Träff med skogens konung på Smålandets älgsafari

I Markaryd i Småland hittar man safariparken med det vitsiga namnet Smålandet. Här öppnade det 2004 en park för älgsafari vid en gammal gård, med syftet att öka förståelsen för dessa ståtliga djur.

Utomlands är älgen mäkta populär, inte minst i Tyskland anses den väldigt exotisk. I Sverige? Är man inte jägare (med syfte att skjuta dem) eller bilförare (med syfte att undvika dem) är det väl inte så många som egentligen bryr sig? Det är synd för älgen är ju ett fantastiskt häftigt djur! Det är ju inte för inte älgen kallas skogens konung!

På älgsafari med minitåg

Vi anlände med inte särskilt höga förväntningar. Hade läst om parken i en lokal turisttidning och dessutom blivit tipsade om parken av en lokalbo som gav den extra skjutsen till beslut. Vi drar dit!

En knapp timmes bilkörning från semesterstugan där vi tillbringar ”svemester 2020” anlände vi för att med 1 minuts marginal ungefär hinna med det lilla tåget som guidar besökare genom parken.

Tåget går med 45 minuter mellanrum (sommaren 2020: 175 kronor för vuxna och 115 kronor för barn 3-12 år) men man kan också åka på älgsafari med egen bil vilket ger lite billigare entré. Man betalar dock inte per bil utan per person och med tåget berättar föraren/guiden hela tiden intressanta saker om älgar vilket gör det helt klart värt.

Älgen, vår nya favvis

Till exempel hade jag ingen aning om att älgar kunde simma flera kilometer, dyka ner till sjöbotten för att äta sjögräs och hålla andan i upp till tre minuter! Det och mycket annat spännande berättade guiden om under färden längs den tre kilometer långa skogsvägen i älgparken.

Det finns ”bara” 12 älgar, en del från andra parker som Borås djurpark eller Kolmården, men de har 15 hektar att bre ut sig på, gott om mat och med tanke på deras förökningstakt lär de trivas bra! Vi såg flera söta kalvar och fick imponerande närkontakt med älgarna som helt oblygt kom fram till tåget.

Närkontakt av första graden

I början delades det ut knippen med blommor och kvistar till varje sällskap (som för övrigt satt på varannan rad i det öppna tåget nu under rådande coronatider) som man kunde locka och mata älgarna med.

Det var fantastiskt roligt tyckte vi alla både vuxna och barn, som inte alls var beredda på att få ett helt älgtryne upp i ansiktet i tåget – för så nära och ogenerat hälsade de på oss! Men de var lugna, fina och mysiga..vi blev alla väldigt förtjusta – nu är vi älg-fans! 😉

Jag vet inte om vi bara hade tur eller om de alltid är så sällskapliga men jag fick intrycket av att det hörde till vanligheterna att älgarna kom fram. Det var fritt fram att klappa dem också vilket kändes riktigt exotiskt, de är ju ändå stora och mäktiga djur!

Bistra bisonoxar bäst på håll

De som man inte fick sträcka ut handen mot däremot var bisonoxarna som också lever i parken. Här finns ett tiotal som på vår tur höll sig på rejält avstånd vid ett vattendrag. Det var nog lika bra för de är stora, ser väldigt starka och ”biffiga” ut!

Den som inte är vegetarian kan även avsluta med en bisonburgare i restaurangen efteråt (199 kr för vuxenportion) eller varför inte älgköttbullar (159 kronor för vuxen, 79 kronor för barnportion med 4 köttbullar)?

Det var en precis lagom lång tur för barnen som inte är jättebra på att sitta still, trots att det var äventyrligt (de körde lite snabbt vissa sträckor också där de inte var så många djur att se och skojade om att man inte måste åka till Liseberg för att få en fartfylld åktur!).

Get-ebra dag!

Väl tillbaka till gården – som har café, restaurang, shop, toaletter, lektåg, utkikstorn och även trevliga ytor att fika/äta på både inne och ute – hittade barnen ännu fler djur. Dels fanns en tupp och ett par hönor men i en inhägnad fanns även getter med massor av söta killingar.

Vår äldste kille Isac, som ett år faktiskt gick en 4H-kurs, blev helt hooked och ville inte åka därifrån! Han tjatar nu om att vi borde skaffa en get! 😀 Men jag håller med, de är roliga, orädda, nyfikna och väldigt söta. Särskilt killingarna. Jag plockade upp en i knät och fick i alla fall gosa ett litet tag (medan syskonen försökte äta upp mina skosnören) innan den ville ner.

Är ni i närheten vill vi verkligen rekommendera att åka på älgsafari i Smålandet. Väldigt trevligt och tar precis lagom lång tid när man inte har en heldag men ändå är sugen på att göra en utflykt för att uppleva något familjevänligt, naturnära och annorlunda!

ps. På vårt instagram-konto @familjeparker ligger rörligt material (IG TV) för den som vill se mer. Följ oss gärna och så småningom kommer även en youtube-film (sök ”Familjeparker” på Youtube och följ gärna kanalen också för att inte missa när det kommer upp). Tack!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *