Tre roliga familjeutflykter i Gasteinerdalen

I samarbete med STS Alpresors testade vi i somras deras (relativt nya) koncept familjeveckor. Det blev en fantastisk vistelse i härliga Gasteinerdalen! Vi bodde i Bad Gastein på Hotel Salzburger Hof och var med på flera av de gemensamma aktiviteterna. Vi gjorde även ett par utflykter på egen hand.

Är man inbokad på familjevecka ingår program och utflykter fem av veckans dagar där det en av dagarna är föräldrafri dag (alltså är programmet den dagen bara för barnen). Alla utflyktsdagar ingår också någon form av lunch.

Här berättar vi om tre trevliga utflykter man kan göra på egen hand eller under familjeveckan. Häng med!

1. Kaiser Wilhelm-promenaden

En lätt och platt vandring utmed promenadvägar som utgår direkt från byn (Bad Gastein). Här passerar man fina platser som lämpar sig för fotostopp, en liten servering med mat och dryck (och glass! 🙂 ) och – om man har tur – söta ekorrar!

Vandringen går delvis genom skogen och förr om åren då vi varit i Bad Gastein har vi haft turen att träffa de söta små ekorrarna som bor här. Har man med sig lite nötter (går också att köpa i serveringen man passerar) kommer de gärna fram och smakar.

Denna gång såg vi dock inte en endaste korre – däremot många nötter. Var de mätta? Hade de flyttat? Vi vet inte. Som tur var tyckte killarna det var spännande med skogen även utan ekorrar. 🙂

Promenaden når slutligen idylliska Grünerbaum med romantiskt hotell och fina omgivningar. Sedan vänder man tillbaka mot Bad Gastein igen! Väl tillbaka kan man ta en paus på hotellterassen medan barnen leker i Fun park.

2. Barfotabad i Spegelsjön

Ta buss mot Dorfgastein (den lokala eller den STS ordnar med) och åk upp med linbanan till toppen.

Väl uppe fanns en knallgul rutschkana barnen direkt började åka i, medan vi vuxna njöt av den magnifika utsikten. Långt därnere såg vi Spegelsjön som var ett av dagens mål.

Innan vi styrde stegen neråt mot sjön tog vi en tur för att spana efter murmeldjur. Och vi fick faktiskt se dem! Där bland grästuvorna hittade vi också blåbär, alpblåbär.

Väl nere vid Spegelsjön kastade vi av oss skorna; här finns en barfotapromenad men det är också skönt att svalka fötterna i sjöns grunda kant. I vattenbrynet lever också små salamandrar, ödlor, och intill sjön finns en lekpark med kristallgrotta som särskilt vår äldste son (8 år) tyckte var spännande!

En bit längre fram (man följer hela tiden en bred grusväg neråt…) når man en trevlig restaurang, Wengeralm, där vi åt lunch och barnen kunde leka en stund. Barnen fick pasta och vi vuxna åt en god gulaschsoppa.

För att hålla humör och tempo uppe hos barnen ordnade hela tiden de suveräna ledarna (en tjej och en kille i 20-års åldern) lekar medan vi gick. Barnen var med på noterna och knatade på i rask takt! Sista biten, från mellanstationen, åkte vi linbana ner igen. Väl framme var alla överens om att det hade varit en toppendag!

3. Äventyrsdag i Angertal

En av familjeveckans dagar ordnar STS Alpresor utflykt till den angränsande dalen Angertal. Här ligger Waldgasthof som har såväl restaurang som flera spännande aktiviteter runtom.

Utöver guldvaskning och pilbågsskytte kan man fiska forell, leka i gräset eller mata de söta kaninerna. Guldvaskningen sker i uppställda vattenfåror mitt på planen och med lite ”förpreparerade” vaskningsfat och rätt teknik kommer alla hitta guld!

Pilbågsskytte tyckte vi också var riktigt skoj. Här skjuter man på en slags skumplastdjur i skogen, och efter att man övat in tekniken på en måltavla ger man sig ut längs en liten slinga med olika stopp där man ska skjuta enligt ett visst poängsystem.

Till lunch fick barnen prova på den österrikiska specialiteten Kaiserschmarren (en slags florsockerpudrad tjockpannkaka) vilket förstås var mycket uppskattat – och mäktigt! En verkligt rolig dag för hela familjen det också. 🙂

Fakta

STS Alpresors familjeveckor bokas hemifrån och kostar (november 2018) 895 kronor extra för barn 2-17 år och 995 kronor för vuxna (utöver grundpriset för resa och boende).

Familjeveckorna infaller i skrivande stund v. 22-33 men skulle ni befinna er i Bad Gastein utanför denna period så går alla tre ovanstående tips bra att göra på egen hand också.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *