Familjeparker övernattar i Lisebergsbyn

När vi var i Göteborg nyligen för att vara med på premiärhelgen av Halloween på Liseberg 2018, testade vi också två boenden; Hotel Eggers och Lisebergsbyn. Det blev en spännande kontrast då dessa två hotell är så olika. Läs här om vår spännande natt på Hotel Eggers – nu ska vi berätta vad vi tyckte om Lisebergsbyn!

Olika boendeformer på Lisebergsbyn

Lisebergsbyn har både camping, vandrarhem, B&B och stugor. I stan driver Liseberg även hotell. Vi bodde i Lisebergsbyn och testade där ett Bed & Breakfast-rum med dansbanetema, men det finns andra teman också, exempelvis ”bergbanor”.

När vi kom fram var det sent. Vi hade spenderat en heldag på Liseberg tills vi verkligen inte orkade mer, och sedan letat upp en pizzeria inne i Nordstan där vi också hade bilen parkerad.

Vi testade pizzorna på Pizza Hut och gillade både pizzor och service.

När vi kom fram till Lisebergsbyn, som låg bra mycket längre bort än vi räknat med, var allt stängt och jag fick ringa nattportieren. Jag var själv så trött att jag inte ens märkte att han tog mitt körkort som ”pant” eftersom vi inte betalat än…

En trappa upp i detta hus, hittade vi vårt rum.

Vi tog oss in med bagage och trötta barn – som inte var lika trötta längre när de fick se rummet 😉 . Jag hade fått välja boende och hade då önskar ett B&B-rum eftersom jag gissade att det skulle gå hem. Alla rum har nämligen sovloft och är det något barn gillar så är det väl rum som känns som kojor! Upp dit går en lång, smal trappa och självklart började det lekas och springas där direkt.

Bild tagen med vidvinkel på vårt rum, lånad av Liseberg.

Loft och trolleri-möjligheter

Med facit i hand så passar nog B&B-rum bättre för familjer med äldre barn som vill ha en egen vrå och kanske ligga och surfa, spela eller bara chilla på loftet. Nu var jag konstant orolig att lille Theo skulle ramla i den smala trappan. Isac hängde filtar och gjorde trollerishower bakom sitt hemmagjorda draperi där han ”trollade bort” sig själv och försvann in i den intilliggande garderoben. 🙂

Liten trött kille i vårt dansbanerum på Lisebergsbyn.

Rummet hade två sängar uppe och två nere. Ganska smala men dugliga. På ovanvåningen var det inte bäddat när vi kom vilket vi tyckte var lite underligt. Vi var trötta och så var barnen, det hade varit uppskattat om alla sängar hade varit ”sovklara” vid ankomst. Rummet var i och för sig trevligt men badrummet tyckte vi var trångt. Här kunde man bara vara en person åt gången och öppnade någon dörren när man stod vid handfatet så fick man dörren på sig, det kändes som ett pussel…

Sovloftet var ju som en koja tyckte Isac. 🙂

På sommaren känns det nog luftigare, då kan man öppna upp till en liten uteplats med bord och stolar där det också finns gräsytor för barnen att leka på. Omgivningarna är annars fina och även om vi inte hann upptäcka dem så verkar det finnas både lekpark och natur på området.

Den lilla uteplatsen var larvigt nära grannens; man hade kunnat sträcka sig efter saltet typ ,-)
Det var fint nere vid ån med alla höstfärger.

Frukost med ”skrapjobb”

Efter en natts välbehövlig sömn packade vi ihop och begav oss till frukosten. Här hade de pyntat med skelett-pirater och annat vilket barnen tyckte var spännande förstås. 😉 Själv sökte jag med ljus och lykta efter mina frukostfavoriter äggröra/omelett eller bara vanlig naturell yoghurt, men inget av detta hade de. Självklart fanns mycket annat vilket gick bra det med.

Inte bara Liseberg utan även byn var dekorerad inför Halloween. Fint!
Figurerna kunde prata och skrämmas lite om man tryckte på rätt knapp…

Däremot är vi nog inte direkt ”campingfamiljen”, vi muttrade över skyltarna där det stod att man skulle hjälpa till. Vem jobbade där egentligen undrade vi morgongrinigt – vi eller dem? Självklart hjälpte vi till och gjorde det som förväntades av gästerna, men det kändes inte särskilt glammigt att stå och skrapa matrester…lite mer som i en skolbespisning faktiskt.

Alla fick i sig lite av varje. Eller ska jag kanske säga mycket! 😀
Att skrapa av rester själv KAN vara ett knep att få gästen att tänka på matsvinnet, men så värst kul kändes det inte.

När vi kom ut blev det tyst; vi hade ätit till gallskrik från en barnfamilj med fem barn. Det lustiga var att senare på dagen på Liseberg, bland alla tusentals människor i parken och alla restauranger de där har, så hamnade vi bredvid samma högljudda familj igen!!! Hur stora är oddsen liksom, hahaha! Vi kunde inte annat än skratta.

Utan körkort!

Väl hemma i Stockholm igen fick jag ett telefonsamtal från receptionen i Lisebergsbyn; de hade glömt att lämna tillbaka mitt körkort! Jag hade inte ens märkt att jag saknat det – så trött hade jag ju varit där på kvällen vid incheckningen att jag inte ens mindes att de tagit det som ”pant”.

Jag blev lite paff att de inte tänkt på att returnera det. Nu bad de i alla fall om ursäkt och ville skicka det rekommenderat. Jag väntade hela veckan. Till slut kom det – i vanligt kuvert. Vad som hände vet jag inte men slutet gott, allting gott.

Stämningen nere vid ån var lugn och fin.

Några korta fakta

Vill man inte betala vägavgift finns en annan väg att köra på en dryg halvmil mellan Liseberg och Lisebergsbyn. Bor man i byn flera dagar kan man låta bilen stå kvar i byn gratis, och ta spårvagn mellan byn och parken (själva turen tar ungefär 8 minuter och hållplatsen ska ligga nära Lisebergsbyn enligt personalen, vi testade inte).

Boendena varierar i pris efter dag och tillgång/säsong, men ett Bed & breakfast-rum som vi hade kan som exempel ligga på runt 1200 kronor för en familj på 4 personer en vardag och runt 1625 kronor lördag till söndag.

ommentarer på “Familjeparker övernattar i Lisebergsbyn

    1. Nja, det tycker jag nog inte…han visste väl inte ”vem jag var” 😉 och aldrig skulle smita från en betalning,
      jag tror nog det kan vara ett vedertaget sätt att säkra upp att gästen inte smiter. Men, sen är ju frågan – vems var huvudansvaret för det? Jag borde förstås påmint, om jag bara hade kommit ihåg att de hade mitt körkort i förvar. Men det hade förstås varit praktiskt om de hade dubbelkollat (de borde ju veta sina rutiner kan man tycka) och returnerat det.
      En ännu värre liknande grej hände en gång på Gran Canaria faktiskt. De lämnade inte tillbaka passet så där stod jag i Las Palmas och skulle checka in för hemresan med passet kvar på hotellet som låg på södra delen av ön!!! Hotellet – trevliga Marina Suites – var dock service-minded och skickade upp det i en taxi till mig som lyckades få det precis i sista stund 😀

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *