Vad är nytt på Halloween på Kolmården 2022?

Halloween på Kolmården är definitivt en av årets höjdpunkter enligt Familjeparker, och i år var inget undantag. En hel del var annorlunda. Vissa saker hade helt tagits bort, annat hade tillkommit. Så du som tänker ”vi har redan varit där” kan gärna tänka om. 🙂

Pumpania-föreställningen ”Den förtrollade pumpaängen” är ny.

Varje år är olika, och – här talar vi av egen erfarenhet – det är så pass stort och finns så pass mycket att göra och välja på att man bara genom att göra saker i annan ordning eller gå andra ”slingor” faktiskt kan variera sin upplevelse mot tidigare år rätt mycket.

Fast beslutna att INTE hamna i Bamses värld till att börja med som vi alltid gör, gjorde vi förstås det i alla fall. 🙂 Theodor började redan i bilen prata om farmors pannkakor, vår egen medhavda matsäck var inte alls intressant!

Vi hade strålande fint höstväder!

Pumpania större än någonsin

Väl där blev det besök i Bamses hus och så åkte vi dunderhonungsburkarna som är lite som tekopparna, ni vet det snurrar, och snurrar och…det tog inte många varv innan jag kände att jag mådde illa. En vuxenhjärnas balanssinne är väldigt olikt ett barns, haha!

På scen fanns Bamse med vänner och man kunde även titta på teater.
Bamses flygande matta.
Skalmans flygskola är en nyhet för 2022.

Förstås hamnade vi därefter i Pumpania, också precis som vanligt, men trots att detta område är utbyggt i år med labyrint och ny föreställning så var vi inte där så länge. Det är perfekt för barn som vill klättra och åka rutschkana men i år var Theo inställd på nyheten Skattgömman så vi styrde raskt stegen ditåt.

Förra året var det också en form av jakt här i skogen, jag minns inte om det var älvor eller siffror eller vad det var…jag gillar att de alltid har en slags sagoberättelse i början och även i år läste jag upp hela för Theodor som lyssnade tålmodigt.

I år var uppgiften att leta kråkor och på slutet får barnen en liten belöning. Uppskattat! 🙂

Dizzyland – både bättre och sämre

Vi stötte också på några nya figurer vi inte sett förut, som Vårprinsen, men i det stora hela tyckte jag det var färre karaktärer i parken (Kråkhärskarinnan såg vi till exempel inte till). Jag vet inte om det stämmer eller om vi bara hade otur att missa flera av dem. Vill ni läsa all fakta om nyheter och annat praktiskt så klicka här.

Halloween på Kolmården 2022

Dizzyland var lite annorlunda i år; vi möttes inte av några pastelliga sagoväsen eller tokiga narrar men långe mannen på styltor var där och ett par andra vi kände igen. En nyhet var zombie-rockarna och det verkade uppskattat av barnen. 🙂

Halloween på Kolmården 2022
Tjejen på trapets var både skicklig och rolig!

Creepy clowns-hörnan var borta vilket jag faktiskt tyckte var bra. Dizzyland känns ju som ett ”snällt” område annars, som snäppet efter Bamsevärlden (som är helt spökfritt) och clownerna var läskiga, plus att det känns som att jag mer förknippar dem med Olustiga huset på Gröna Lunds Halloween-firande.

Nya saker vi gjorde i år var att åka Delfinexpressen (första gången för Theodor) och så fick han se delfinföreställningen Hope som vi inte heller sett. Skönt att komma in och värma sig en stund och vem älskar inte delfiner?! Vi fick jättebra platser långt fram dessutom.

Hope handlar om människans påverkan på naturen, och var både tänkvärd och lite sorglig men gav samtidigt hopp. Genom att besöka Kolmården bidrar man faktiskt till att bevara utrotningshotade djurarter.

En anledning till de bra platserna var att det var väldigt lite folk på plats. Delfinshowen ingår i entrépriset men vill man vara säker på att få plats (om det är mycket i parken) så kan man förboka för 50 kronor extra.

De fyra skräckupplevelserna

Skräcken då. Jodå den finns den också. Och den som vill ha just detta ska verkligen åka hit för det är dessutom bra! Det finns fyra stycken skräckhus/upplevelser; Barnhemmet, Hospitalet, Zonen och Ritualen (nyhet) och jag vill minnas att alla är från 11 år.

Theodor fick inte gå in i skräckhusen men tyckte det var spännande utanför också.

Vill man ta med sina barn in i någon av dessa kan man tänka på att det känns väldigt mycket läskigare när det är mörkt ute och mindre otäckt i dagsljus. Men alla är läskiga! Så mitt råd som förälder är; respektera åldersgränsen.

Halloween på Kolmården 2022

Det finns ingen anledning att göra som pappan jag såg, bära in ett barn på armen i Hospitalet för att vara kaxig på något sätt. Urdumt. Och framförallt taskigt mot barnet! Med det sagt kom de faktiskt ganska snabbt ut igen, han kom väl på att det var en dålig idé får man hoppas.

Halloween på Kolmården 2022

Barnhemmet bygger på kvarglömda/instängda barn som för länge sedan är döda och nu vill ha sin hämnd. Skådespelarna är väldigt bra och det är skrämmande (på ett bra sätt om man gillar att bli skrämd…men jag såg vuxna som tog smitvägen ut och inte gick klart också)!

Halloween på Kolmården 2022

I Zonen möter man zombies. Ett forskningsteam höll till här förr men under ett experiment gick något fel. Kanske minst läskigt för vissa, mest för andra. Testa!

Halloween på Kolmården 2022

Ritualen är årets nyhet och den var riktigt läskig i mörker. Jag gick den ensam och att gå fram en lång mörk stig utan att veta vad som ska dyka upp i mörkret skulle nog få de flesta att hoppa högt och skrika. Det gjorde jag kan jag lova! 😉

Halloween på Kolmården 2022

Hospitalet slutligen. Både min favorit och min mardröm. 🙂 Otäck som bara den, riktigt bra om man gillar att bli skrämd och om inte – gå inte ens in för den ÄR läskig! Nu fick vi höra att de skulle göra om den efter premiärhelgen. Om det var för att den blev för läskig vet jag dock inte…

Halloween på Kolmården 2022

Sammanfattningsvis…

Till de upplevelser som lämpar sig för mörkret men som är mer stämningsfulla än otäcka hör eldshowen, maffig och bra! Kom i tid för att få bra platser (den visas vid rovfågelsläktaren).

På YouTube fick vi frågan ”var är djuren under Halloween?” och svaret är att de är i parken som vanligt och man kan se många av dem. Det är faktiskt en jättespännande och bra mix, perfekt för barn i Theos ålder inte minst.

Hans favorit är leopard och snöleoparden allra helst. Och, fast ingen av oss vuxna såg en enda lyckades han hitta dem i den stora inhängnaden, rätt imponerande faktiskt!

Det blev en kanonlyckad dag på alla sätt! Vi är väldigt glada att vi åkte dit och kan varmt rekommendera er att göra detsamma. Tvekar ni fortfarande och vill veta mer om hur det är, se vår film här nedan. 🙂 Och så blir vi jätteglada om ni följer oss/prenumererar på YouTube, Facebook, Instagram och Tiktok (där vi heter ”familyparks”)! 🙂

Hej från oss och lämna gärna en kommentar om ni undrar något särskilt om Halloween på Kolmården. Här kan ni läsa våra tips från förra året; 7 tips för en lyckad Halloween på Kolmården.    

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *