24 timmar i Barcelona – reseguide med familjetips

I samarbete med Barcelona Turisme.

Barcelona är en omåttligt populär destination bland oss nordbor! Egentligen är det inte så konstigt, det är verkligen en stad man aldrig tröttnar på! Nära mellan flygplats och city, gott om sevärdheter och kultur, mysiga gamla stadskvarter, bra shopping, fantastisk mat, strand mitt i stan…ja, behöver jag fortsätta? 😀

Vi – som ofta håller oss på landet eller kring familjeparker och barnklubbar – frågade oss dock om man kan ha behållning av ett Barca-besök när man reser med barn? Och blir det inte svindyrt? Hur får man ihop barnens intressen med våra, om man dessutom vill undvika att budgeten drar iväg?

Beredda på en hel del uppoffringar (från vår sida, haha), flexibla lösningar och kanske en och annan gnällig stund, satte vi oss på flyget för ett försök! Här är vår tipsguide för familjer som inte vill sluta att få en dos av Barcelonas härliga puls då och då, ”bara för att man fått barn”. 🙂

Smidigt att resa dit

Det är supersmidigt att resa till Barcelona. Flygresan tar cirka 3,5 timme, det finns gott om flygbolag att välja på och det är inte särskilt svårt att hitta billiga flygbiljetter om man bara är ute i lite god tid.

Vi flög med Vueling från Stockholm som har enkelbiljetter under 500 spänn. Funkade perfekt. Samma med transfer till hotellet. Vi tog taxi flera gånger och alla var trevliga, körde i och för sig lite mer ”modigt” än man hade gjort som svensk (!) men ändå säkert och prisvänligt.

Att ta sig runt

Utan budget hade vi tagit de populära Hop on Hop off-bussarna. Det finns flera firmor som kör detta koncept. Här kan man sitta både ute och inne i två våningar (gissa vad barnen hade valt) och hoppa av och på hur många gånger som helst. Men, ville vi betala 76 euro (vilket det hade blivit med ett av dessa bussföretag för 2 vuxna och 1 barn, vår 3-åring hade åkt gratis) bara för att ta oss runt när vi egentligen ville uppleva saker, inte bara åka buss? Nix.

Så här i efterhand borde vi självklart tagit stans tunnelbana som jag hört ska vara utmärkt. Vi gick på tok för långt och för mycket! Men, tack vare att vi lekte kull på Barcelonas gator, boostade humöret med både glass och färskpressade juicer och annat när det dök upp, och pratade, pratade och pratade samt hittade på lekar så kom vi på något konstigt sätt hela tiden fram dit vi skulle!

Perfekta fotomiljöer

Reser du med ungdomar är det ju inte helt osannolikt att de har något slags SoMe-konto. Att då gå på fotosafari är faktiskt superkul, för det gör att man tittar på stadens miljöer ur ett lite annorlunda perspektiv. Dessutom för det en framåt, man har något att leta efter (coola saker att fota) medan man promenerar.

Själv har jag börjat gilla lite sjabbiga bakgrunder att ta selfies mot, så plötsligt blev de ”tråkiga sträckorna” istället väldigt spännande! Man kan förstås också leta vissa föremål, eller färger, och vill ni inte fota kan man skriva listor (lite som bilbingo fast här till fots) på vad man ska hitta. Den som först hittat allt vinner och skriker BINGO (gärna så det ekar över stans gator)! 😉

Sagrada Família med barn

Vi funderade länge på hur sjutton vi skulle göra när vi kom till exempelvis Sagrada Família. Barnen skulle inte vara ett dugg roade av att gå stilla runt i en kyrka och trängas med horder av turister, dessutom skulle det ju då kännas bortkastat att betala inträde för dem.

En annan sak man kanske inte tänker på är att man måste förboka entrén för att ens ha en chans att komma in, särskilt i högsäsong (vilket det väl alltid är i en stad som Barcelona).

Har du kulturintresserade barn, grattis! (Boka då i förväg biljetter online så att ni kan komma in, jag hörde många besökare som fick vända just för att de inte förbokat.) Om inte, gör som vi och häng utanför. Det kanske kan låta deppigt men faktum är att vi hade en toppenstund!

En gatuartist blåste enorma såpbubblor som barnen jagade hur länge som helst, och en bit bort låg det en lekpark som roade dem länge. Som silhuett hade vi den mäktiga kyrkan och intill fanns det gatustånd med fika, glass och allt möjligt. Vi vuxna fick en paus på en parkbänk och kunde sitta och förundras över att det sägs att det kommer ta cirka 70-100 år till innan Antoni Gaudís storverk står färdigt!

Parc Güell med barn

Sedan 2013 är de delar av Parc Güell som har olika monument och skulpturer av Antoni Gaudí, så kallade restricted areas. Hit måste man betala för att få komma in, vilket vi inte hade koll på (alltså var det bra länge sedan vi var där!).

Det blev lite av en besvikelse men barnen var lika glada för det eftersom det finns flera lekparker inne i själva parken som totalt med alla grönområden brer ut sig över 8 hektar.

Vi gick runt länge i parken, njöt av utsikten, grönskan och att kunna låta barnen springa fritt utan att behöva oroa oss för bilar eller trafik. Och medan barnen lekte bland klätterställningar och gungor, kunde vi än en gång få en välbehövlig paus på en bänk och pusta med lite snacks.

Men, jag ville verkligen inte lämna Parc Güell utan en bra bild på mig och barnen vid ”ödlan” som jag kallar den. Egentligen heter platsen The Dragon Stairway och hör till de avskilda områden dit man måste betala inträde. På något sätt lyckades jag ändå prata oss in för att få ta den där bilden, men det är inget jag rekommenderar er att försöka med! 😉

Att hålla humöret uppe

Att bege sig från ”downtown Barcelona” typ runt La Rambla ändå upp till Parc Güell till fots är inte heller att rekommendera, med eller utan barn! Ändå gör vi samma misstag varje gång. 🙂 Vi gillar att gå, vill se allt fint vi passerar och fortsätter bara att gå och gå…”det kan väl inte vara så långt kvar” säger vi. Jamen nu har vi ju gått så långt så NU känns det meningslöst att gå ner i tunnelbanan” fortsätter vi. Gör inte som vi. Ta tunnelbanan från början. Det spar energi, humör och tid!

Om man nu ändå vill göra vårt ”misstag” är detta hur vi lyckades ta oss ända fram utan barn som bröt ihop: Ät, ofta. Lek, mycket. Pausa, ofta. Sätt upp delmål. För oss blev det både lunch, fika och ett par mellis innan vi var framme, vilket var helt okej och inom budget! Lekarna kunde bestå av att leka kull (man kommer snabbt framåt när man jagar varandra) men är man tre år är det lika roligt att jaga duvor märkte vi. 🙂

Att kika in i en leksaksbutik vi passerade på vägen blev också ett välkommet stopp, och konstigt nog tjatade de inte efter att få köpa allt i hela butiken. Men att få en liten sak att klämma på eller leka med kan ju faktiskt vara räddningen ibland, och det finns alltid någon mindre sak som inte är så dyr.

Font Màgica de Montjuïc

Det sista tipset är både gratis och blev en verklig succé både bland oss vuxna som barnen! Här gick vi dock på sparlåga efter en verkligt lång dag med många intryck och upplevelser. Efter Parc Güell hoppade vi in i en taxi och åkte mot distriktet Montjuïc. Men kan också ta en linbana från hamnen hit, om det passar bättre från där man befinner sig.

Montjuïc är ett berg/parkområde där man hittar en rad olika kulturella platser som Castell de Montjuïc, Joan Miró Foundation, konstmuséer samt Barcelonas etnologiska museum. Här ligger också den nya samt historiska botaniska trädgården samt flera byggnader med anknytning till då Barcelona stod värd för de olympiska spelen 1992.

Vårt mål var att se Font Màgica de Montjuïc eller ”den magiska fontänen”. Det var redan sent men inte så mörkt när vi anlände. Området runt själva fontänen var fullt av folk som hade tagit plats. Vi ställde oss lite längre bak vilket inte var så dumt det heller faktiskt. Vi köpte pizza och korv från ett gatukök, satte oss vid ett bord och stolar, som tur var kvällen ljummen och skön.

Det var faktiskt långt mer fascinerande och imponerande än vi hade trott, fontänen gjorde olika mönster och vattensprutsformationer i olika höjder och takt, till både musik och färgat ljus. Trots att det höll på länge blev det inte heller långtråkigt utan det var verkligen jättefint hela tiden – och helt gratis att komma och titta på!

Sommartid ”spelar” fontänen onsdag till söndag, mellan kl 21.30 till 22.30 (dubbelkolla på Barcelona Turismes hemsida vilka tider som gäller vid ditt besök). Adressen hit är Plaça de Carles Buïgas.

Boende & övriga tips

Vi var sent ute att boka vår övernattning men hittade ett familjerum på något som hette Blue Barcelona, ett slags lägenhetshotell i området Vila de Gràcia. Dusch och toalett hade man i korridoren, frukost ingick i en angränsande liten matsal. Det var mer som ett B&B men fräscht och trevligt, och ett bra budgetalternativ. Pris; en dryg tusenlapp.

Vid nästa besök hoppas vi få möjlighet att besöka några av staden familjeparker som nöjesparken Tibidabo, Port Aventura World eller Caribe Aquatic Park! Det finns också ett zoo; Barcelona Zoo, och ett akvarium; L’Aquarium de Barcelona för den som gillar djur.

Hur och med vem man än åker har Barcelona upplevelser så det räcker för en livstid, minst. Vi hoppas att vi gett våra barn en bra introduktion till staden och att vi kommer fortsätta att komma tillbaka hit många gånger till under de kommande åren! 🙂

För fler tips om Barcelona, se www.visitbarcelona.com

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *