Vi testar Blokart – sandsegling – i Mellbystrand

Somrarna tillbringar vi gärna i släktens sommarhus vid Laholmsbukten, så också denna. Här finns Sveriges längsta sandstrand, och längs den 12 km långa bukten ligger bland annat Mellbystrand. Det är här som Tobbes Event håller till. Igår kväll trotsade vi väderprognosen och åkte dit för att se vad han hade att bjuda på. Framförallt hade vi siktet inställt på den coola kart-modellen med segel som kallas Blokart.

Tobbe håller till på vänster sida av stranden i slutet av Kolonivägen. Håll utkik efter en container med skyltar som det står Mellbysurfbeach på. Här finns också Tobbes samarbetspartners och tillsammans får de ihop en mängd olika strand- och vattenaktiviteter som till exempel kitesurfing, kajakpaddling, beachvolley, beach-tennis, Onewheel och så Blokart som vi var på plats för att prova.

Aktiviteter där snö bytts mot sand

När vi får syn på Tobbe kommer han coolt glidande på en mojäng som ser ut som en bräda med ett fett hjul i mitten, en Onewheel. Han bär skidkläder och hjälm och ser lite ut som en snowboardåkare som bytt snö mot sand. Det är också så han liknar OneWheel; “har man åkt snowboard är det lättare, tekniken är densamma” förklarar han. Vi skulle få testa detta också, men senare. Först Blokart!  

Tobbe Lindgren driver Tobbes Event.

Det första vi fick göra var att prova ut hjälmar och handskar. Även lille Theo 5 blev utrustad för även om han inte kunde köra en blokart själv så finns dubbelkarts så att mindre barn kan åka med en vuxen. Även Blokart har ett ”vintersyskon”; isjakt. Tobbe berättar att han haft ett sådant event också, med isjakter. Inget verkar omöjligt i hans värld och aktivitetslusten är uppenbart stor!

Pirrigt och härligt

Vi var alla ivriga men Tobbe tog det föredömligt lugnt och gick igenom ett steg i taget. Blokartsen skulle dubbelcheckas så att allt var i ordning samt att han förklarade för oss hur vi skulle manövrera dem.

Så var det äntligen dags! Theo hade mungiporna uppe vid öronen och förklarade att hand var såååå pirrig! Kristofer, som skulle börja med att filma oss andra, frågade mig om jag var nervös. Men nej, jag var bara glad och ivrig – jag hade dessutom kört blokart förut – för kanske 20 år sedan på en vidsträckt strand i norra Frankrike – så jag hade ett hum om vad det handlade, om även om det var länge sedan.

Himlen hade ljusnat och vinden var lagom stark för oss nybörjare, solen tittade fram och luften var ljummen. På bilderna har vi mycket kläder på oss så det kanske ser kallt ut men det var det inte alls, kanske runt 18-19 grader. Däremot blåset det ju som sagt plus att vi rustat oss för eventuellt regn (som tack och lov aldrig kom).

Tjihoo – vi seglar på sand

Tobbe fanns hela tiden där, hjälpte till att räta upp karten i rätt riktning så att vinden skulle få fatt i seglet och åkte även med en bit tills han märkte att vi hade koll. Så drog vi iväg över den hårt packade sanden! Stranden vid Mellbystrand är inte som i exempelvis Tylösand med mjukt böljande sanddyner, utan mestadels platt och hårt packad. Inte så mjukt att ligga och sola på men perfekt för strandlekar som denna!   

Oj vad kul det var och barnen bara älskade det. Isac, vår äldste son på 11 år, fick köra själv vilket han såklart var extra glad över. Han klarade det galant, det är inte heller svårt, det enda man behöver göra är att hålla i/dra skotet (repet om styr seglet) och pinnen som styr riktningen på karten. En Blokart är visserligen lättstyrd men för en icke-seglare var det inte alltid lika lätt att “hitta” vinden, särskilt när det började mojna på slutet. Lika knepigt kunde det vara att förstå hur man skulle stå för att karten skulle stå helt still, när vi skulle kliva ur på slutet. Svaret är med fören mot vindriktningen.

Solokart och dubbelkart

Vi körde i en åtta kan man säga mellan två koner som Tobbe hade ställt upp. Det hade varit häftigt att få dra iväg långt på stranden men tillståndet från kommunen täcker in ett visst område där Tobbe får ha sina aktiviteter för att inte störa solbadare, kite-surfare och andra strandgäster.

Det var ändå väldigt bra, en superkul upplevelse och lagom för att första gången prova på hur det är att köra Blokart. Roligt också att man kan göra det hela familjen. Tobbe har Blokarts i olika storlekar; både ensitsiga (solokarts) och tvåsitsiga (dubbelkarts med en fullsizesits och en mindre).

Onewheel – surfa fram på ett hjul

När vi var klara ville Isac testa Onewheel också innan vi åkte. En Onewheel fungerar ungefär som en Segway. Det gäller att både hitta balans och lutning för att få den att dra iväg. Enligt Tobbe är det som att åka snowboard. Isac har aldrig åkt snowboard, knappt ens skidor men lyckades ändå efter en stund ta sig fram på det enhjuliga fordonet. Det gick inte fort och ibland ramlade han, men ändå – han hade förstått principen, han var såld!

Priser och fakta om Blokart

Hela vägen hem pratades det i bilen om Blokart och Onewheel, och om hur kul det hade varit. Nya intressen är väckta, kanske besöker vi Tobbe igen. Vi är i alla fall väldigt glada att vi åkte – Blokart lär vara här för att stanna och är du i krokarna kan vi varmt rekommendera att du provar. Du lär inte bli besviken!

Tobbes event hittar du nedanför Strandhugget i slutet av Kolonivägen hela sommaren fram till mitten av augusti då han flyttar bort till badbryggan i Skummeslövsstrand. På hans Facebooksida lägger han upp aktuella event och program, var han är och vad som händer vilket kan vara allt från liveband till yogapass och annat.

Pris för Blokart och OneWheel är samma; 300 kronor/30 minuter, 500 kronor/60 minuter. Extra piloter (det är så man heter som förare) kostar 100 kronor. En dubbelkart kostar 450 kronor/30 minuter och 750 kronor för 60 minuter.     

Missa inte vår film om vårt Blokart-test på YouTube! En filmrulle/reels ligger redan uppe på vårt nya instakonto. Följ oss gärna här, på Facebook, Instagram, TokTok och på Youtube! 🙂

Här får du fler tips på aktiviteter vi testat på i regionen;
Äventyrsparken Kungsbygget och Naturreservat lämpade för en dagsutflykt.
Ett familjevänligt hotelltips är Riviera strand.

ommentarer på “Vi testar Blokart – sandsegling – i Mellbystrand

    1. Roligt att du tycker det – det var det också! Film kommer om du vill se mer om detta. 🙂 Prenumerera gärna på vår YouTube-kanal så du inte missar någon kul film.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *