Snabbvisit i Nürnberg – ett fint stopp på vår roadtrip

Efter vår överfart med Stena Line till Kiel och första delmålet Autostadt, hade det blivit dags för lite sightseeing! Nästa ort för övernattning på vår roadtrip var nämligen den tyska staden Nürnberg (här bodde vi på Check-in Holiday Inn Express Nuernberg-Schwabach, prisvärt och funktionellt).

Innan vårt besök i Nürnberg påminde mig namnet mest om de goda små korvarna man kan köpa på Lidl här hemma, nürnberger bratwurst. Självklart har de fått sitt namn av staden och nu vet jag också att den är lika vacker och värd att besöka som korvarna är goda och värda att smaka! 🙂

Nürnberg är den näst största staden i förbundslandet Bayern och här bor en halv miljon människor. Det finns massvis av historiska spår och saker att berätta om Nürnberg men vi håller vi oss på ytan av dessa ämnen och väljer istället att berätta om hur besöksmålet kan fungera för en barnfamilj. Vi hade inte jättemycket tid men fick i alla fall ett smakprov. Detta är lite av vad vi hann med.

Stadsmuren, imponerande och mäktig

De äldre kvarteren av Nürnberg omringas av en tjock mur med utkikstorn här och där. Det är hit man ska bege sig för att få en smak av staden historia som sträcker sig ända till medeltiden. Reser man med barn behöver det faktiskt inte vara märkvärdigare än så att man berättar lite, strosar och klättrar (där det går och inte är farligt) vilket får barnen att känna sig som att de klivit rätt in i en riddarsaga!

Floden Pegnitz

Genom Nürnberg flyter en flod, Pegnitz. Pegnitz mynnar sedan ut i en annan flod; Regnitz som i sin tur mynnar ut i Main (för att sedan via Rhen rinna ut i Nordsjön). Vatten ger alltid en känsla av liv, så även i Nürnberg.

Barnen tyckte det var spännande att gå över de olika broarna, vissa täckta, och fantisera om livet som där en gång pågått. Att strosa runt i en stad som Nürnberg, bland korsvirkseshus och murar,  där avstånden är korta innan något nytt händer gör det spännande och lätt att ta sig fram även med otåliga barn i släptåg.

Shopping

Nu ägnade vi oss inte åt shopping alls när vi var på plats, men den som har siktet inställt på att få med sig trevliga lokala souvenirer hem har många butiker att välja på. Här finns såväl märkesbutiker som en veckomarknad, eller varför inte satsa på att upptäcka något av det lokala hantverket?

Nürnberg har både hattmakare, guldsmeder och bagare där man kan hitta smarriga lokala bakverk av olika slag. Korven har jag ju också redan nämnt. 🙂

Rikt smyckade kyrkor

Okej, barnen kanske inte jublar över att gå i kyrkan på semestern, men om ni så bara passerar stadens två stora kyrkor, missa inte att lyfta blicken en aning!

St. Lorenz (på Lorenzer Pl. 1) och St. Sebald (på Winklerstraße 26), som kyrkorna heter, är rikt utsmyckade och väl värda några minuter av er tid. St. Lorenz på bilderna var dekorerad i guld, mörkröda och mörkgröna färger, spiror och torn – det är inte utan att man nästan väntar på att en drake ska titta fram bakom ett hörn och börja spruta eld!

De blev för övrigt de första protestantiska kyrkorna i Tyskland och på Martin Luthers tid fanns hela 21 tryckerier i staden.

Kejsarborg med utsikt

Hjärtat i Nürnberg är den imponerande kejsarborgen som ligger högt upp över staden; Kaiserburg Nürnberg. Fästningen började byggas redan på 1100-talet under Kejsar Konrad III men det dröjde till en bra bit in på 1600-talet innan den var färdig. För att komma hit får man spänna lårmusklerna ordentligt när man kämpar sig upp för kullerstensgatorna.

Väl uppe kan man konstatera att det var värt ansträngningen. Vi fick njuta av en vidsträckt utsikt över hela Nürnberg i solnedgång. För att komma in i borgen får man betala inträde, något vi inte hade möjlighet till eftersom andra halvan av familjen stod nedanför och väntade på oss.

När vi pustat ut och samlat krafter igen var det dags att bege sig neråt och vidare på vårt upptäcktsfärd.

Uteserveringar och folkliv

När vi nådde Beim Tiergärtnertor var hela torget proppfullt med människor, mestadels ungdomar som satt ute och njöt av den ljumma kvällen. Exakt varför alla hade samlats just där fick vi aldrig reda på men trevlig stämning var det i alla fall!

Runt om torget finns flera uteserveringar men folk satt även i grupper rätt ner på marken (en del med en öl i handen). Kanske var det någon grupputflykt som gjorde ett sista stopp innan de skulle bege sig vidare?

Tips på museer – och en närliggande nöjespark!

En sista skymt av Nürnberg fick vi mot denna vackra bro. Foto: Heidi Rovén.

Efter besöket kunde vi bara konstatera att hit vore det roligt att återvända! Det finns mycket mer att se och göra i omgivningarna än vi hann med på vårt korta stopp.

Några exempel på utflykts- och besöksmål när man har mer tid är stadens järnvägsmuseum, leksaksmusem, nationalmuseum, stadsmuseum och det kulturhistoriska muséet. På Handwerkerhof ska man kunna se hantverket som följt staden genom tiderna.

Allra helst skulle vi vilja åka tillbaka för att besöka parken Freizeit-Land Geiselwind vilket verkar vara en nöjespark som även har djur och är inbäddad i trevlig atmosfär med grönska! Det skulle passa Familjeparker perfekt! 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *