Sensommarfirande på Gröna Lund 135 år

Folk- och färghav på Grönans lilla område. Foto: Heidi Rovén.

Räkna inte ner sommaren än hörrni, än är inte parksäsongen slut!

Vi åkte till exempel till Gröna Lund förra helgen, det var förstås sent på säsongen, men i parken märktes inget av det – Grönan var välbesökt och det var mer folk på plats än vi hade förväntat oss.

Skynda långsamt

Lilla området öppnar kl 10, vilket är en timme före det stora området. Därför samlas alla barnfamiljer här först och köerna blir långa. Jag hade piskat på alla hemma och tänkte att det var bäst att vara på plats tidigt, men…så hade alla andra också tänkt visade det sig. Så ett tips är, skynda långsamt, det kan istället vara helt rätt val att vänta lite till sen eftermiddag istället…

I bakgrunden syns det röda Pettson och Findus-huset som barnen älskar att upptäcka. Foto: Heidi Rovén.

Hur som. När vi märkte att det var mycket folk sprang jag och äldste sonen istället allra längst bort på Grönan, till trä-berg och dalbanan Twister. Vi gissade att folk kanske inte hade hunnit dit än men se där hade vi fel igen! Denna attraktion är superpoppis och hade redan på förmiddagen en halvtimmes kö.

Kön till Twister var lång…

Det som är bra är de digitala skyltarna på Gröna Lund som ger en indikation på om det är 0-10 minuters kö, 10-20 minuter, 20-30 minuter eller 30-40 minuter. Jag vet inte hur långt de går, men jag minns från förra årets Halloween då läskigaste skräckhuset hade +75 minuters kö…. I söndags då vi var på plats hade i alla fall ingen attraktion som vi såg mer än 40 minuters kö.

Åkattraktioner för alla åldrar

När jag hade skrikit mig hes i Twister (den går undan, den rasslar fram i 61 km/h och man utsätts för 3G under färden) tog min man över nästa åk och testade Kvasten med äldste sonen. Det som var kul denna gång på Grönan var att vi åkte lite annat än vi brukar. Twister var första gången för mig fast min man hade åkt den förut, Kvasten har jag åkt många gånger förut men det var första gången för min man och så vidare. Vår 8-åring Isac har redan åkt det mesta han får (för sin längd), han är en riktig våghals! 🙂

Tjohoo, Twister är en träbana som heter duga! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Härliga Kvasten, alltid lika kul att flyga fram som en häxa här!

Mini då, lille Theo på drygt 2,5 år? Jodå, han hade kul han med. Vi besökte Skrattkammaren för första gången vilket han gillade mycket och så tittade han länge på några artister som först kom på styltor och sedan jonglerade mitt bland alla parkbesökare framför stora scenen. Eftersom Theo verkligen gillade uppträdande av detta slag så grämer jag mig att vi helt glömde bort tiden och missade showen på Lilla Scenen; föreställningen om två trollsyskon, Kotte och Vera.

Theo och jonglören busade med varandra…
Theo fick även vara med lite och uppträda!

Vår långa väntan på fyra pannkakor

Lunchbehov är ju också en sådan där sak som liksom dimper ner lika plötsligt och förvånande varje gång efter att alla varit fullt upptagna med allt skoj som finns att testa på och åka. Mat har man liksom inte tid för – tills det blir KRIS! Det var lång kö till de flesta matställen och kiosker och stämningen hos barnen blev snabbt kinkigare och kinkigare…vi beslöt oss för ett säkert kort; pannkakor och gick till familjerestaurangen Kaskad längst bort vid vattnet.

Det finns gott om matalternativ på Gröna Lund, men alla tycks bli hungriga samtidigt.
På restaurang Kaskad kan man sitta alldeles vid vattnet.
Åt andra hållet ser man Kvasten svänga förbi…

Det tog hiskelig tid att få maten, ungefär en timme från det att vi började köa, och konceptet 3 eller fyra pannkakor var otydligt. Barnportionen pannkakor kunde tydligen innehålla tre eller max fyra pannkakor om man ville. När de väl var klara och vi skulle hämta dem hävdade de att jag borde sagt till i kassan om jag ville ha fyra – där de å andra sidan aldrig frågat eller informerat om det…till slut erkände de otydligheten och vi fick fyra pannkakor. Med andra ord, tänk på att säga till redan i kassan för att få ”maxranson” om barnen är hungriga!

Far och son apar sig i Rock Jet 😉

Stärkta med ny energi gav vi oss i kast med fler attraktioner. Dagen blev underbar med sol och lagom värme så totalt stannade vi ut i ungefär 7 timmar på Gröna lund!!! Då hann vi ännu fler åk i Twister och Kvasten liksom Jetline, Rock Jet, Tekopparna, Lilla tuff-tuff tåget, Veteranbilarna, Lyktan (Isac åkte den säkert 5 ggr), en karuselltur och Kärlekstunneln.

Theos första tur i tekopparna – han tjöt av skratt!
Karusellen är en Theo-favorit!

Gröna Lund 135 år

Just turen i Kärlekstunneln kändes lite extra speciell i år då Gröna Lund firar 135 år, ett jubileum som faktiskt går i kärlekens tecken. Tivolit är nämligen byggt på en sann kärlekshistoria, med två konkurrerande tivolidirektörer (Gröna Lunds vd Gustaf Nilsson och Nöjesfältets vd Johan Lindgren) vars son och dotter mot alla odds blev kära i varandra. Efter deras pappors död kunde de gifta sig och tillsammans driva vidare Gröna Lund! Samma kärlekshistoria blir också långfilm med premiär på juldagen.

Ett kärlekspar gifte sig i berg- och dalbanan Jetline tidigare i sommar!

Tidigare i år hade Gröna Lund ett bröllopspar som gifte sig högst upp i berg- och dalbanan Jetline, 30 meter ovanför marken. Paret som gifte sig, Susanne Karlsson och Tobias Lundqvist från Tullinge, träffades på Gröna Lund för 25 år sedan så vad kunde passa bättre än att de också gifte sig där?

För oss som var där med familjen firade vi istället med ett gigantiskt fluff av sockersött rosa vadd! Inget Grönan-besök är komplett utan sockervadd tycker vår 8-åring så vad gör man? Köper det förstås! Han fick den största sockervadd jag någonsin sett! Tips; köp den i kiosken mitt emot Jetline, där var de mycket generösa med storleken!

Rosa sockervaddsfluff hör ett Grönan-besök till!

Än är inte säsongen slut!

Allt som allt, efter en lång avslutande stund hemma hos Pettson och Findus, där barnen hittade mucklor i skåpen, burkar med polkagrisar, alla möjliga mojänger att dra och tuta i och mycket annat – kunde vi slutligen summera till ännu ett roligt besök på anrika Gröna Lund.

Roligaste väggen i Pettson och Findus-huset tycker våra söner!

ps. Igår var jag på ett helt annat event, på hotell Hasselbacken mitt emot Grönan, och kunde höra skriken på håll i den ljumma sensommarkvällen. Härlig stämning och härligt att säsongen inte är slut än! Grönan har öppet fram till 28 september, dock inte dagligen. I oktober öppnar Grönan igen för Halloween som pågår 19–21 oktober och 26 oktober– 4 november. Missa inte det!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *