Höstlov i parker som firar Halloween

Att åka utomlands på höstlovet – liksom alla andra lov – gräver djupt i kassan. Men känn inte uppgivenhet för det – det finns massor av skoj att hitta på här på hemmaplan, riket runt! Tack vare att Halloween är ett firande som växer i Sverige är det något allt fler nöjes-, djur- och temaparker också anammar.

För höstlovslediga familjer passar det alltså perfekt att bege sig till en lovöppen park – över dagen eller en natt – för att låta sig skrämmas lite lagom och ha kul. Här är tips på parker som kryddar sina djurupplevelser och åkattraktioner med häxor, zombies och spöken i höst!

Liseberg

Kaninlandet på Liseberg kan alla besöka. Här kan man gosa med de snälla kaninerna, gå på godisjakt eller springa omkring i en snirklig halmlabyrint. Den som vågar mer har fyra skräckhus att välja på, två skräckområden och en skräckattraktion. I nyheten Shocker sitter man i en bur som åker förbi fängelsehålor, monster och blodiga operationssalar. En annan nyhet är skräckområdet Cirkus Bisarr med clowner och underliga figurer.

Pressbild Liseberg.

Vinden från förra året finns kvar liksom Gasten – spökhotellet där såväl gäster som personal drabbats av en kräkframkallande smitta! I The Experiment har en galen forskare gått på tok för långt i sina experiment…. Zombies hittar man i skräckområdet Distrikt Z och i skräckhuset Zombie. Alla skräckaktiviteter har 11-års gräns. Totalt är 38 åkattraktioner igång i parken som haft öppet sedan den 12 oktober. Man kan fortfarande besöka Liseberg 26–31 okt samt 1–4 nov.

Gröna Lund

Fler dagar och tre nya skräckhus möter besökaren som vågar sig till Gröna Lund under Halloween.  Lilla Området är fortfarande anpassat för de minsta med utklädda men snälla figurer, pumpor och en (snäll) spökversion av Pettson och Findus hus. Två gånger per dag visas en ny barnföreställning. På Stora Området kommer fler onda väsen samt eldkonstnärer röra sig bland besökarna hela tiden (inte bara efter kl 18 som förra året).

Pressbild Gröna Lund (foto Marko T Wramén).

I år finnas här åtta skräckinjagande upplevelser om man räknar med zombiezonen. Den största nyheten är Skeppet, ett skräckfyllt fartyg som ligger förtöjt utmed Gröna Lunds kaj. Innanför skrovet vilar en tusenårig förbannelse. Vill man uppleva den väntar tre våningar att ta sig igenom i stundtals beckmörker med en rad otrevliga överraskningar! Andra nyheter är Virus, O-turen och Motel Hell som byggts ut och flyttats till stora scenen. Inga åldersgränser finns, bara rekommendationer. Om vädret tillåter är alla attraktioner igång. Öppet hela höstlovet (26 oktober – 4 november).

Kolmården

I år har Kolmården öppet även efter mörkrets inbrott med större skräckeffekt av eldshower, spöken och häxor man kan stöta på. Deras Halloweenfirande bjuder också på fler öppetdagar, shower och nya rysliga områden. Ett är spökpiraternas ställe i Marine World samt det gamla tivolit där en skum tivolidirektör bjuder på magitrick. På tornerspelsarenan tävlar döda riddare och se upp för vålnader i den gamla tunneln.

Pressbild Kolmården.

Självklart får man inte missa att gå in i det förfallna ödehuset (här är åldersgränsen 10 år, du kan se vår film från förra årets upplevelse av spökhuset här om du som förälder vill bedöma om ditt barn klarar det). Djurparken är öppen som vanligt inklusive delfinshowenen Life, Safaribanan och Bamses Värld (där det är garanterat spökfritt). Varje dag avslutas med en Halloweenparad och spökbal så gäster får gärna komma utklädda. Hit kan du åka 27-28 oktober och 31 oktober – 4 november.

High Chaparral

Sista helgen på höstlovet, mellan 1 till 3 november, kravlar lemlästade cowboys och andra otäcka väsen upp ur kyrkogårdens gravar på High Chaparral. Det är första gången som de har öppet under Halloween och den som vill söka upp zombies ska ta sig till The Zombie Zone. Modiga kan också besöka huset där Onkel Sam bodde förr och ta reda på om ryktet stämmer, att han kunde återuppliva de döda. Smedjan är också en läskig plats liksom guldgrävarstaden Gold Town.

Pressbild High Chaparral.

Tåliga ska inte heller missa spöktåget där tågvakterna under höstlovet inte alls är särskilt trevliga. Den med bra löpardojjor och spring i benen kan vara med på årets garanterat mest annorlunda lopp; zombieloppet Run for your lives där man jagas av zombies! Både modiga barn och vuxna kan springa loppet (det finns olika sträckor och man kan också springa tillsammans) och finast medalj får den som lyckas komma i mål levande; det vill säga utan att någon zombie ryckt av en alla livband som man fäster på sig. Vill man ha Vilda Västern-miljö men inte skräck kan yngre barn (och rädda föräldrar) söka sig till områden och aktiviteter som Lucky Luke-show, ponnyridningen och Buffalo City. Här är det garanterat zombiefritt!

Furuviksparken

Här är parken som har premiär i år för sitt Halloweenfirande! Furuviksparken passar också de som vill ha en lite snällare Halloween. Det är fritt från åldersgränser och läskiga zombies, istället väntar aktiviteter som sagoläsning i Kruthuset och man kan också hälsa på den hundra år gamla spökfamiljen Sjöskum i Kaptensgården. Finns det familjemedlemmar som gillar spöket Laban visas en matinébio i Cirkusbyggnaden.

Pressbild Furuviksparken.

På Stallplan fixar de snälla häxorna ansiktsmålning för de barn som vill (kostar en åkkupong). Hela djurparken kommer inte vara öppen men delar av den, liksom många åkattraktioner. Firandet går av stapeln 27 – 28 oktober och 31 oktober – 4 november. Mellan 31 oktober och 2 november kan man åka spöktåg mellan Gävle och Furuvik!

Parken Zoo

Mysrysligt firande väntar i Eskilstuna under Halloween. Mellan 1 – 4 november öppnar Parken Zoo upp för marshmallowsgrillning och kramkalas med Wilma och Morris, parkens maskotar. I Lilla Zoo kan man vara med på husdjursskola och många karuseller är öppna och bjuder på fria åk. Varje heltimme visar Cirkus Madness, en spökcirkus som flyttar in, upp sina konster på cirkusscenen. Annat roligt som sker är spökdisco och att man kan gå en spökstig.

Pressbild Parken Zoo.

Under den sista timmen då parken är öppen kommer det spöken till stigen! På lördagen har djurparken kvällsöppet, då utlovas extra mysig stämning. Alla barn som är utklädda får också en liten present. På lördagen (den 3 november) hålls också en barnloppis med leksaker, kläder, böcker med mera.

Tomteland

Inte långt från Mora, i skogarna kring området som kallas Gesunda, har Häxan tagit över Tomteland under höstlovet. Då ordnar hon en massa bus och upptåg för de familjer som åker hit. Spöklov som de tycker om att kalla det, pågår mellan 1 till 3 november, och då är hela Tomteland spökpyntat och fyllt av mystiska sagoväsen.

Pressbild Tomteland.

Vill man smälta in går det bra att komma utklädd och alla barn som vill kan dansa runt fulgranen. Mycket pågår samtidigt i parken, exempelvis visas olika föreställningar som felodifestivalen där Häxan och hennes kusiner tävlar mot de skönsjungande Älvorna. Trollen vill dansa och självklart blir det spökjakt. Är man inte skraj för trollen ska man bege sig till Trollrike där också Alven och Huldran håller till. Dagen avslutas med spöklovsdisco och ballongregn.

Skansen

Under hela höstlovet, 27/10 – 4/11, satsar Skansen på att ta upp gammal folktro. Här kan man i de gamla stadskvarteren får uppleva lite av myllret och vad invånarna där brottades med då de levde på 1800-talet. Vad skrämde och oroade människorna då, och vad var det som man trodde skyddade mot det onda?

Pressbild Skansen.

Passa på att få råd av De kloka i Bollnässtugan, lyssna på lagom läskiga berättelser i Älvrosgården eller testa på spökpyssel i Skogens hus. Vid stadens murar står sundhetskontrollanten och kontrollerar att ingen som är smittad tar sig in, men förmodligen släpps du förbi om du är förkyld 😉 . I pysselverkstaden ska det gå att tillverka örtpåsar och lyckoamuletter som skydd och för att hålla det onda borta. Korvgrillning på Bollnästorget kommer också att ordnas!

Tom Tits

Tom Tits har hela fyra våningar med experiment och upptäckter för den som är nyfiken på naturvetenskap och teknik. Till det som alltid går att göra på Tom Tits hör exempelvis baklängesklockan, evighetsspegeln och mörkertunneln. Under höstlovet (29/10 – 2/11) läggs en extra dimension på utbudet som man kallar ”Science Fear”. Då kan man bland annat se Experimentshowen med Markus Granseth (känd från Morgonshowen och Bolibompa).

Pressbild Tom Tits.

Showen visas två gånger dagligen, kl. 11.00 och kl. 14.00, mellan 29 oktober och 2 november. En lite Frankenstein-inspirerad höstlovsaktivitet äger rum i området Makerspace; här kan man bygga sitt eget gosedjursmonster! Ta med ett gosedjur du kan lämna kvar, byt ut och blanda kroppsdelar av de som finns. Kanske din hund får krokodilkropp eller din kanin ett lejonhuvud? Det nya gosedjuret kan du ta med hem så länge du bidragit med ett nytt så att det räcker åt alla.

One thought on “Höstlov i parker som firar Halloween

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *