Halloween på Liseberg: cirkusartister, zombies & kaniner

I helgen var vi på Liseberg som hade premiärhelg för sitt Halloween-firande! Det var första gången vi var med på Halloween på Liseberg, och fjärde året som parken öppnar upp på hösten med detta tema. Fast höst och höst, Göteborg mötte oss med brittsommarvärme och nära 20 grader – rena sommarvärmen med andra ord! Underbart. 🙂

Göteborg mötte oss med kortärmsväder, i oktober!

Redan minuterna innan parken öppnade på lördagen hade stora folkmassor samlats utanför stora entrén. På söndagen var det något lugnare. Själva premiären var i fredags. Parken mötte med halmbalar, fågelskrämmor, spindelnät och mörka stämmor och ”morrningar” i buskarna – förmodligen från zombies som lurade där. Pumpor var det också gott om – parken är dekorerad med ungefär 28 000 stycken!

Hela parken var fint dekorerad…28 000 pumpor lär ha gått åt totalt!

Mys och bus i Kaninlandet

Eftersom vårt lilla Familjeparksteam spänner över åldrarna 2-47 och alla har olika preferenser kunde vi täcka in alla olika skräcknivåer; från mys till rys, från skratt till skrik. Första dagen fastnade vi lite för länge i Kaninlandet eftersom det visade sig att vi alla tyckte det var mysigt där, det delades ju ut både godis och kramar från de gulliga Lisebergskaninerna.

Theo, vår kille på drygt 2,5 år, ääälskade kaninerna! 🙂

Båda barnen (två killar på snart 3 och dryga 8 år) hade skoj på Bushållplatsen där man kan klättra, studsa, åka kana och jaga runt i Kaninhuset (läs: gömma sig från mamma och pappa som fick springa sig svettiga efter sina barn). 😉

Bushållplatsen var en favorit hos båda killarna. Här kunde de springa av sig.
Klart man ska få en pumpa-klubba när man firar Halloween. 😉

När det blev kväll lystes Kaninlandet upp fint med olikfärgad belysning som satte stämning. Det gick också att springa runt i en labyrint av halm och här och där fanns fina dekorationer med skördetema. Allt som allt gillade vi verkligen Kaninlandet; det finns mycket att se, göra och åka för familjens minsta.

Kaninlandet blev som en sagovärld när mörkret föll…

Två skräckområden

Själva huvudtemat under Halloween är att Liseberg drabbats av en höststorm som vänt upp och ned på hela parken och drivit med sig ett underligt sällskap; Cirkus Bisarr. Det är också namnet på ett av de två skräckområden som finns utomhus. Det andra är Distrikt Z där alla zombies huserar.

Cirkus Bisarr, här spelas underlig musik som ger otäck stämning även när det är ljust.
Zombie-området hade kraschade bilar och grafitti…

På dagtid kan man gå ”säker” i båda områdena, men efter kl 17 så får man vara beredd på att möta en rad otäcka figurer, zombies och läskiga clowner. Ibland kanske de till och med följer efter dig…

Docka eller ”verklig” – man kunde inte så noga veta!

I Cirkus Bisarr-området (dit man går genom en stor clownmun över en bro) spelas underliga cirkusmusik som låter som om den går baklänges, då och då hörs rop från kidnappade besökare som skriker ”hjälp mig” och man får vara beredd på att möta märkliga artister som skäggiga damen, akrobater och fakirer. Inne i polketten som det heter visas en makaber show för den som vågar sig in, och här finns också en underlig utställning med läskiga skelett och vampyrattiraljer.

När man passerat genom clownens mun får man leken tåla…
Spännande och mystiskt, ”verktyg” och skydd…

Totalt har Liseberg anställt 230 aktörer under Halloween, många av dem hittar man förstås inne i skräckhusen som totalt är fyra till antalet; Vinden, Zombie, The Experiment och Smitthärden Gasten. Vi hann med att uppleva alla – den ena mer otäck än den andra!

Ingen man jättegärna stöter ihop med i en mörk vrå efter skymning!

Åldersgränsen är 11 år så de enda som kunde testa dem var vi vuxna, som alltså heller inte kunde gå tillsammans…och även om man vet att det är på låtsas så kan ljud, ljus (eller rättare sagt bristen på ljus), överraskningsmoment och miljöer få den mest skräcktålige att hoppa till.

De fyra skräckhusen – plus en åktur

Vinden; Här är storyn att ett antal barn blivit inlåsta på en vind i nära hundra år. Bortglömda, plågade är de nu ute efter hämnd och den som går in får leken tåla…
Bara att åka upp i bygghissen för att nå vinden är läskigt. Bra miljö med otäcka barn och dockor. Man är inne ganska länge och hinner börja önska att man snart ska komma ut – vilket väl är ett bra betyg i sammanhanget!

Zombie; Här har ett gäng zombies tagit över ett kontor. För att klara sig gäller det att inte ge ett ljud ifrån sig medan man tar sig fram bland omkullvälta möbler, sprakande lysrör och skräckinjagande varelser. Ibland i becksvart mörker.
Detta var favoriten! Riktigt otäck miljö, här syns det klart hur allt övergetts och nu tagits över av något omänskligt och osmakligt…ibland ändrar sig golvet, ibland är det så svart att man kanske går rakt in i något – eller någon…! Bra skrämseleffekt men inget för den med klaustrofobi.

The Experiment; Här gör man besök i en galen forskares läskiga laboratorium-miljö som vindlar sig fram. Men man är inte ensam, här finns också ett gäng otäcka varelser som den galna forskaren pusslat ihop av olika kroppsdelar. Och han är ständigt i behov av nya…
Den mest osmakliga av alla skräckhusen. Här borras och skärs det hej vilt i kroppsdelarna. Pallar du att ta dig fram genom lik, grattis, detta är stället för dig! Här blev jag faktiskt stoppad av en varelse med kniv i handen som stod still bara någon centimeter från mig…

Smitthärden Gasten; Det som vanligtvis är Spökhotellet Gasten har under Halloween drabbats av någon underlig smitta där både personal och gäster lider alla helvetes kval. Här får man vara beredd på både det enda och det andra men ett tips är att ta med sig något att torka av sig med…
Bäst miljö vilket är förståeligt eftersom detta också är det permanenta spökhuset som ”skräckifierats” under Halloween. Allt handlar om illamående och smittor. Var bredd på att det kräks och spys både till höger och vänster…kanske någon även nyser ut sin smitta på din kind…

Sammanfattningsvis; jag (mamma Heidi som skriver) var inne i alla fyra skräckhusen. Ofta gick jag med grupper av barn som skrek som besatta och ibland nästan hoppade upp i famnen på mig. Några vana Lisebergsbesökare (2 tjejer på 12 år bland annat) tyckte Vinden var ”sådär” medan jag tyckte den var bra, men The Experiment som de rekommenderade gillade jag däremot inte alls. Osmakligt! Zombie var min favorit, både miljö och upplevelse, men jag imponerades också av Gasten för här var ju miljön otroligt bra uppbyggd – och man ville verkligen ut ut ut! 🙂

Ett annat gäng unga tonåringar som jag gick Zombie-huset med var för härliga, de skrek som sjutton men när de kom ut var de coola ;-). Jag hade skojat innan med dem att ”kanske en rädd mamma fick hålla handen” varpå en av killarna sa att det gick bra, men när vi kom ut var det lite omvända roller…det var snarare dem som hade velat ha någon att hålla i handen tror jag, hihi…

Härliga gänget som gick ”conga-tåg” efter mig i Zombie-huset 🙂

En nyhet vi också testade var den skräcktematiserade attraktionen Shocker med allt från skelett och blodiga operationssalar till fängelsehålor och monster. Vi tyckte den var sådär, det syntes att det var någon inhyrd grej från Tyskland…jag tyckte den kändes lite ”billig”.

Det roligaste som vi skrattade mest åt efter vi hade åkt Shocker var att enda gången vi hoppade till var när killen, som jobbade utanför med att samla ihop vagnarna man åkte i, spratt till för att skrämma oss- och lyckades! Hahaha – han som inte ens var en aktör…!

Utsidan var faktiskt lite roligare än insidan.

Nya Valkyria

Då fick parkens andra nya – och permanenta – attraktion Valkyria betydligt bättre betyg av Familjeparker! Här var det bara vår hemfärd och parkeringstid som satte käppar i hjulet för flera åk som annars stod högst på önskelistan!

Valkyria är en så kallad ”dive coaster” och börjar med ett 47  meter högt dropp i 105 km/h. Därefter fortsätter den ganska korta färden med en loop och flera skruvar som får det att suga till rejält i magen. Kvällstid måste man ta sig förbi ett gäng zombies för att kunna åka, ytterligare en adrenalinframkallande dimension!

Valkyria är galet hög och börjar med ett ”dyk” på nästan 50 meter!

Trots två dagar i parken hann vi inte allt. Men det vi hann stormgillade vi! Så, bra betyg till Liseberg för deras Halloween-firande, och förhoppningsvis på återbesök i sommar då vi vill beta av resten.

Maten på Liseberg

Några korta ord bara också om mat och dylikt. Liseberg får plus för många matställen av olika slag; från hamburgerkedjan MAX till enkla korvar, viltstånd, våfflor och annat smarrigt till flera riktiga restauranger med olika tema och ”finhetsgrad”. Vi upplevde knappt några köer och åt gott!

En lunch åt vi kebab, barnportionen kostar 49 kronor med dryck.
Kristofer tyckte vuxenportionen var liten.
På Restaurang Taube stod en mikro framme. Vi passade på att göra en flaska välling…
…och att värma på vår mat som var god men nästan kall!
Behövlig matpaus i allt skräck och bus.
En klassiker som funkar för både vuxna och barn.
Inget nöjesparksbesök är komplett utan sockervadd tycker somliga… 😉

Korta fakta om Halloween på Liseberg

Öppetdagar: 12–14, 19–21 och 26–31 okt samt 1–4 nov.

Pris: Biljetten Allt-i-ett-Halloween kostar 440 kronor (online) med entré, fria åk och besök i skräckhusen, samt express-pass till tre attraktioner som bonus.

Här bjuder vi också på en film om vår helg – för att inte missa fler filmer, prenumerera gärna på vår youtube-kanal!

ommentarer på “Halloween på Liseberg: cirkusartister, zombies & kaniner

    1. Hej, det tycker jag du ska och än finns ju tid – eller kan du inte någon av de dagar som finns kvar…?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *