Ett Grönan-besök är en komprimerad nostalgitripp som ger lika delar skratt som spänning, mitt i Stockholm. Allt får inte plats, men det mesta finns som behövs för en rolig och fartfylld dag för hela familjen.
Gröna Lund, Stockholm, Sverige
Entrépris: 115 kronor för vuxna och barn 7-65 år, övriga går in gratis. Konsertkvällar är entrén 250 kronor efter klockan 18.00. Väl inne kostar attraktionerna extra, antingen köper man ett åkband för 330 kronor som ger fria åk, eller ett åkhäfte med 20 åkkuponger (1-3 kuponger/attraktion) för 380 kronor.
Nöjesparken Gröna Lund öppnades 1883 vilket gör det till Sveriges äldsta tivoli. Idag består parken av två områden som binds samman av en bro kallad Spanska trappan; Lilla området och Stora området.
På Lilla området, som öppnar en timme tidigare än Stora området, finns snälla åkattraktioner för mindre barn, en Pettson och Findus-värld, en liten scen, fik och servering. På Stora Området ligger de flesta attraktionerna, stora konsertscenen, barer, matställen, kiosker med snabbmat, lyckohjul, femkampsspel med mera.
Förutom att vara en nöjespark för familjer och kompisgäng lockar Gröna Lund också besökare för sina konsert- och danskvällar. På restaurang Tyrol kan man sedan januari 2016 se/vara med om musikalen Mamma Mia! the Party.
Gröna Lund – Recension
Av Familjen Scheiderbauer (2 vuxna, 1-årig pojke, 7-årig pojke), senaste besök 2017
Gröna Lund är huvudstadens anrika nöjespark (minst 134 år gammal i skrivande stund) som med blomstrande rabatter överallt där det får plats försöker kompensera det faktum att detta är nöjesfältsversionen av storstadsfenomenet compact living!
Grönans för- och nackdelar
Å ena sidan kan en dag på Grönan ge en lätt klaustrofobisk upplevelse; det blir trångt när det är mycket folk och många attraktioner är nästintill staplade på varandra; ja berg- och dalbanorna slingrar sig faktiskt in och ut ur varandra!
Å andra sidan ser vi också fördelar med det begränsande utrymmet; det går att springa fram- och tillbaka, ångra sig, åka igen, leta attraktionen med kortast kötid och man blir inte lika trött i benen eller spiller lika mycket tid som i exempelvis de stora sommarlanden när man ska leta sig fram till olika områden eller åkattraktioner.
Dessutom kan vi ju som stockholmare inte annat än älska det faktum att vi har en egen nöjespark i city på helt fantastiska Djurgården och på en till synes ”omöjlig plats”; Gröna Lund sträcker sig till och med ut över vattnet. Att det finns en lång historia som sträcker ända bak till 1880-talet ger vi också plus för, inte minst då den inkluderar en romantisk kärlekshistoria mellan sonen respektive dottern till ägarna av Gröna Lund och det då konkurrerande tivolit Nöjesfältet mitt emot.
Nostalgi och nyheter
Att spendera en dag på Grönan är en häftig nostalgitripp. Stor som liten, ingen lämnas oberörd. Varje centimeter är proppfull med intryck, färger och upplevelser. Här finns ballonger, sockervadd, glass, våfflor och godsaker blandat med åkattraktioner och en nöjesmiljö som inte är lik någon annan.
En solig sommardag i augusti tog vi våra egna barn på ett besök anno 2017 för att testa stämning och attraktioner. Eftersom Lilla Området öppnar en timme tidigare hängde vi där först och betade av Cirkuskarusellen, Veteranbilarna, Tuff tuff-tåget, Lilla Pariserhjulet, Flygande Elefanterna, Nyckelpigan och Lyktan, ett ”mini-fritt fall” på 12 meter.
Har man en liten knodd i familjen är det kul att även se dem få uppleva och ha skoj, och här finns riktigt snälla och lugna åkattraktionerna som gör det möjligt. Med Kärlekstunneln kunde vår lillkille faktiskt åka hela sex grejer (han fick åka allt på Lilla Området utom Nyckelpigan och Lyktan). Han älskade det, särskilt Veteranbilarna och Karusellen som han bara ville åka igen och igen. 🙂
Längden styr vad man får åka
Äldste sonen går igång på fart! Han får ju inte åka allt än (attraktionerna har längdgräns; 100, 110, 120, 140 cm) men han hann med ett gäng åk under dagen, vissa flera gånger som roliga Kvasten, en berg- och dalbana där man hänger under rälsen och flyger fram över Gröna Lunds bortre ytor mot vattnet och House of Nightmares. Den blev en favorit!
På Gröna Lund finns flera berg- och dalbanor; från lilla Nyckelpigan till Vilda musen, Twister och Jetline och helgalna Insane där man hänger rörligt (och ibland hamnar upp och ner) i något som ska likna ett kugghjul som spinner fram i varierande fart på en ”kedja”. Den som söker en riktigt tuff berg- och dalbanevariant hittar den dock inte.
Fyra höga torn
Vi förstår att på grund av den begränsade ytan är det svårt att bygga långa banor som slingrar och loopar, istället är Gröna Lund en park som är stark på olika slags höjdattraktioner som fritt fall och slänggungor. Det finns inte mindre än fyra riktigt höga torn;
- Katapulten som slungar dig upp och sedan ner igen, och sedan upp…
- Fritt fall där du…just det; faller fritt!
- Fritt fall Tilt där man hänger stående och vinklas lite utåt innan fallet.
- Eclipse som är en av världens högsta slänggungor.
- Ikaros (nyhet 2017); den andra i världen i sitt slag och Europas första fritt fall där man vinklas i 90 grader med ansiktet mot marken innan man faller fritt i 90 km i timmen.
Vi hade kul. Riktigt kul! Och det är full fart hela tiden, precis som barnen älskar! 🙂 Tyvärr hann vi inte uppleva Sing-a-Long på Lilla scenen, det kan nog annars vara en bra paus då man vill lugna tempot en stund.
Skratt, spänning och skräck
Skratten finns, man hittar dem i Lustiga huset och Skrattkammaren men också i Kvasten och andra roliga åkgrejer. Lagom spänning finns också i berg- och dalbanorna som är långt ifrån så läskiga som i många andra parker. Sedan skräcken, kanske det som Grönan är bäst på, som man hittar i Blå tåget (om man inte är så gammal), House of Nightmares (som är från 11 år eller från 7 år i vuxens sällskap) och alla dödsångestframkallande fritt fall-varianter.
Två åk som behöver dammas av
Det enda vi tycker behöver uppdateras är Kärlekstunneln och Blå Tåget. Kärlekstunneln var varken särskilt sagolik; det som finns att titta på känns ganska dammigt och slitet och – sånär som på ett fönster med ett nytt Kärleksbageri – är inget heller särskilt roligt att titta på. Den är inte heller så bra planerad, ibland dyker saker upp på båda sidor så man inte riktigt hinner med, ibland är det bara mörkt och man har inget alls att titta på.
Romantiska par som hade hoppats på en stund bortom nyfikna blickar lär också bli besvikna; när vi åkte kom nästa stock (man sitter i stockar) cirka en decimeter bakom oss. I Blå Tåget går många av upplevelserna förlorade om man sitter på andra raden i den lilla vagnen; man ser inte det som dyker upp ur golvet och det som dyker fram och mörkret och ska få en att hoppa högt har bara effekt på dem längst fram.
Gröna Lund, mer än sina attraktioner
Trots dessa reflektioner tycker vi Grönan är en charmig nöjespark som bjuder på en miljö med något för de flesta. Även för den som bara vill insupa atmosfären, lapa glass, kladda ner sig med sockervadd, spana ut över Stockholms inlopp och Finlandsfärjorna vid Stadsgårdskajen mitt emot har behållning av en dag här.
Sammantaget tyckte vi att den leende personalen imponerade med lugn och säkerhet, svarade på frågor och guidade rätt. Matutbudet på Gröna Lund är brett och aldrig långt borta. Här finns det mesta från kiosker med sött och snabbt som korv, hamburgare, texmex, taco, gyro och kebab till caféer och restauranger. Utbudet sträcker sig från nybakat och populära barnklassiker som lasagne- och pannkaksbuffé till à la carte och en biergarten. Det vi åt smakade bra och vi upplevde inte några långa köer. Parken är trevlig och väl underhållen, toaletterna fräscha. Prisnivån som förväntad och jämförbar med andra nöjesparker.
Konsertprogrammet är gediget varje år det också (många världsstjärnor har stått på Gröna Lunds scen) och en trevlig nyhet i år är Terrassen, en cocktailbar för besökare som vill njuta av goda drinkar och mellanrätter framtagna av prisbelönte kocken Jonas Dahlbom. Den ser vi fram emot att testa nästa gång vi har barnvakt! 🙂
Visitor Rating: 4 Stars
Visitor Rating: 4 Stars
Visitor Rating: 4 Stars
Bra recension 🙂 kram
Tack Liniz Travel! Om du har lust, lämna gärna ditt eget betyg på Grönan, vet ju att du är en flitig och van besökare! 🙂