Gröna Lund 2021 och nyheten Monster

Ingen sommar är komplett utan ett besök på Gröna Lund! Ännu mindre efter 1,5 år av pandemi och när det dessutom är attraktionspremiär. I år finns ju nyheten Monster – King of Roller Coasters!

Vi har väntat ända sedan Halloween 2019 då de hade börjat bygga och vissa delar av parken var avstängda. Då var det mycket hysh-hysh och nu skulle vi få se resultatet.

Monster är alltså en helt ny berg- och dalbana som tagit tre år att bygga och som är av hängande modell precis som Kvasten. Där slutar dock likheterna, haha, men mer om det strax!

Lite praktiskt om Grönan 2021

I år förbokar man sin biljett online; Ticket-to-ride. Det är både entré och åkband i ett kan man säga för i år ingår alla attraktioner vilket var riktigt smidigt!

Man väljer om man vill komma på förmiddag (9.30-15.00) eller eftermiddag (16.00-22.00). Med hjälp av ett Jetpass kan man också gå före kön på två attraktioner som har detta system.

Eftersom våra barn är 11 och 5 år tyckte vi förmiddagspasset passade bäst, men jag kan tänka mig att stämningen är riktigt härlig på kvällen, särskilt specialkvällarna som kallas Night Rider när man kan få åka attraktionerna ända till midnatt.

Ett udda tips är också att göra bakvänt; hör du till dem som helst hänger på Stora Området, kom en förmiddag. Då är det mest barnfamiljer och de hänger ju som bekant mest på Lilla Området. Vi gick mellan båda delarna och märkte att när det var ganska lugnt på Stora Området var det köer på Lilla Området. Senare på dagen hade familjerna dock flyttat sig till Stora Området så det kanske inte spelar någon roll…men jag skulle ju gissa att det på eftermiddagspasset inte är lika många småbarnfamiljer, så kanske slipper man köer på Lilla Området då? Obs, ta det inte som en regel, det är bara en gissning!

De har även öppnat ytterligare en entré längre ner mot vattnet, som för övrigt är ett område som utökats i år. Vi fick gå in via denna entré och hamnade då mitt under ”Monstrets mage” skulle man kunna säga! Redan under de första inspelningsscenerna (jo för det blev en film också – den MÅSTE ni se! Klicka nedan.) så dundrade Monster-åkarna fram över oss, riktigt maxat!

Monster – så var det

Isac, vår äldste son på 11, var den som var mest taggad på detta med Monster. Han och pappa Kristofer började därför med detta monstruöst häftiga åk direkt! Kön var obefintlig och snart satt de i varsin hängande stol med benen fladdrande fritt under sig.

Åkturen tar bara 2 minuter men slingrar sig runt på ett imponerande sätt över Gröna Lunds andra attraktioner och ibland precis över huvudet på andra besökare. Turen snurrar runt och upp och ner hela fyra gånger och gör både störtdykningar och virvlande svängar. När jag frågade killarna efteråt hur det hade varit visste de inte ens hur många loopar de gjort; ”det var som att vara i en tvättmaskin” sa de men skrattade – de hade älskat åkturen!

En lite läskig sak som hände under ett av åken var att pappa Kristofer fick en geting i munnen – och blev stucken! Han lyckades spotta ut getingen under färden men gadden satt ännu kvar i gommen när han kom ut! Han lyckades peta ut den och som tur var svullnade inte gommen upp – getingstick i munnen kan man ju annars få andnöd och dö av.

Bortsett från denna incident (som skedde det åk då de satt längst fram, så ett tips är, skrik inte) gav Isac betyget 5 av 5 – utan tvekan – och åkte Monster igen och igen!

Åkmys och pannkakskalas på Lilla Området

Men, det finns ju så mycket annat kul också! Inte minst var det ju inte mer än rättvis att lillebror Theo, nu 5, skulle få åka lite också. Efter Monster begav vi oss därför till Lilla Området.

Vi började med att åka Nyckelpigan tillsammans allihop. Det var första gången för Theo och även om han blev lite vit om nosen ett tag så avskräckte det honom inte från att fortsätta att åka Tekopparna, Flygande Elefanterna och Lyktan med storebror. De hade jättekul!

Efter att barnen hade satt i sig ett berg med mumsiga pannkakor (det finns en restaurang med pannkaksbuffé bakom dansbanan, plus för luftig dukning utomhus) fortsatte vi till Barnradiobilarna som killarna körde två gånger.

Därefter fick storebror ta över stafettpinnen igen. Han betade i rask takt av det mesta vi passerade från Eclipse och Kvasten till Twister och Jetline. Vi har nog aldrig hunnit så mycket som i år, säkert tack vare det begränsade antalet gäster så tumme upp för det!

Detta med Jetpass tyckte vi också var kanonbra tänkt av Grönan. Det var dock aldrig några direkta köer så det löste sig fint ändå. Observera att det inte är alla attraktioner som har systemet med Jetpass, vilka som har det framgår på parkkartan.  

Tack för oss för denna gång!

Mer om detaljer och fakta om årets nyheter och hur det fungerar med Gröna Lund 2021 finns samlat i detta inlägg. Följ oss gärna på Facebook och instagram också; det är vårt instagramkonto nr 2 (det förra blev hackat och försvann!). Där kan ni även se en filmrulle om Monster!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *