Autostadt – bilmuseum, park och utställning

För några år sedan ramlade vi av en slump på fakta om ett ställe i Tyskland som heter Autostadt. Vi sökte efter sevärdheter och roliga stopp att göra på vår roadtrip mellan Sverige och Österrike, en bilresa på cirka 180 mil. Genom att dela upp resan i trevliga delmål som passade hela familjen skulle det bli lättare att ta oss hela vägen till den lilla alpbyn som var vårt mål.

Autostadt var till en början lite svårt att få grepp om. Att temat var bilar fattade vi snabbt, men var det en familjepark? Ett museum? En utställning? Rätt svar var att det var allt detta och lite till. Ett helt fantastiskt ställe faktiskt som vi borde avsatt mycket mer tid för. Framförallt var det grymt snyggt uppbyggt!

Tema bilar – på alla möjliga sätt!

Upplevelseparken som verkligen passar alla åldrar, ligger i Wolfburg – en stad i Niedersachsen i norra Tyskland. 1938 byggdes en Volkswagenfabrik här och det är också Volkswagenkoncernen som äger och driver Autostadt. Parken är stor – hela 25 hektar – och är uppdelad i olika områden och flotta byggnader och paviljonger.

Framförallt visas koncernens olika märken upp, från Volkswagen, Audi, Škoda och Bentley till Lamborghini och Seat. Andra bilmodeller förekommer också och den som vill följa med genom bilhistorien kan göra det i The ZeitHaus car museum.

The ZeitHaus car museum är ett av världens ledande bilmuséer. Här kan bilfanatikern njuta av välbevarade bilklassiker från över 60 olika bilmärken och bilhistoria som spänner över 130 år och fem våningar. Annat som går att göra på Autostadt är att boka körupplevelser som off road-körning, en fabrikstur och en tur inuti deras biltorn.

Och som ett bevis på att Autostadt är lika mycket en konstupplevelse, varför inte korsa parken mellan Audi och Lambourghini paviljonerna, via deras dofttunneln. Denna tunnel sträcker sig över ett litet stycke vatten och man går genom en snurrande tunnel av blomkrukor som bjuder på en härlig och doftrik upplevelse av bland annat lavendel.

Körskola för barn

Det läggs också lite extra fokus på framtidens bilförare, barnen, och även om Autostadt inte alls är någon lekpark, finns det mycket spännande att se och göra som våra killar tyckte var jätteroligt. Särskilt sommartid har de både hopptorn, klätterställningar och rutschkanor utomhus liksom möjligheter till bad och att trampa trampbåtar och mycket annat.

Inomhus fanns fantasifulla lekhörnor som lutade i olika vinklar, ytor där man kunde trampa sig fram med olika fordon och även elbilar som fungerade som en slags interaktiv minivariant av körskola. Killarna var i sjunde himlen – inte minst när Isac, vår äldsta kille (då 8 år) fick en plats på Autostadts körskola!

Den började med en teorilektion och kunskapskontroll av vägmärken och avslutades med att man fick köra en egen liten elbil längs asfalterade vägar med skyltar och trafikregler att rätta sig efter. Isacs älskade det och efteråt fick han sitt efterlängtade körkort, kanske hans nionde nu?

Strandhäng och show

Vädret var underbart under vårt besök. Att det då och då blev molnigt var bara välkommet eftersom det var väldigt hett. Utomhus i de pedantiskt anlagda grönområdena med vatten mellan, fanns allt från uppblåsbara hoppborgar till höga rutschkanor och klätterställningar. I en avlägsen del fanns det till och med en sandstrand på en slags bryggponton, där även barnlösa par tog sin tillflykt med ett glas bubbel.

Trampbåtar i form av svanar, badstegar och annat skoj gjorde detta till en magnet för alla åldrar i den ljumma eftermiddagssolen. Vi slog oss till slut ner i en grön backe för en liten fruktpaus som slutade med att killarna rullade sig gräsgröna upp och ner för de mjuka kullarna.

I närheten fanns också en utomhusshow i ett cirkustält där vi fick se akrobatiska och dansanta artister göra en rad intressanta nummer. Solen gassade och det gick åt en hel del vätska denna heta dag, ni minns väl 2018 – den varmaste sommaren i mannaminne?!

Korta fakta

Oavsett om man söker skydd från sol eller regn så finns det gott om inomhusaktiviteter också såväl som ytor att röra sig på utomhus. Vi var mäkta imponerade av Autostadts variation och elegans, hit skulle vi definitivt vilja återvända med mer tid att upptäcka, lära, inspireras och ha roligt!

Vill du hit så kan vi meddela att det är öppet 363 dagar om året mellan klockan 9:00 och 18:00 (utom den 24 och 31 december). En endags-biljett kostar 15 euro för vuxna, 6 euro för barn (6-17 år samt studenter). Familjebiljett finns också (men jag vet inte exakt hur många den täcker) för 35 euro.

På hemsidan rekommenderas olika närliggande hotell för övernattning före eller efter besöket (eller om man vill uppleva Autostadt flera dagar i följd!). Själva övernattade vi på Leonardo Hotel Wolfsburg City Center, vilket var helt okej som övernattningshotell.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *