Ingebo hagar utanför Vimmerby, med logi, café och djur

Vi kom fram ganska sent till Ingebo hagar. Vi hade inte kört långt, bara från Västervik. Dagens därpå stod Astrid Lindgrens Värld på programmet, men vi behövde ändå en övernattning först i eller nära Vimmerby. Som alltid (i alla fall många av de somrar före corona 2020) var det mesta fullbokat i juli. EN stuga fanns ledig stuga hos Ingebo hagar, perfekt!

Ingebo hagar är en äkta bondby med historia tillbaka till 1600-talet. En katt mötte oss på parkeringen, då visste vi inte att det var kändisen Pelle, men mer om det senare. Vi visste inte heller att självaste Astrid Lindgren gick att koppla till gården, även det fick vi veta först senare.

Först gjorde vi oss hemmastadda i vår lilla stuga som tidigare stått på Astrid Lindgrens Värld innan den och ett par andra likadana köptes upp av Ingebo hagar.

Här smälter de väl in i den idylliska och småskaliga, enkla miljön bland röda lador och gårdshus. Utöver denna stuga finns större hus och våningar på gården med upp till 8 bäddar som man kan hyra. Det går även att hyra plats för husbil att stå på.

Liten ministuga från Astrid Lindgrens Värld

Barnen började genast leka med andra barn som också övernattade på gården. Vi vuxna bar saker och donade. WC och dusch fanns i ett nybyggt hus intill. Middag hade vi löst innan vi anlände men vi blev inbjudna att sitta i samma hus där de driver Flickornas café och där även frukosten skulle serveras nästa dag. Det tackade vi ja till och fick en tv-stund med lite medhavda snacks.

Trots att vädret var lite ruggigt värmdes stugan upp snabbt tack vare att det fanns element, och som godnattsaga fick barnen höra berättelsen om Pelle, gårdskatten, en bok som också säljs i den mysiga gårdsbutiken på Ingebo hagar.

Där kan man också köpa närproducerad och ekologisk mat, lokalproducerat hantverk mm. Sedan var det inte svårt att somna och vi sussade sött tills det var dags att kliva upp för en ny äventyrlig dag. 🙂

Nästa morgon packade vi ihop och begav oss för att äta frukost som serverades i en magasinlängan från 1850-talet, samma hus som vi tittat på tv i kvällen före. Här stod en ekologisk buffé uppdukad, och här drivs vanligtvis både café och restaurang. I år är ju dock inget sig likt och de har blivit tvungna att hyra ut huset istället.

Djurvandring och lek

Efter frukost passade vi på att upptäcka omgivningarna. Gården har många djur och det hela är väldigt familjevänligt. Här finns kaniner, getter, gotlandsfår, kor, grisar, ankor, hästar, hundar och katter – de flesta kan man kika på, träffa, klappa och mata. Mysigt! 🙂

Även om man inte bor på gården kan man anmäla sig till en bondgårdsvandring som hålls av djurskötarna varje dag kl 14 fram till 23 augusti (dubbelkolla på deras hemsida/facebooksida så det inte ändrats). Vuxna betalar 150 kr, barn från 2 – 12 år kostar 75 kronor och i det ingår en timmes guidad tur med fika.

Efter djuren upptäckte barnen också några leksaksfordon som fanns tillgängliga och då blev det fartfyllda lekar över gräsytorna med dessa minst lika länge till! 🙂

Ekobruk och kretsloppstänk

Grundtanken i Ingebo är att odla giftfritt och ekologiskt. Skörden används av både familjen som bor här och driver gården samt till det som bjuds och säljs i caféet. Det finns också bikupor som förser caféet med honung och pollinerar blommorna, samt en visningsträdgård som vi besökte.

Det kändes som ett magiskt äventyr att kliva in på den mjuka gången av fårull som anlagts bland de blommande växterna. Får vi gå här? funderade vi först och klev sedan försiktigt ut på ullen och gick på upptäcktsfärd bland allt det fina.

Andra exempel på aktiviteter när man bor här är att vandra. Särskilt i år 2020 när Astrid Lindgrens Värld är stängt kan det vara värt att veta att det finns dessa familjevänliga aktiviteter att göra på gården, som att vara med djuren och att se sig om i naturen.

Det finns flera olika vandringsleder i hagar och skog runtom gården. Lederna är på mellan 1,2 – 4,2 km och i caféet finns kaffekorgar och bärstol till barn att låna, samt att man kan köpa godsaker som fikabröd och smörgårdar i caféet att lägga i korgen. Vid parkeringen finns brevlådor med kartor som man får ta med sig när man ska ut och vandra, jättefin service alltså!

En annan spännande årlig aktivitet är Musik i Kretslopp i samarbete med musiker ur Kungliga Filharmonikerna, Svenska Kammarorkestern och några av Sveriges mest lovande unga jazzmusiker. Den intresserade kan läsa mer på Ingebo hagars hemsida om detta.

Och så var det ju kopplingen till Astrid Lindgren, vilken var den nu? Tja om vi förstod det hela rätt så var Astrid Lindgrens farmor Ida född på gården. Astrid var och besökte Ingebo hagar flera gånger, så det var ju lite roligt att den kopplingen fanns också med tanke på att vi skulle till Astrid Lindgrens Värld dagen därpå!

Sammantaget kan vi varmt rekommendera ett besök på Ingebo hagar – särskilt för den som tycker om lantliv, djur, natur och en ekologiskt betonad bondgårdsupplevelse. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *