Vi fick se noshörningsungen Savannah!

Giraffer på Givskud zoo
Ståtliga giraffer på Givskud Zoo. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Är man ändå i Billund för att besöka Legoland kan man lika gärna stanna några dagar extra och uppleva allt annat skoj som finns att göra här. Lego House får man absolut inte missa, inte heller Lalandia som har en mängd inomhusaktiviteter – exempelvis badet Aquadome – eller Givskud Zoo.

På safari bland lejon och dinosaurier

Till Givskud zoo är det enklast att ta sig med bil. Är man på bilsemester har man förstås sin egen med sig, men eftersom vi flög till Billund i Danmark hyrde vi en bil på flygplatsen i Billund vilket var väldigt smidigt.

Mellan Billund och Givskud är det cirka 2,3 mil och det tar ungefär drygt 20 minuter att köra. Själva avtagsvägen in till zoo var inte särskilt bra markerad, så var uppmärksam när du väl kommit så långt som till den lilla byn Givskud.

Detta är en djur-/safaripark så man kan köra rakt in förbi entrén, betala, få information etc. och fortsätta. Eftersom vi hade våra Resort Pass behövde vi inte betala någon extra entré utan vi visade bara upp våra armband och körde in.

Unik nyhet: nyfödd noshörning

En av sakerna vi hade kommit för att se var den nyfödda noshörningsungen Savannah som fötts bara tre veckor tidigare! Det är en stor händelse då det var 11 år sedan det hade fötts en noshörningsunge på Givskud zoo.

bisonoxar
Bisonoxarna njöt av det fina oktobervädret. Foto: K. Scheiderbauer.

Med parkkartan i högsta hugg körde vi mot noshörningarnas tillhåll. På vägen fick vi se både zebror, bisonoxar, Bongo-antiloper och giraffer. Som tur var hade vår hyrbil takfönster så familjens minsting som var fastspänd i bilstol kunde också se dem. 🙂 När vi kommit så nära noshörningsplatsen som man kunde köra, parkerade vi bilen och gick in i denna delen där man vistades till fots.

bongo
Bongo-antiloper körde vi också förbi. Foto: K. Scheiderbauer.

Efter att ha köat i kanske 45-60 minuter hade klockan hunnit bli 14.30, den tid då det stod att visningen av ungen skulle stänga! Vi fick lite panik där ett tag om vårt köande skulle vara förgäves, men vi behövde inte oroa oss. Till slut nådde vi fram bland alla andra besökare som var lika nyfikna som vi.

Många ville se den nyfödda noshörningsungen. Foto: K. Scheiderbauer.

Lekfullt och spännande

Noshörningsungen Savannah var verkligen söt! Mammig, lite spattig och busig. Ibland gjorde ungen några krumsprång i halmen innan den tydde sig nära sin mamma igen. Ännu har den inget horn framtill, utan bara ”en bula”.

Lilla Savannah, tre veckor, så söt! Foto: K. Scheiderbauer.

När vi sett oss mätta på denna fantastiska varelse såg vi till att få lite mat i oss på Restaurang Baobab. Rediga köttbitar till oss vuxna, kycklingspett till barnen, alla hade tillbehör som sallad och frites av både sötpotatis och vanlig potatis. Jättegott (jag provsmakade även på barnens mat), även om barnen var kinkiga och inte ville äta, sådär som barn kan vara!

Givskud zoo hade också en bra lekplats. Foto: Heidi Rovén.
Lille T i bakgrunden ville klättra som storebror! Foto: K. Scheiderbauer.
Vänta, ge mig en minut bara så ska jag lista ut hur den funkar…Foto: H. Rovén.

Sedan var vi tvungna att ha lekpaus i den roliga lekplatsen vid vattnet. Det fanns mycket att göra, klättra på och kanor att rutscha nerför och sanden på lekplatsen var väldigt fin. Jag kan tänka mig att det är riktigt mysigt att springa omkring här barfota en varm sommardag! Nu hade vi visserligen fint men ganska kallt väder, så snart frös vi alla så pass att det var dags att krypa in i bilvärmen igen och åka vidare.

Danmarks största dinosauriepark

Nästa mål var att åka in i lejondelen. Det var många bilar men jag tog hela tiden en annan väg än bilkaravanen; och se – då hade vi tur. Vi såg först några lejon smyga inne i buskagen, jag stannade, och då kom ett lejon fram och gick precis framför bilen!

Ett lejon passerade precis förbi vår bil. Foto: Heidi Rovén.

Det sista vi hann med var ett snabbt besök i Dinosaurieparken. De hade gjort det ganska roligt i entrén; ”Warning – Dinosaur Area” stod det på en skylt! Detta är Danmarks största dinosauriepark och man kan se mer än 40 olika dinosaurier i naturlig storlek, till exempel jättar som Tyrannosaurus rex och Stegosaurus. Helt klart ett måste för alla dinosaurifans!

Dinosaurier är farliga djur! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Dinosaurieparken på Givskud zoo. Foto: Heidi Rovén.
Skyltar berättar om varje art. Foto: K. Scheiderbauer.
Man får väl fåna sig lite också? 🙂 Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Det var mycket vi inte hann på grund av att vi var tvungna att passa vårt flyg hem till Stockholm igen, men vi hann uppleva så pass mycket att vi kan avgöra att det är en park värd att avsätta en dag för.

Är ni ändå i Billund för att besöka Legoland kan alltså en utflykt hit vara kul att variera med. Har man inte bil kan man läsa på hemsidan hur man tar sig hit med tåg, taxi eller buss. Väl på plats kan man åka med i en safaribuss inne i parken som gör samma tur man kan köra med bil.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *