Tomtebyn – årets julnyhet på Liseberg

Det är dags för Lisebergs julsäsong. Hela parken byter skepnad och fylls av julstämning med granar, dekor och aktiviteter för både stora och små. Det blir klappjakt bland julmarknadens bodar, vintervakna karuseller, skridskoåkning och mycket mer.

I år väntar dessutom en nyhet som blir ett magiskt äventyr för hela familjen, den största nyhetssatsningen som Liseberg har haft. 10 mkr har investerats i den nya Tomtebyn. Det nya temaområdet blir hemvist för en uppsjö av busiga nissar och självaste Tomtefar. Tomtebyn är en äventyrlig by med magiska dörrar, bus, rim och klingande bjällror.

– Vi har haft Jul på Liseberg sedan 2000 och ett besök hos oss har blivit jultradition för många. Det känns därför väldigt kul att erbjuda en helt ny upplevelse, som dessutom är vår största nyhetssatsning under julen någonsin, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg.

Tomtebyn sträcker sig från Lilla Scenen längs hela västra sidan av parken ner mot Valkyria. Här finns det ett nisseäventyr med magiska dörrar, Tomtefars hus, nissarnas livliga verkstad och mycket mer. Besökaren kliver in i Tomtefars egen värld, men det är tomtenissarna som är i fokus…

– Tomtenissen är en spännande sagofigur som får ta mycket plats i området. Därför är det dem som får stå i strålkastarljuset i Tomtebyn. Nissarna är busiga, finurliga men framför allt väldigt snälla och längtar efter att få visa upp sin by för våra besökare, säger Marie Toftberger Granbom, projektledare på Säsonger och Events på Liseberg.

När Jul på Liseberg öppnar är hela parken förvandlad till ett vinterlandskap. Utöver den stora nyheten Tomtebyn, möts besökaren även av granar och juldekor i överflöd, en klassisk julmarknad och vintervakna karuseller.

Julsäsongen öppnade den 19 november och håller öppet fram till och med den 30 december. Öppettider och tillgängliga biljetter finns på liseberg.se.

Mer om nya Tomtebyn

Här kan besökaren gå Nisseäventyret, besöka en nisseskola, skriva önskelistor och träffa Tomtefar och alla hans nissar. Det blir även scenuppträdanden samt möjlighet att köpa fika och grilla korv med bröd över öppen eld.

Nissestugan
Var med om en magisk nisseskola – långt från allt du någonsin trott att en skola lär ut. Och är du sugen på att skriva eller rita din önskelista, äta julig gofika eller vara med på Tomtefars sagostund är det hit du vill gå.

Nisseäventyret
Med hjälp av karta och inte kompass utan klistermärken, hittar du vägen runt om i Tomtebyn. Och i slutet väntar både nisseträff och nisseklapp.

Stora torget
På torget vid Balder finns det massor att upptäcka. Fika på mysiga café Lussekatten, dansa runt den stora granen och håll ögonen öppna vid den stora Adventskalendern – scenen där en massa kommer att hända.

Övriga tematiserade områden

Drömmarnas Jul
Innanför Norra entréns grindar hälsar nötknäpparna dig välkommen. Vid deras fötter ståtar den magiska speldosan, i väntan på att få tonsätta dina drömmar.

Isområdet
Snöra på dig skridskorna, egna eller hyr på plats, och häng med i Julius skridskoäventyr eller gör piruetter i din egen takt. Runt isbanan finns både mat och värmande dryck på en vantes avstånd – du behöver inte ens snöra av dig skridskorna.

Lisebergstornet
Uppe i Lisebergstornet kan man värma sig med mat och fika, med en fantastisk utsikt över parken.

Kaninernas Jul
Även hos kaninerna julstökas det för fullt. Här omfamnas man av lekfullt julpynt, mjuka kaninkramar och vintervakna karuseller som kittlar alldeles lagom i små magar.

Gammaldags Jul
Upplev en julmarknad från förr i det julsmyckade Kvarteret Storgatan. Strosa runt och låt dig frestas av bodarnas smaker och dofter.

Hamnområdet
Parkens hamnområde sjuder av julstämning med rosettprydda julkransar och klädda granar. Vid kajen trängs fullastade båtar och från restaurangerna sprider sig doften av julens smaker.

Huvudstråket
Gå på klappjakt i skenet av juleljus eller bara njut av den magiska julstämningen som doftar av hemlagat julgodis, varm glögg och brända mandlar.

Kort info om Jul på Liseberg

Öppetdagar: 19–20, 25–27 november samt 1–4, 7–11, 14–23, 26–30 december. Totalt 29 dagar.

Entrébiljett: 125-175 kronor beroende på dag. Barn under 110 cm går in gratis.

Allt-i-Ett (entré + Stora Åkpasset): 255–355 kronor beroende på dag.

Områden: 8 stycken.

Öppna attraktioner: 25 stycken.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *