Vi åker Finnlines med barn; tar Europalink till Nådendal

För några veckor sedan gjorde vi en härlig sommarutflykt till Nådendal i Finland. Det var ett betalt samarbete med Finnlines vars färja Europalink går från Kapellskär i Sverige till Finland via Långnäs på Åland. Det tog oss cirka en dryg timme att köra till Kapellskär, från hemmet strax utanför Stockholm.

Med på resan var jag, mamma Heidi, yngste sonen Theodor 7 år, en kompis till Theodor och hans mamma. Färden till Nådendal är smidig, och det jag gillar när man reser med bil är att man inte behöver tänka lika mycket på varje liten grej man vill ha med utan det är bara att packa in det i bilen.

Turen tar cirka 8-9 timmar och Finnlines har två avgångar per dag, så man kan välja om man vill resa dagtid eller nattetid. Dagtid kan det vara trevligt att göra det till en liten upplevelse i sig. Är det fint väder är det härligt att bara njuta av utsikten över skärgården och man kan även vara ute på däck.

Åker man kvälls-/nattetid kan man sova bort tiden, och istället komma fram tidigt för att ha hela dagen framför sig att upptäcka Nådendal.

Lekrum och barnvänlig buffé

Vi valde att resa dit dagtid och ta kvällsavgången hem, och ha hytt båda vägarna för smidighetens skull. En annan smidig sak är att två buffémåltider ingår i biljetten vilket gör att man inte behöver tänka på matfrågan (köpa mat ombord eller inte, ha med matsäck eller…osv.).

Sommartid har Finnlines även barnprogram ombord och det finns lekrum där barnen kan åka rutschkana ner i ett litet bollhav, spela fotbollsspel, rita med mera.

Redan när vi klev in i receptionsområdet från bildäck blev vi mötta av en clownliknande dam kallad ”Pelle mamma”. Hon är del av Finnlines barnprogram sommartid, ibland är det istället en trollkarl som underhåller.

Pelle mamma dök upp flera gånger under dagen, erbjöd ansiktsmålning och fanns på plats för att knyta ballongfigurer. Eftersom det inte fanns så många andra barn ombord så tidigt på sommaren, passade hon på att skoja med killarna lite varje gång.

Ytterligare områden ombord var ett spelrum, bar och sittutrymmen plus en taxfreebutik där vi bland annat köpte ett gosedjur som vi lyckades glömma i sängen ombord på tillbakavägen…riktigt sorgligt för Theodor som lyckats tjata den till sig. Trots många försök gick det inte att få tillbaka den heller så ett tips är: glöm inget ombord.

Utöver aktiviteter och tidsfördriv brukar maten vara den springande punkten för barnfamiljer; kommer vi hitta något våra barn kan tycka om att äta? Här tycker jag Finnlines klarar sig utmärkt med att tillfredsställa små kräsna magar.

Barnfavoriter som både köttbullar, nuggets och pommes frites fanns (plus en rad andra rätter), och glass, brownies och marshmallows med mera smarrigt till dessert.

Utbudet varierade lite vid de olika måltiderna. Roligt var också att Theodor vågade testa de ganska välkryddade nudlarna – och älskade dem! Dryck, smör och bröd samt grönsaker ingick också (liksom kaffe för trötta mammor). 🙂

Hytter med mera

Vår hytt, en juniorsvit, var underbart stor och bekväm. Vi kikade också in i en vanlig insideshytt och den hade funkat utmärkt också även om man här har mindre yta att röra sig på. Ska man bara sova eller vila en stund räcker det gott.

Halva delen av den lyxiga juniorsviten…
Andra halvan av juniorsviten.
En insideshytt på Europalink.

En rolig grej att nämna är också att det finns bastu ombord! Om nu någon skulle känna att färjeturen till Finland inte blir komplett utan ett bastubad. 🙂 Mer om själva Nådendal och Muminvärlden i nästa inlägg.   

One thought on “Vi åker Finnlines med barn; tar Europalink till Nådendal

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *