Charmig värld för de mindre barnen och Muminälskare i alla åldrar. Att Muminvärlden ligger på en ö, med figurernas hus och sagostigar i naturen, bidrar till känslan av att verkligen vara på besök hemma hos Mumin. Här finns många tillfällen att förlora sig i fantasifull lek bortom tid och rum.
Muminvärlden, Nådendal, Finland
Entrépris: 28 euro (27 euro vid förköp), gratis för barn under 2 år.
www.muminvarlden.fi
Det vita trollet med den stora nosen älskas av såväl vuxna som barn. I Muminvärlden kan man kliva in i Tove Janssons sagovärld för en dag eller två. Här pågår teaterföreställningar hela dagen, både på svenska och finska, schemalagda på scen och mitt framför dig, hela tiden. Kanske vill du lyssna till Fiskarhistorier, En dag vid havet eller vara med på Lilla Mys Födelsedagsfest.
Muminvärldens hjärta är Muminfamiljens blåa hus. Runtom finns olika sagoplatser som känns igen från berättelserna om Mumin, som till exempel Hemulens hus, Hattifnattarnas grotta, Sniffs sommarstuga och många fler. Barnen kan gå en barfota stig, bada eller ta sig genom en spännande labyrint. Det finns gott om lektillfällen och platser att upptäcka.
Muminvärlden – Recension
Av Familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 4-årig pojke), besök juni 2014
Det lär ha varit Tove Janssons barndomssomrar i Stockholms skärgård som inspirerade till sagovärlden om de vita trollen med vänner. Därför tycker vi det passar extra bra att vi tar oss med båt till Finland där Muminvärlden ligger, på ön Kailo i Nådendal, 1,5 mil utanför Åbo.
En lång bro leder över till ön och bygger precis upp den spänning som behövs för att göra ögonblicket extra magiskt när vi väl passerat entrén. En efter en dyker de upp, figurer vi känner igen och flera vi inte kan vilka de är. Det gör inget, sonens ögon glittrar ändå.
Först tar vi oss fram längs Promenadgatan med stånd och lyckohjul. Ett par matställen och butiker passerar vi också men nu finns inget fokus på sånt, sonen vet precis vart han ska.
På upptäcktsfärd i Muminhuset
På andra sidan kullen står det så plötsligt där; Muminhuset. Stegen blir snabbare tills vi når fram ända till det blå höga huset med det röda taket. Muminfamiljen är på plats. Snusmumriken sitter lite nonchalant på farsturäcket och spelar på sin gitarr, filifjonkan irrar omkring och Lilla My sätter handen i sidan på sitt busiga vis.
Sonen betar av dem en efter en, vill hälsa på och krama alla. När han inte ser Mumin får Muminmamman ta emot hans present. Hon öppnar den svarta handväskan, redan full av andra barnteckningar och nickar, hon ska se till att Mumin får den.
Sedan är det dags att upptäcka huset, vi kliver in och hamnar mitt i ett tårtkalas känns det som. Filifjonkans barn håller på att duka upp i köket. Inifrån tycks huset märkligt nog större än det ser ut utifrån. Vi går runt och kikar, upptäcker våning för våning.
Det är välgjort och detaljerna gör det trovärdigt, i Muminpappans rum kan vi dra ut och titta på böckerna i bokhyllan, i Muminmammans garderob hänger hennes rödvit-randiga förkläden och i Mumins rum högst upp hänger hans repstege. För att komma ut igen snirklar vi oss ner för en lång spiraltrappa till Muminmammans syltkällare varifrån vi hittar ut i sommarvärmen igen.
En badpaus ger ny ork för lek
Förutom Muminfamiljens hus finns här Muminpappans båt, Snusmumrikens lägerplats, Snorkens verkstad och Hemulens hus. Vi kikar också in på Muminvärldens egen polisstation, brandstation och post där man kan få sina vykort och brev stämplade med särskild Muminstämpel.
Vid Badhuset spanar vi ut mot Dronten Edward som guppar ute i havet. Bortom Sniffs sommarstuga får vi ett armband, lämnar parkområdet och når en badstrand där vi passar på att ta ett svalkande dopp innan vi vänder tillbaka och hinner med att leka lite till.
Vill man inte trängas med alltför många semesterfirare ska man passa på att åka hit tidigt i juni eller sent i augusti. När hungern gör sig påmind finns exempelvis pommes frites-kiosken ”Lilla Mys Potatisteater”, en hamburgerkiosk, buffetrestaurangen ”Mammans kök”, ett pizza- och pastaställe, en våffelkiosk, glassbar, munkkiosk och förstås godis och sockervadd. Vi åt varsin hamburgare som var okej, varken mer eller mindre.
One thought on “Muminvärlden”