).

Hopptiden startar varje heltimme, ta med hänglås och tänk på att JumpYard är kontantfritt (du betalar alltså med kort).

Barn som är 4-5 år får hoppa i vuxens sällskap förutom helger och lov mellan kl. 11-17. Då måste man vara 6 år för att få hoppa. Under sommarlov är barn 4-5 år välkomna alla dagar i veckan, alla tider.

Detta inlägg är ett icke-betalt, icke-styrt samarbete med JumpYard och alla ord, åsikter och upplägget är helt vårt eget. Vill du också åka dit för att hoppa, kan vi rekommendera det under förutsättning att du väljer en tid då få andra har bokat nu i coronatider, att du håller avstånd, tvättar händer /spritar dig och stannar hemma vid minsta symptom. Ring och be personalen tipsa om en lugn dag och tid. Och du – glöm inte att ha superkul! 😉

One thought on “JumpYard – hoppterapi för energiska och rörelsesugna!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *