Legoland; en värld av 65 miljoner legobitar

Senast vi var på Legoland var för cirka 3,5 år sedan. Det var påsk och vädret var fantastiskt, ja hela besöket var fantastiskt. Med andra ord hade Legoland inget lätt utgångsläge att imponera på oss nu, tre år senare med en parkvan sjuåring och höstrusk att bjuda på.

Påsken 2014 bjöd på strålande väder när vi var i Legoland! Foto: K. Scheiderbauer.

Parkyta: 14 hektar!

Vi hade turen på vår sida. Höstsolen sken i de eldfärgade lövverken i alla fall två dagar av tre, och det var dessa dagar vi satsade på att mestadels vistas i parken. Och med flera nyheter sedan sist samt att det nu var möjligt för sonen att göra saker han inte fick sist (som exempelvis att gå in i Ghost House – som han väntat på det!) blev besöket väldigt lyckat!

Miniland
Hela parken var dekorerad för Halloween; även Miniland (se de små pumporna i bild). Foto: Heidi Rovén.

Legoland är uppdelat i olika zoner eller land; Miniland, Duploland, Imagination zone, Piratland, Legoredo town, Adventure Land, Knights Kingdom, Polar Land och Lego Ninjago World. Dessutom finns scener och en 4D-bio. Det är längden som styr vad barnen får åka och inte; överallt finns mätstickor som visar grönt (bara att åka på), rött (man är för kort) och gult (man får åka med en vuxen).

Miniland

Här finns åtta snälla attraktioner samt det berömda Miniland som jag minns från barndomens besök på Legoland. Hela familjen tyckte det var roligt att gå omkring här och titta, och båda sönerna fascinerades av allt från bussar som körde runt till flygplan och broar som öppnades, färjor som åkte på vattnet liksom brandbilsstationen där vi faktiskt höll på att bli nersprutade av vatten – något som roade vår sjuåring mycket!

Miniland
Miniland är klassikern man aldrig tröttnar på. Här kan man stanna en hel dag och fortfarande ha detaljer kvar att titta på! Foto: K. Scheiderbauer.

Vi åkte Monorail, Safaribilarna och båtarna men missade möjligheten till trafikskolan vilket gav anledning till tårar och tandagnisslan från vår äldste som väntat på detta i tre år. Aktiviteten är från sju år och sist var han för liten, vad vi hade glömt var att man måste förboka detta men det var fullt hela dagen. Det är också den enda aktiviteten som kostar extra inne i parken, 99 DK.

Lycka är att sitta bredvid storebror och ratta en bil alldeles själv!
Heidi och Theo åker legobåt. Poppis, förstås! Foto: K. Scheiderbauer.

Duploland

Detta område passade vår minsting på 1,5 år. Här testade vi allt men där han hade som roligast var i lekparken med de små färgglada husen och rutschbanorna. Faktum är att han såg mest förvånad ut över de små tuff tuff-tågen, det lilla pariserhjulet och flygplanen. 🙂

Monorail går över Duplo Land. Foto: Heidi Rovén.
Duplo Land
Theo gillade den färgglada lekparken i Duplo Land! Foto: Heidi Rovén.

Imagination zone

Här hittar man bland annat legobyggen med Star Wars-tema samt SeaLife som jag sörjer att vi inte hann med denna gång (vi gjorde det dock förra). Minns att man satte sig som i en fejkubåt och det skulle föreställa att man åkte ner under vattnet; när man gick ut på andra sidan var man i ett sjunket Atlantis…eller minns jag fel? Nåt ditåt i alla fall! 🙂

Atlantis by Sealife minns jag att vi gillade förra gången (2014) – denna gång hann vi tyvärr inte med ett besök här. Foto: H. Rovén.

Piratland

Typiskt sommarområde med attraktioner som Pirate Splash Battle, så vi uppehöll oss inte särskilt mycket här. Vi åkte dock piratbåtarna som går genom en liten grotta. Kul med hajarna i sjön och piraterna som både hänger från en bro, och sitter fängslade i en borg.

Piratbåtarna i Piratland. Foto: K. Scheiderbauer.

Inne i grottan har de byggt upp som olika ”scener” att titta på. Lättskrämd som jag är hoppade jag högt när kanonerna sköt i början av turen! Allt är som vanligt otroligt välgjort och kul att titta på. I detta område finns också en piratkarusell, fyrtorn och Pirate Wave Breaker.

Legoredo town

Här känns miljön som Vilda Västern och det finns ett indianläger liksom en öppen eld man kan sitta runt, små kiosker, butiker med mera. Åkattraktionen Lego Canoe missade vi helt liksom Legoldmine, vilket var synd, vår äldste son (nu 7 år) ÄÄÄLSKAR guldvaskning.

Vilda västern-stämning i Legoredo. Foto: K. Scheiderabauer.

Något vi dock hann med, till och med två gånger, var spökhuset Ghost – the Haunted House. Sist vi var där hade de utklädda människor som stod blickstilla och sedan plötsligt skrämdes, men det var borta nu. Faktiskt bättre utan och bara med Dracula, trollkarlen Merlin och lego-spöken.

Isac var inte det minsta rädd i Ghost House. Foto: K. Scheiderbauer.

Mindre läskigt, fler barn kan gå in (fast ljuden skrämde ändå vettet ur en del barn som fick bäras ut skrikandes av sina föräldrar). Vår 7-åring tyckte det var spännande men inte alls läskigt, och på slutet åkte vi den galna professorns maskin som skulle få folk att flyga (en snäll version av fritt fall).

Adventure Land

Ju mer jag sitter och försöker sammanfatta våra dagar på Legoland, ju mer förstår jag hur mycket det finns att göra – och hur mycket vi missade, trots att vi var i parken ett par timmar både på fredagen, lördagen och söndagen!

I Adventure land till exempel missade vi The Temple där jag tror (efter att ha smygkikat på en film på Youtube) att man sitter i små bilar och åker runt en bana där man ska skjuta på saker. Jungle Racers åkte vi förra gången vi var på Legoland, det är svårt dock att förklara vad det är så jag löser det med en bild här nedan!

Fullt ös var det också i Jungle Racers. Foto: K. Scheiderbauer.

X-treme Racers tyckte vi var kul och åkte flera gånger jag och äldste sonen, det är en berg- och dalbana som börjar med en brant backe och sedan går ganska mycket rakt fast i tvära knixar och väldigt högt upp.

Här kommer viiiiiiii! (Heidi och ISac längst fram i X-treme Racers. Foto: K. Scheiderbauer.

Knights Kingdom

Området kring riddarslottet i parken heter Knights Kingdom. Här finns två åkattraktioner och vi åkte den ena; Draken eller ”Dragen” som den heter på danska. Fin tur i legomiljöer först innan den övergår till en (snäll och kort) berg- och dalabanetur.

Dragen
Bild från vårt förra besök 2014 då vi också tog en tur i berg- och dalbanan Draken. Foto: H. Rovén.

Polar Land

Det här är det allra bortersta området i Legoland och planerar man inte kanske man inte ens kommer hit utan fastnar på alla andra roliga områden. Sist vi var på Legoland var vår nu äldste son för liten för att åka Polar X-plorer och Ice Pilots School, denna gång gjorde vi i alla fall den första av dem – en berg- och dalbana som går i 65 km i timmen och har ett fritt fall på fem meter…som dessutom sker som en överraskning!

Polar X-plorer, pressbild Legoland.

Vi älskade den, särskilt som den innehåller lite av allt – magkittel, en överraskning, en filmsnutt – och livs levande pingviner på slutet! Här måste man vara minst 120 cm och åka med en vuxen, åker man själv ska man vara minst 130 cm.

Ninjago World

Detta område var förra årets nyhet på Legoland. Eftersom vår sjuåring inte alls varit inne på Ninjago så var det inte här vi hängde mest; men vi testade det mesta i alla fall: Lloyds laser labyrint, Jays reaktionsträning och Ninjago the ride som var roligast.

Isac framför entrén till Ninjago World. Foto: K. Scheiderbauer.

Ninjago the ride är en lugn åktur i vagn, på helt rak räls (alltså inga backar) där man bär 3D-glasögon! Filmen man ser är ett spel där man med sina egna händer kan skjuta på föremål (drakar och annat) som dyker upp i bild.

Man åker fyra i varje vagn och kan hela tiden se sina egna samt sina medpassagerares poäng. Vi som nybörjare fick runt 55 000, men såg när vi kom ut att mästarna på detta hade fått sådär en 200 000 poäng! En rejäl genomkörare av rygg- och axelmusklerna fick jag i alla fall av rörelserna och allt ”skjutande”; jag var helt slut efteråt! 🙂

Bilden är från vårt förra besök 2014 då vi också var på 4D-bio. Foto: H. Rovén.

Ytterligare en sak vi gjorde var att gå på bio! 4D-bio! Det har vi gjort många gånger förr, både i Legoland och på andra håll, men självklart ville vi se den aktuella Legofilm de hade nu. Sonen tyckte den var bra, effekterna var okej, men eftersom det var på engelska kunde han inte förstå vad som sas så jag fick sitta och viska och översätta.

Matställen i Legoland

Det finns tio restauranger i och i anslutning till parken (en ligger inne på Hotel Legoland, Panorama där vi åt en av våra middagar) samt fem caféer/ glasscaféer och godisbutiker. Vi hamnade på Burger Kitchen. Vanligtvis hade det inte varit mitt first choice men när hungern dyker upp i en barnfamilj ser man sig bara om och kastar sig in på första bästa ställe!

Burger Kitchen
Förutom hamburgare kan man t ex äta buffé eller korv. Foto: K. Scheiderbauer.

Våra burgare var helt okej, pommes fritesen var goda och framförallt var tjejen i kassan som lämnade ut maten var helt otrolig. Hon bjöd ALLA på ett stort leende, såg alla gäster i ögonen och önskade dem en god dag. Vi som fått vänta i kanske 1-3 minuter bad hon om ursäkt att det tagit tid, också med ett leende. Plus för det!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis hade vi ett par toppenroliga dagar på Legoland. Vissa resmål kan man ha hört så mycket bra om att de har svårt att leva upp till ens förväntningar. Legoland klarar det med bravur och lite till. Det är fint, välgjort, roligt, lekfullt och spännande!

Alla i familjen, från 1,5 år till 46 år hade behållning av besöket och att vi inte hann med allt – denna gång heller – ser vi som en god anledning att åka dit igen!

Tack för denna gång Legoland – hoppas vi ses snart igen!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *