Familjeparkers seminyttiga chokladbollar

Jag vet inte hur det är med er, men jag är alltid ute efter recept och matidéer där man kan twista vissa rätter åt det lite nyttigare hållet. Till barnens förtvivlan ska väl tilläggas eftersom de tycker att mat som de känner till och tycker om ska smaka exakt så och inte på något annat sätt. 🙂

”Åh nej, mamma…” brukar det låta från äldste sonen när han inser att jag inte gjort den sortens chokladbollar, utan att det han ser (medan snålvattnet rinner) må vara brunt men ”bara” är resultatet av ännu ett mamma-experiment. 😉

Nåja, denna gång blev de ändå goda! Men, det var inte det enda jag gjorde. Eftersom jag ändå vabbar har jag stått i köket i timmar och åstadkommit en hel del…! 🙂

Nyttiga köksexperiment

Dagens experiment innehöll följande:

1, Smoothie med morot, apelsin och vita bönor!
Jag följde ett recept som jag hittade i en gammal Buffétidning och tyckte väl själv att det blev helt ok i alla fall, medan yngste sonen rynkade på näsan och undslapp ett ”blä!”.

2, Bönbiffar med morot!
Här bytte jag ut de röda linserna i receptet till en bön- och grynmix på tetra, något jag testat med förut med bra resultat.

Jag förstekte löken för att undvika för stark smak, och de blev helt kanon! Tack vare ett ägg i smeten höll de ihop fint också.

Sonens reaktion? Japp. Undvika till varje pris (det slutade med att han åt köttbullar, såklart…).

3, Chokladbollar!
Här testade jag mig fram och ”fuskade med fusket” skulle man kunna säga. I ursprungsreceptet (som jag hittade på reklambladet Uppslaget som i sin tur lånat av boken ”Nyfiken grön”) fanns varken smör eller socker.

Jag tyckte det behövdes mer sötma när jag var klar så jag rullade ändå bollarna i en blandning av pärlsocker och koksflingor. Därav att jag kallar resultatet för ”seminyttiga chokladbollar”!

Recept på seminyttiga chokladbollar

Seminyttiga chokladbollar

Här är min variant:

12 urkärnade dadlar
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl kallt kaffe
1 msk flytande honung (och lite sötningsmedel faktiskt…eftersom jag inte ville att honungssmaken skulle ta över, prova dig fram, jag var snål med avsikt)
Lite vaniljsocker…kanske en tesked sådär?
2 msk kakao (som jag silade för att undvika klumpar)

Ner med allt i en matberedare för att få en helt slät massa (det blev kanonbra). Och sedan är det bara att forma bollar i önskad storlek och rulla i blandningen av pärlsocker och kokos! Hur lätt som helst.

Barnen jublade först när de såg dem, och gnällde när jag erkände att det inte var riktigt vanliga chokladbollar. Ändå åt de två stora var – och tjatade om en tredje, så jag antar att det ändå blev godkänt betyg! 😉

Lämna gärna en kommentar vad ni tyckte. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *