En magisk julsaga från Orlando – temaparkernas mecka!

Är det någon gång det ska ske mirakel så är det väl i juletid, och jag har en magisk story på lager som jag ännu inte berättat. Den ger mig pirriga rysningar bara jag tänker på den och idag hade jag tänkt dela den med er! Beredda på en maffig julsaga? OK, spänn fast er så kör vi!

Händelsen jag ska berätta om hände i december förra året, faktiskt exakt ett år sedan på dagen idag! Vi var i Orlando, USA, för att ta oss ut till Port Canaveral och kryssa med Carnival Cruises, något jag skrivit om på vår systersajt Seafun.se. Läs alla inlägg om denna kryssning här! Vi älskar att kryssa och gör det gärna och ofta men detta var första gången vi besökte denna del av USA och kryssade härifrån.

Trötta och lite vinterbleka första natten i USA.

Som familj i Orlando är ett parkbesök (helst flera) obligatoriskt. Detta är familjeparkernas mecka och det finns massor av olika parker att välja på, från djur- och vattenparker till äventyr och Disney. Självklart var ett parkbesök något som stod på vår önskelista och allra helst ville vi till ”parkernas park” Magic Kingdom!

Drömmarna krossades som kaksmulor

När vi började undersöka närmare vad ett sådant besök skulle innebära, och framförallt kosta, så slocknade dock vår entusiasm. Det var dyrt, rejält dyrt. Efter vad vi kunde få fram skulle en dag för oss alla 4 i familjen (2 vuxna och 2 barn under 10 år) kosta cirka 5000 kronor. För EN dag. Och då var inte hotell, transport, mat och andra ”kringkostnader” inräknade. Det kändes helt galet! Särskilt som vår 1-veckas kryssning med mat inkluderat kostade ca 3500 kronor (per person visserligen men ändå).

Vår kryssning med Carnival Breeze var fantastisk!

I samma veva som det blev klart att vi skulle åka till Orlando för att sedan kryssa från Port Canaveral, hade jag ”outat” detta på instagram. En vänlig följare skrev något positivt och la till ”då måste ni komma till oss på Disney World”, på engelska. Kontot som skrev detta hette @cocosylimones vilket inte alls lät som om det hade något att göra med Disney world så jag fattade ingenting.

Därefter startade en snårig och lite knagglig växling av meningar mellan våra konton. Till slut fick jag fram att personen bakom det privata kontot jobbade som fotograf på Magic Kingdom! Jag svarade vänligt att det hade förstås varit en dröm för oss alla att besöka en Disney-park under vår vistelse, men att det såg mörkt ut. Vi tyckte det kostade lite väl mycket pengar…

Det osannolika hände

Så följde tystnad. Till och med när vi lämnade Sverige hade vi ännu inte bestämt hur vi skulle göra. Vi började med en övernattning på hotell innan kryssningen och hade därefter ett par dagar inbokade på hotell med fina pooler där barnen skulle kunna bada och leka, mer visste vi inte. Vi fick väl njuta av ledigheten från poolkanten och försöka glömma bort att vi var mitt i världens ”parkmecka”.

Hotellet Grande Villas by Diamond Resort hade ett bra poolområde.
Isac fick simglasögon och lärde sig simma långt under vattnet!
Theo – vår happy camper!

Men så en dag på kryssningen fick jag ett nytt meddelande. Jag minns precis, jag stod mitt i ett poolkomplex i Amber Cove med familjen plaskandes omkring mig. Cocosylimones (jag visste fortfarande inte vem som fanns bakom kontot men till slut fick jag fram att det var en kvinna vid namn Yamilka) skrev att hon kanske, kanske, kanske skulle kunna få fram biljetter. Jag tappade hakan och vågade inte tro på vad jag läste. Vad? Hur? Och inte minst Varför ville hon ta sig an allt detta besvär för vår skull??? Vi kände ju inte ens varandra.

Familjen i Amber Cove, ett av flera fina kryssningsstopp.

Vad som hände var i alla fall att Yamilka skrapade ihop de personalbiljetter hon själv hade (tydligen har man sådana om man jobbar för Disney) plus fick några av andra i familjen som också jobbade för Disney. Och med dem kunde vi komma in – gratis!

Jag vågade inte tro att det var sant. Var denna människa på riktigt? Existerade sådan godhet, att helt kravlöst hjälpa någon man inte ens kände?! Jag fick tårar i ögonen och lovade Universum där och då att hände detta, skulle det ske på riktigt, skulle jag vara glad för resten av det följande året!

Rörd till tårar

Jodå, det hände. När vi var tillbaka från vår kryssning och hade sovit ut en natt på vårt hotell kom Yamilka dessutom och hämtad oss på hotellet och körde oss till Disney-parken Magic Kingdom! En helt främmande människa som inte hade annat att tjäna på detta än möjligtvis tonvis av god karma. 🙂 Det var precis så magiskt overkligt att allt detta hände som det ska vara i sagorna och stämde ju väldigt väl överens med vårt besök på den magiska värld som Disney world är…

Main Street, Magic Kingdom.
Familjen med vår vän Yamilka i mitten!
Yamilka, vår räddande julängel!

Jag kunde inte låta bli att fälla tårar. Flera gånger. Vilken ängel sänd från ovan! Vilken otrolig människa! Hon tog oss dessutom på en liten sightseeing-tur genom ett av de stora fina hotellen, därifrån åkte vi monorail till Magic Kingdom. Vi gick in tillsammans och fotade oss mitt på den maffiga huvudgatan Main Street i det som ser ut som en liten stad. Sedan vinkade vår ängel farväl och önskade oss en fantastisk dag! Denna händelse kommer stanna i mitt minne för alltid, och jag kommer förmodligen fråga mig själv när jag blir äldre om det verkligen hände eller om jag bara drömde…

Allt i USA är stort och extra allt!
Familjen framför ett gigantiskt pepparkakshus.
Det krävdes allt lite guidning hur man bäst skulle ta sig till parken.

Men då har jag dessa bilder att kika på som kommer påminna mig om vår dag på Magic Kingdom. Vilken dag det blev! Parader och musik, vi fick träffa Tingeling och vi hann även med några åkturer trots långa köer och mycket folk.

Till slut kom solen!

Träff med Tingeling

Är ni sugna på att göra ett besök till Disneyworld vill jag verkligen rekommendera ett Express pass. Jag vill till och med säga; gå inte in utan ett. Det kan bli mycket köande annars som ”äter upp” all tid. Att vara mer förberedd än vi var är också bra, för oss blev allt väldigt spontant och vi upptäckte allt som fanns allt eftersom vi tog oss fram. Det var fint och gick förstås jättebra men det är inte optimalt om man vill hinna så mycket som möjligt på kort tid. En annan sak som Disney trycker på är att varje parkbesök blir billigare ju fler dagsinträden man köper. All info finns på deras hemsida.

När vi köade för ett fototillfälle med Musse Pigg hamnade vi istället hos Tingeling. Av någon anledning hade vi stått i fel kö utan att förstå det, haha! Det gjorde inget, vi hade en fin stund med den lilla älvan också, och blev sedan utslussade i butiken som dignade av saker som skrek ”köp mig” på. 😉

Vi fick träffa Tingeling 🙂
ALLA gick verkligen omkring med Mimmi Pigg-öron 🙂

Den stora paraden på Main Street såg vi också vilket var en häftig upplevelse med alla figurer, musik och sång och färgglada dräkter! Att fota oss framför sagoslottet kändes också som ett måste och på scen uppträdde Musse, Långben och andra sagofigurer till sång och dans.

Vi är här killar, kan ni fatta?!

Dumboflyg, Nalle Puh-tåg och 3D-bio

Matpausen var inget som imponerade, det fick bli den vanliga snabbmaten, men vi blev i alla fall mätta och med förnyad energi begav vi oss sedan in i Dumbos cirkustält där barnen lekte omkring innan det var dags att åka flygplanen. Just denna grej var supersmart och något svenska parker borde ta efter; det var alltså en lekyta bredvid kön och man fick en klump av samma sort man kan få på restaurang som lös och surrade när det var ens tur att ställa sig i kön igen. På så sätt slapp barnen stå stilla och ha tråkigt utan något att göra. Genialt!

Dyrt och nog inte särskilt nyttigt men så här ser ofta den typiska parkmaten ut.
Theo älskade Dumbo-elefanterna!

När vi ändå är inne på temat mat så vill jag också berätta om när vi var inne i en gammaldags godisbutik / bageri. Alla var gammaldags klädda och såväl kläder som bakverk var väldigt fina. Framförallt var det roligt att titta på när de gjorde alla frestande godsaker de sedan sålde!

Förtrollad stämning

Medan far o son äldre modell köade till en berg- och dalbana gick jag och Theo och åkte Nalle Puh-tåget. Även här hade de byggt lite förströelse längs kögången vilket var bra. Nästa grej vi gjorde var att gå på bio och se en 3D-film med Musse Pigg, och både jag och Theo tyckte om filmen (som inte kostade extra). När familjen sammanstrålat igen åkte vi också ett litet tåg på räls högt upp i luften varifrån vi kunde se stora delar av parken. Vi bara njöt av den förtrollande stämningen när de tände alla lampor i parken när mörkret la sig. Så fint!

På slutet var vi ganska trötta! Vi kikade lite i butikerna och jag spanade in skötrummets faciliteter för att kunna visa er. Föredömligt och bra!

Ett pampigt fyrverkeri

Ett pampigt fyrverkeri avslutade vår dag på Magic Kingdom. Ljus, färger och musik med frost-tema projicerades på Törnrosa-slottet samtidigt, verkligen mäktigt! När vi gick längs Main Street tillbaka mot utgången började det också att ”snöa”, riktigt kul! Ja det var en sagodag svår att beskriva men som vi alltid kommer att minnas. 🙂

Verkligheten när den är som bäst

När vi kom tillbaka till hotellet somnade vi som stockar, otroligt nöjda över dagen och mätta på intryck. Tänk att vi kom till Magic Kingdom till slut, en av fem Disney World-temaparker i Orlando (men det finns massor av andra parker också)!

Det hela var verkligen en osannolik saga som nog bara kan hända i USA – ”land of opportunities” – och under julen!  🙂 Men inget av det hade heller skett utan instagram och Yamilka! Spana gärna in hennes konto @cocosylimones – och jag önskar innerligt att även Hon får det Hon önskar sig; en egen resebyrå som ska satsa på kryssningar och kryssningsresenärer! Du kommer bli en ypperlig agent och ledare Yamilka!

Stort tack för allt Yamilka!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *