Vår spännande natt på Hotel Eggers

Flott och med ypperligt läge tronar Hotel Eggers med sin ståtliga fasad på Drottningtorget i Göteborg.

När vi nyligen gjorde en liten roadtrip ner till Göteborg för att uppleva Halloween på Liseberg, testade vi två olika boenden i stan. Först ut var Hotel Eggers som inte är det självklara familjehotellet på något sätt, men som visade sig vara ett fantastiskt val där vi trivdes mycket bra.

Ett av Sveriges äldsta hotell

Med anor tillbaka till 1800-talet är Hotell Eggers ett av Sveriges äldsta hotell som fortfarande är i drift. När de nuvarande ägarna tog över 2015 satte de sin personliga prägel på miljön som fått en touch av filmisk Hollywood-glamour. Redan i lobbyn möts man av mustiga färger, leopardmönstrade stolar, tjusiga klänningar och attiraljer från då det begav sig.

Paret Riis-Oskarsson är mästare på att inreda sina hotell på smakfullt vis.
Gamla saker från Hotell Eggers är sparade förstås.

Här har kända kulturprofiler bott både förr och i modern tid och flertalet filmer och tv-serier spelats in. Det är inte svårt att förstå varför då miljön är unik och välbehållen.

Sverige, London, Berlin? Who can tell…

Klockan var mycket när vi bar in vårt pick och pack i receptionen. Ute var det beckmörkt men varmt, detta var den där sista fina brittsommarhelgen ni vet. Minstingen Theodor gallskrek, trött och sur över att behöva vara uppe istället för att få sova i en skön säng. Personalen i receptionen rörde dock inte en min. Eller jo, de log välkomnande. Proffsigt och lugnt tog de emot oss och räckte över nyckeln och önskade oss en god natt. Phew – i sådana situationer blir man tacksam att man slipper ”det höjda ögonbrynet” – som förälder plågas man ju som det är ändå…

Magisk kväll i glamourös svit

Snart satte vi nyckeln i låset till vår minisvit med utsikt över centrala Göteborg och järnvägsstationen. Nu tog inte vi tåget denna gång men jag kan varmt rekommendera kombon tåg+Eggers; hotellet ligger bara ett par kliv från Göteborgs centralstation och har även ett förflutet som järnvägshotell då många handelsresande och turister tog in här för nattlogi.

Vår svit var vacker och mäktig!

På rummet väntade choklad och bubbel, en fantastisk atmosfär och en säng som var något av det mest himmelska vi sett! Alla utbrast i någon form av wow, åhh, och oh la la…och fann sig snart till rätta. Medan jag försökte fota började barnen undersöka det spännande rummet.

Theo slängde av sig kläderna och ville bara mysa i den fina sängen. Större hade han nog aldrig sett!

Man kunde krypa upp i fönstret och bara kika ut, klättra upp i sängen (även om Theo mest ramlade ner igen), sätta sig vid skrivbordet och leka kontor (vilket Isac gjorde…många omsorgsfullt skrivna ”brev” blev det…) eller som jag; bara säcka ihop i den fina soffan med ett glas bubbel i handen. Som jag njöt av att äntligen vara framme på det här otroligt fina och personliga hotellet!

Själv lyckades jag koppla av med ett glas bubbel, i någon minut i alla fall… 😉

Kvällen blev sen, men det var som om tiden stod still. Ingen ville gå och lägga sig. Barnen tog ett bad fast det var nära midnatt, grammofonspelaren (ja hur läckert liksom att det fanns en!) sattes på och mjuka toner av jazz strömmade ut i rummet…

Hörnbadkaret blev genast bilgarage. 🙂

Alla pysslade med sitt och lugnet la sig. Det var en magisk kväll bortom tid och rum, och det konstiga var att trots sen timme och lång resa ville ingen riktigt lägga sig och sova…inte sov någon av oss särskilt bra heller, trots den sköna sängen och det fina rummet…nästa morgon fick vi en ledtråd som kanske kunde förklara varför…

Familjemys när det är som bäst. Killarna uppförde sig ypperligt på det fina hotellet.

Läcker miljö, läcker frukost

Nästa morgon väntade en magnifik frukost, ni vet av det där slaget som gör att man bara vill stanna på hotellet hela förmiddagen och nibbla med liiite mer kaffe och ”bara en croissant till”… 😉 fast man redan är mätt sedan länge.

Alla detaljer satt där de skulle, till och med porslinet med hotellets namn.

Baren tillika matsalen är storslagen och med en air av både det förflutna och kosmopolitisk nutid. Jag älskar den här känslan av att jag lika gärna kan vara i någon storstad i Europa, som i Sverige, det där obestämbara, drömska…!

Här kan jag lätt tänka mig att hänga utan barn också!
Frukostbuffén gick runt bardisken och bjöd på både varmt och kallt.

Frukosten hade dessutom allt jag behöver för att le inombords; äggröra, rökt lax, gott bröd…något sött att avsluta med. Det enda vi vill gnälla lite på är kaffet, på tok för svagt. Bortsett från det så hittade alla inklusive barnen goda saker att starta upp dagen och ladda energidepåerna med – vilket ju skulle komma att behövas. Det som väntade var ju en heldag på Liseberg och deras Halloween-firande!

Lite yoghurt och frukt är en bra start tycker Theodor, 2 år.

Tidigare ägarinnan spökar

Innan vi checkade ut fick jag möjlighet att se några fler av rummen, även några som man valt att inte renovera utan behålla orörda. Ett exempel är rum 397 där det sägs spöka! Eftersom vi var på Halloween-uppdrag blev vi förstås jättenyfikna och ville genast veta mer!

Ibland är sängen ”nersutten” som om någon precis rest sig i rum 397, fast ingen varit där på länge…

Här bodde länge Ebba Eggers, gift med Emil Eggers som tog över hotellet 1883. En städerska lär ha kommit in och sett Ebba sitta i sina gammeldags kläder i en fåtölj, andra ska ha stått i receptionen och hälsat en mystisk kvinna välkommen som försökt lösa in en gammal, ogiltig bankgiroslip och sedan plötsligt försvunnit…historierna var många och hur det än är med den saken kunde vi ju inte låta bli att fundera på om det var därför vi alla hade sovit lite dåligt!

Hotellet är renoverat men alla vackra detaljer har bevarats.

Eftersom vi varken är räddhågsna av oss eller hade känt något som helst obehag under vår vistelse (tvärtom, vi kände stort behag…) så var det inget som störde oss på något sätt. Men visst sätter en spännande hotellhistoria med spöken lite extra krydda på vistelsen, särskilt under Halloween! 😉

One thought on “Vår spännande natt på Hotel Eggers

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *