Drömdag på Borgbacken i Helsingfors

Linnanmäki, eller Borgbacken som den heter på svenska, är namnet på det stora tivolit i Helsingfors. Borgbacken är Finlands äldsta och mest populära nöjespark och har funnits sedan 1950. Borgbacken har länge stått på vår bucket list men det har aldrig passat med våra Helsingfors-besök som ändå varit ganska många, då vi ofta tar en kryssning hit med Silja Line eller Viking Line.

Denna gång var det en veckokryssning med Royal Caribbean-fartyget Voyager of the Seas som förde oss till den finska huvudstaden i perfekt tid; mitt i sommaren! (Voyager kryssar ju i Östersjön i sommar vilket har gjort det väldigt smidigt för många att komma ombord och prova detta med ett stort kryssningsfartyg. Läs gärna mer om familjekryssningar på vår systersajt Seafun.se).

Det var bara jag och Theo från familjen som var med på kryssningen denna gång, och så våra vänner Mimmi och hennes son Leon. Denna lilla kvartett gjorde det lätt för sig och hoppade in i en taxi i hamnen då det inte kostade mer än 20 euro och vi ville nyttja tiden maximalt.

Över 40 attraktioner

Färden tog cirka 20 minuter och framme i området Alphyddan var det bara att knata in, det är nämligen fri entré till parken! Riktigt bra för den som kanske bara vill insupa atmosfären, har barn som är så små att man inte känner att man nyttjar alla attraktioner eller tvärtom – har äldre far- och morföräldrar med sig som inte heller åker någonting men vill umgås med barn och barnbarn.

De snällaste attraktionerna är gratis på Borgbacken!

På Borgbacken finns över 40 attraktioner, gott om lyckohjul samt flera restauranger, gatukök, snacks- och glassbodar samt caféer. Nöjesparkens populäraste attraktion lär vara berg- och dalbanan i trä som funnits i parken ända sedan 1951. Den såg häftig ut men lite väl häftig för våra killar på 6 och 7 år, så det blev inget åk denna gång i den.

Däremot åkte vi en annan berg- och dalbana i form av ett tåg som heter Pikajuna. Den kommer upp i 40 km/h vilket var precis lagom för vårt lilla sällskap. 🙂

Snurrigt, skrattigt och blött

Annat killarna gjorde och åkte var:

  • Hypytin, en fritt fall för de yngre (men det fanns en tuffare variant också som började med ett snabbt uppskjut och sedan föll).


  • Tekopparna, som i Finland heter Kaffekopparna. En snurrig tur som de gillade mycket!


  • Kammokuja, som beskrivs som en skräckgränd. Det var inte läskigt men för våra killar som aldrig gått ett spökhus tidigare var det ändå väldigt pirrigt. På hemsidan beskrivs det som en gränd där man ska gå med 3d-glasögon, men några sådana såg vi tyvärr inte till. Kanske måste de köpas till.
  • Bläckfisken, Mustekala på finska. En rejält snurrig tur där den busiga bläckfisken slängde sina armar både hit och dit!


     
  • Lohikäärme, en ringlande drake som går i en snurrande bana.


  • Taikasirkus; liknade sagotåget lite på Junibacken fast att man här fick titta på olika scener med cirkustema under färden.


  • Skrattstigen, en gång med knasiga speglar.

Mer att upptäcka

Parken var även väldigt trevligt uppbyggd i övrigt med blommor och grönska. Kartan som fanns att ta gratis var tydlig och det var lätt att hitta runt samtidigt som det kändes kul att upptäcka nya slingor att gå.

Uppe på ett berg fanns det en lekpark där killarna hängde ganska länge. Det verkade som att de tyckte det var skönt att röra på sig och busa av sig från all spänning där ett tag. 🙂 Det fanns även en vattenlabyrint där man blev rejält blöt, vi skippade den men såg andra som blött ner sig rejält.

Säkert skönt en varm dag som denna, och fiffigt nog fanns det ett torkrum att ställa sig i efteråt för att torka sig och kläderna. Det kostade nog någon euro eller två men det kunde det ju vara värt!

Denna vilding åkte vi INTE. 😉

När vi ändå är inne på vatten, en attraktion jag själv gärna hade testat var forsränningsbanan där man sitter i en rund slags flytande flotte och åker genom en fors. Det får bli nästa gång!

Unik attraktion med VR

En annan häftig attraktion som vi inte hann med eftersom det var lång kö när vi kom dit och klockan började bli mycket, var Linnunrata eXtra – en berg- och dalbana som man åker med VR-glasögon (om man vill, det går bra att åka utan också).

Jag pratade med några som köade och tydligen åker man runt som i rymden. Det häftiga är också att de byggt banan inne i det gamla vattentornet som står i parken. Vi måste ju bara hit för att testa denna igen!

Här syns vattentornet i bakgrunden, där inne finns alltså en berg- och dalbana!

Borgbackens högsta åkattraktion är Kingi, ett 75 meter högt torn för fritt fall. Inget för mig! Men Isac, familjens 12-åring skulle säga ja direkt det vet jag. 😉

Taiga heter den häftigaste berg- och dalbanan som når 106 km/h!

Som grädde på moset finns hela 8 attraktioner som är helt gratis att åka! Dessa är de snällaste för de minsta besökarna och vi testade en av dem i alla fall, där man satt i ett flygplan som gick långsamt fram på en bana i luften.

Övriga attraktioner kostar antingen 10 euro per åk eller så köper man ett åkband för 45 euro och kan åka alla (förutsatt att man uppfyller längd- och säkerhetsbegränsningar). Mer om öppettider etc finns att läsa på deras hemsida.

Lite kuriosa: Borgbackens nöjespark ägs och drivs av Stiftelsen Barnens Dag i syfte att samla in pengar till barnskyddsarbete. Under årens lopp har Stiftelsen Barnens Dag donerat över 120 miljoner euro. Intill parken ligger även akvariet Sealife som vi också har besökt.

Åk hit, ha kul och gör samtidigt en god gärning alltså!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *