Grönans nyhet Snake – en hissnande åktur!

Idag hade Gröna Lund en pressträff då de både presenterade säsongens program men också hade visning av den nya åkattraktionen Snake, som beskrivs som deras mest intensiva åktur någonsin!

Attraktionen är av en så kallad ”chaos pendle” och är utformad som en lång arm med utseende av en orm. Gondolen man sitter i är fäst längst ut på en arm både kan snurra fritt kring sin egen axel plus att själva armen rör sig runt i en kraftig pendelrörelse.

Här sitter man ordentligt fastspänd med en bygel över båda axlarna och de åkande sitter med ryggarna mot varandra i ”gondolen”. Är tyngden inte riktigt jämnt fördelad, det vill säga att de på ena sidan är tyngre, svänger det också rejält mycket mer och man kan få göra många loopar samtidigt som armen går upp hela 40 meter i luften och svischar ner med en fart som uppgår som till 80 km/timmen.

Pressbild, Gröna Lunds tillfälliga attraktion Snake.

Snake – en tillfällig åktur

Rejält magsug alltså men också en mjuk färd enligt dem som provade (vilket inte inkluderade Familjeparker, vår modigaste testare var tvungen att idka skolgång varför han inte var på plats). Åkturen tar cirka 1,5 minut vilket inte kanske låter så mycket men att bara stå på marken och titta gjorde mig rejält snurrig, så jag gissar att den där dryga minuten känns längre än vad den är…och skriken var stundtals ganska ordentliga!

Snake, Gröna Lund, pressbild.

När farten toppar utsätts man för 4,3 G-krafter. Denna attraktion passar med andra ord den som inte bangar för vare sig snurrar, fart eller höjd! Och för den som inte har fullt upp med att skrika lungorna ur sig väntar också en magnifik utsikt. 🙂

Snake är en tillfällig åktur som bara kommer att stanna under sommaren 2019. Attraktionen är placerad på det område där Gröna Lund samtidigt håller på att bygga en helt ny berg- och dalbana som ska få premiär 2021. Mer om den längre fram.

Det tillfälliga området där berg- och dalbanan byggs, och där Snake nu står, har fått namnet Nöjesfältet. Namnet syftar på det konkurrerande tivolit som fanns  mellan 1924-1957 på parkeringsplatsen utanför Gröna Lund.

Här kommer personalen gå klädda i gammeldags stil och besökarna kommer att mötas av gycklare, musik, spel och skyltar som andas en annan era än inne på vanliga Gröna Lund. Två nya 5-kamps spel kommer också att finnas; Bonanza (ett gevärsskytte) och Släggan ett klassiskt styrkeprov).

Pyjamashjältarna som teater

För de yngre gästerna presenterar Gröna Lund i år fyra nya barnshower; Pettson & Findus som bakar pannkakstårta, Tobbe Trollkarl som bjuder på smakprov från sin jubileumsshow samt illusionisten Daniel Kane där showen innehåller både eld och tankeläsning. I juli får barnen möta Pyjamashjältarna på scen. Det blir  första gången som Kattpojken, Ugglis och Gecko står på scen i Skandinavien.

Men Grönan har ju gedigna program även för vuxna. Säsongen bjuder på 68 konserter med artister som Sting, Lenny Kravitz, Veronica Maggio och Miriam Bryant. Under hela 89 sommarkvällar bjuds det dessutom upp till dans.

Slå ut det programmet på säsongskortets pris (Gröna Kortet) 290 kronor så blri det inte många kronor per besök! Kortet ger ju fri entré (inklusive underhållning) hela säsongen.

Fakta Snake

Attraktionstyp: chaos pendle

Höjd: 40 meter

Hastighet: 80 km/h

G-kraft: 4,3

Längdgräns: 140 cm

Kapacitet: 8 personer (4+4 sitter rygg mot rygg).

Tillverkare: Funtime (som även byggt Eclipse på Gröna Lund).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *