Halloween på Tivoli i Köpenhamn

tivoli i köpenhamn
Entrén pryds av en jättepumpa. Foto: K. Scheiderbauer.

Förr-förra helgen var Familjeparker på resande fot igen; denna gång besökte vi Tivoli i Köpenhamn! Det var vårt första besök där (eller nja, pappa Kristofer hade varit där som barn men kom då bort och blev omhändertagen av en säkerhetsvakt som placerade honom ensam i en källare i väntan på föräldrarna…! Snacka om Halloween-upplevelse…!).

pumpor i träden på tivoli
Dekorationerna är vackra och många. Foto: K. Scheiderbauer.

Denna gång kom ingen bort och upplevelsen blev fantastisk! Förväntan var hög; inte minst hos mig som hört mycket gott om gemyt och dekorationer kring jul. Var det lika bra i oktober runt Halloween månntro?

belysta attraktioner på tivoli
Kvällstid lyses allt upp i olika färger. Foto: K. Scheiderbauer.

Eftersom jag hade läst att de använt hela 22 000 pumpor (!) – vilket var rekord – för att dekorera parken så anade vi ju att det skulle vara ”maxat”, men ändå var det svårt att föreställa sig att det skulle var så fint som det var.

pumpor på tivoli
Pumpor, pumpor och ännu mera pumpor! Foto: Heidi Rovén.

Halloween i Tivoli

Redan utanför när vi anlände kunde vi stå och titta länge på häxor med kvastar, skrattande pumpor, fågelskrämmor och annat. När man kom in hängde lyktor och dekorationer tätt i träden och på flera öppna platser fanns vagnar eller andra dekorativa installationer med pumpor som satte stämningen.

tivolis entré
Tivolis entré är extra tjusig på Halloween. Foto: K. Scheiderbauer.
fågelskrämmor på tivoli
Totalt har parken dekorerats med 22 000 pumpor! Foto: H. Rovén.

De hade också en tävling; Danska mästerskapen i pumpaodling. De nominerade pumporna var uppradade för alla att beskåda och vinnaren var en pumpa på nära ett halvt ton!

pumpor och clown
Tivoli-clownen dök upp redan till frukost på Tivoli Hotel där vi bodde, sedan såg vi honom både här och där under dagen. Foto: H. Rovén.

Från pumpor till monster

Allt var förstås inte gulligt då ju Halloween ska vara lite läskigt; skelett, monster och zombies fanns också, och ju senare det blev, ju mer skräckbetonat blev det.

ettåring och monster
”Du ser inte ut att må riktigt bra, du borde kolla upp det där…”. Foto: H. Rovén.

När vi lämnade sent på kvällen (då vår minsta somnat varmt nedbäddad i vagnen som tur var) la de ut bloddrypande zombiedockor på marken som sakta krälade fram…!

skelett och spindel
Butikerna sålde massor av roliga skräckprylar. Foto: K. Scheiderbauer.
Vilken tid det måste tagit att dekorera hela Tivoli! Foto: K. Scheiderbauer.

Bland åkattraktionerna var allt öppet som vanligt och vi testade på så mycket vi hann, mer om det i kommande inlägg. Vissa turer gjorde sig extra bra med den höstlika inramningen. Inte minst alla små stånd med glüwhine, skräckgodis och mjukglassbägare med särskilda namn för Halloween som Dracula, Vampyr och Skelett! 🙂

Kakfingrar med flagad mandel som naglar – genialt! Foto: K. Scheiderbauer.
Får det lov att vara ett blodsprängt öga? Foto: K. Scheiderbauer.

Nya skräckhuset

Det hemsökta barnhemmet är namnet på det nya skräckhuset som Tivoli skapat särskilt inför Halloween. Självklart var jag tvungen att testa, även om jag ska medge att skräck mer var ”min grej” när jag var yngre – inte nu!

Var beredd på att möta dessa zombies i mörkret på nya ”Det hemsökta barnhemmet”! Pressbild Tivoli.

Man går in i små grupper och instruktionen var att man inte kunde vända bakåt utan måste gå till slutet. ”De kommer försöka skrämma er men inte ta på er, ni får heller inte ta på dem” fick vi veta.

Huuuu, det var inte utan att man spände sig lite ska jag medge och utan att avslöja för mycket (för det skulle ju förta det roliga!) så var varelserna vi mötte verkligen läskiga…! Det var bra gjort så upplevelsen får högt betyg!

Praktiskt om Halloween på Tivoli

Halloween-firandet pågår till den 5 november. Den 28 oktober är det dags för den stora Monsterparaden (börjar kl 18).

Entré och vanligt åkpass (turpas) kostar 350 DKK (cirka 450 svenska kronor). Med ”turpas plus” kostar det 410 DKK (cirka 530 svenska kronor). Att gå in på skräckhuset ”Det hemsökta barnhemmet” kostade 50 DKK extra utöver åkpasset ”Turpas”, med ”Turpas plus” ingår det.

One thought on “Halloween på Tivoli i Köpenhamn

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *