En parksommar är snart till ända

En radda ändor (inklusive min!) får symbolisera att parksäsongen snart är till ända. 😉 Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi på Familjeparker känner ett visst vemod redan; snart är den stora parksäsongen slut för i år! I alla fall i Sverige, men som tur är finns det ju gott om andra utomlands. 😉 Och visst, många parker har även öppet under lov, ja en del har till och med öppet vintertid.

Vi har massor att berätta!

Hela sommaren har vi i alla fall rest och bunkrat för fullt med olika tips att skriva om. Vi har besökt temaparker, nöjesparker, sommarland och djurparker. Ni har inte sett så mycket av det än men det kommer, vi har bara inte hunnit än… Ett av alla parkbesök som vi sett fram emot sedan i våras och som äntligen blev av igår var Gröna Lund!

Gröna Lund har ett fantastiskt läge, mitt i Stockholm, alldeles vid vattnet. Pressbild.

Årets nyhet; Ikaros

Jag var faktiskt på Grönans pressvisning av Ikaros, säsongens nyhet, redan i april. Det var innan vi ens hade startat sajten Familjeparker.se.

Namnet Ikaros är väldigt passande. Enligt den grekiska mytologin var det Daidalos och hans son Ikaros som byggde vingar av vax och fjädrar, för att fly fångenskapen hos kung Minos. Väl i luften flyger Ikaros för nära solen, hans vingar smälter och han faller till marken. Toppdekorationen högst upp på attraktionen är just en guldglänsande sol, för ju närmare solen man kommer, desto närmare fallet är man…

Regn och hagel öste först ner på de tappra själar som vågade testa den hisnande åkturen där man sakta åker upp i det 95 meter höga tornet för att sedan vändas 90 grader med näsan mot backen. (Solen tittade så småningom fram, frågan är om det gjorde det hela mindre skräckinjagande…).

Pressvisning av Ikaros, nyhet på Gröna Lund 2017. Foto: Heidi Rovén.
När Ikaros faller går det undan; i 90 km i timmen!

Efter att man hängt så en stund är det dags för ett fritt fall som ger en åktur på 90 km i timmen rakt ner mot backen; precis mot slutet när det går som snabbast svänger man tillbaka i sittande läge och får tillbaka hjärta och resten av organen på rätt plats igen!

Sveriges äldsta tivoli

Grönan är förstås en favorit sedan barnsben för de flesta Stockholmare. Själv är mitt förhållande till Gröna Lund tveeggat; minnen av barndomstrauma kombinerat med starka känslor av nostalgi!

Mitt allra första besök som (alltför) liten ledde mest till skrämd gråt (i otäcka nyckelpigan ;-)) och skräckfyllda upplevelser i Lustiga Huset (som jag tyckte var superläskigt som liten).

Ren terapi för mig att gå in i Lustiga huset igen; drygt 40 år senare. Och det gick alldeles utmärkt! 😉

Faktum är att i många år åkte jag inga attraktioner alls. Än idag är jag ganska försiktig, men som tur är finns andra familjemedlemmar som är modigare så det jämnar ut sig. 🙂

Vår roliga dag på Gröna Lund

Igår prickade vi in en fantastisk dag att besöka Gröna Lund; solen sken från en klarblå himmel och augustivärmen bjöd på fina temperaturer! Fler än vi hade dock hittat dit kan man lugnt.

Mycket folk och köer gjorde delvis att vi inte hann åka precis allt, men mycket hann vi med och dagen blev väldigt lyckad! Mer om vår roliga dag på Gröna Lund i nästa inlägg.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *