Sommaren 2020 – tråkigaste parksommaren någonsin

Sommaren 2020 går till historien som den tråkigaste parksommaren ever! Anledningen är enkel; de flesta och bästa tema- och nöjesparker var ju stängda.

Det är förstås coronapandemin som ställde till det mer än någon hade kunnat förutspå. Med de besöksantal som brukar samlas under sommaren i landets parker och sommarland har det i många fall varit svårt att få ihop en säker verksamhet. Så har i alla fall regeringen sett det. Att helt förstå varför vissa (till exempel djurparker) fått hålla öppet och andra inte (nöjesparker och sommarland) har inte varit helt lätt, inte ens för parkerna.

Frustrationen var stor när exempelvis Parks & Resorts (där Gröna Lund, Furuviksparken, Skara Sommarland och Kolmården ingår) först i mars meddelade att man sköt på respektive parks premiärdatum för öppnande. Då hoppades man att regeringen skulle kunna häva förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 500 personer. De som slutligen öppnade vara bara Furuviksparken och Kolmården.

50 personer oavsett yta

Ordningslagen och förordningen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar reglerar hur många människor som får vara på samma plats samtidigt. Det är tillståndsenheten hos den lokala polismyndigheten som via sitt tillståndsgivande tillämpar lagen. Om verksamheten klassats som tillståndspliktig kan polismyndigheten inte tillåta fler än 50 gäster oavsett hur stor ytan är.

Tillståndsplikten ser väldigt olika ut, även för verksamheter med likartade förutsättningar. Kolmården behöver inte fråga om lov för att öppna djurparken, som inte är en offentlig tillställning i lagens mening.

Astrid Lindgrens Värld trodde de kunde öppna så länge de begränsade åskådarantalet på respektive föreställning, men fick stänga efter bara två veckor trots allt. Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund fick inte lov att öppna alls.

Hur blir det med Halloween?

Därmed blir det heller inget Halloween-firande i de parker som brukar ha de häftigaste skräckhusen och attraktionerna – det vill säga ovan nämnda parker.

Som resultat av detta kommer Kolmården att storsatsa på Halloween och ha fler happenings än någonsin i parken. Mer om det kan läsas HÄR.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *