Ålstaparken – lekpark med flygplatstema

Igår var vi till en lekplats vi inte besökt tidigare; Ålstaparken i Barkarby. Jag hade läst att den skulle ha flygplatstema vilket lät roligt plus att på de bilder jag hade sett verkade det finnas gott om utrymme att fara runt samt ”vägar” att kanske cykla på.

Sagt och gjort, efter att ha kollat upp adressen och packat med oss en cykel och en kickbike, körde vi iväg. Vi bor i Västerort så det var dessutom nära och tog inte ens en kvart att köra dit.

Flygplan och landningsbana

Ålstaparken ligger nära Ikea, inne i ett nytt bostadsområde bakom hela Barkarby handelsområde. Vi hittade en gratis parkering och gick/rullade den sista biten, killarna på varsina ”fordon”.

Parken invigdes 2012 och är ritad av en landskapsarkitektfirma vid namn Sven A Hermelin, som spunnit vidare på flygplatstemat i och med att Barkarby tidigare hade en flygplats (nedlagd 2010).

Jag blev glad när jag såg att min känsla/planering stämde – det mesta av parken var uppbyggd av sådan där mjuk gummiaktig ”hårdmjuk” struktur och det fanns massor av kullar och nivåer mixat med små vägar och en ”landningsbana”. Verkligen inbjudande att susa fram på med hjul!

Det var mycket folk när vi kom vilket gjorde att vi höll oss borta från ”småbarnsdelen” där det var mest folk och istället höll till i de övre regionerna med studsmattor och olika kullar (coronatider ni vet…). Det gjorde att vi missade att undersöka flygledartornet, de fjädrande flygplanen, sandlådedelen, tankstationen med mera – det får bli nästa gång.

En gul lamborghini

Snart lättade parken på barnfamiljer. Några pappor spelade basket i en uppsatt korg, ett par barn slängde sig ut i linbanan och våra killar kämpade med att få upp en liten minibil som någon hade tappat ner under en av studsmattorna.

Så typiskt vår äldste kille haha, en liten grej blir ett helt projekt, och istället för att studsa/leka letade han pinnar och annat att försöka fiska upp den lilla gula lamborginin med. Med pappas hjälp gick det till slut. Seger! 😉

Vi stannade förvånansvärt länge och killarna hade jättekul på sina cyklar som de susade fram på nerför de ”mjuka” röda kullarna. Ett under att ingen sa till och att ingen krockade!

Det blev en fartfylld dag  – och het! Helt oväntat hade vi mer sol än moln och alla svettades i sensommarhettan. Det var då vi upptäckte bristen på skugga…utöver ett litet tak över sandlådan finns ingenting – om man inte vill sitta under träden i skogen.

Själv passade jag även på att springa runt i området och vi hann även med att upptäcka ytorna runtomkring lite. Ovanför parken ligger ett utegym för träningsglada föräldrar samt ett naturreservat med betesdjur (vi såg dock inga, de hade väl rört sig längre in i skogen). Det finns även bänkar och bord för matsäckspaus och picknick vilket passade oss bra som hade med frukt, mackor och dricka.

Här spelar de in ”Maxat”

Innan vi skulle hem spanade skarpögde Isac också in en byggnad i fjärran som han med säkerhet hävdade var inspelningsplatsen för tv-programmet Maxat. Han har följt det i flera år och gillar det verkligen. Maxat är en SVT-produktion där programledaren Erik med bygghjälp skapar tokiga maskiner som löser enkla problem på ett onödigt krångligt – vilket förstås blir roligt – sätt.

Alltså fick vi trava ut på fältet och bort till byggnaden för att en starstruck Isac skulle kunna kolla på den inhägnade byggnaden från serien. Han var jätteglad för det och jag fick några extra steg på stegräknaren. 😀

Allt som allt en riktigt trevlig dag – vi åker gärna till Ålstaparken igen! Här nedan kan du ser vår film från dagen:

One thought on “Ålstaparken – lekpark med flygplatstema

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *