Laholms vattenverk – kul för familjer?

Vi fortsätter att fylla på vårt förråd med tips i Halland och Skåne, där vi själva gärna spenderar sommarsemestrarna. Idag tänkte vi tipsa om en utflykt i Laholm som vi gjorde förra sommaren, nämligen till stadens vattenverk.

Egentligen var väl inte Laholms vattenverk ett solklart besöksmål för familjer, men jag vill ändå minnas att jag hade läst om det som sådant och ibland behöver man ju bara komma ut och iväg och det mest underliga kan bli spännande för barnen, även utan karuseller och rustchkanor!

Pampigt som ett tempel

Här var det först och främst den mäktiga byggnaden, det gamla vattenverket, som lockade våra blickar till sig. Pampig som ett tempel står den där precis bredvid Lagan.

Jag vet inte om man kan gå in vissa tider, det var i alla fall inte öppet när vi var där, men däremot kikade vi på fiskarna i laxodlingen intill.

Är det något som lockar barn så är det ju vatten i alla dess former! I en damm bredvid vattenverket odlas fisk. Här kan man se lax och lära mer via informationstavlor som beskriver laxens liv från yngel till vuxen fisk. Varje år placerar Statkraft ut cirka 90 000 yngel och 30 000 vuxna laxar i Lagan och Nissan. Laxen är viktig för Laholm som både har rökeri och laxar i sitt stadsvapen.

Bra för picknick

Vad vi mer hittade på denna plats var Statkrafts besökscenter där man bland annat kan se filmer och få en inblick i vattenkraftens historia i södra Sverige. Det var inte öppet utan vi ägnade oss istället åt den lilla trädgården intill med vattenlek där killarna hade kul länge.

Vattenleken bestod av fåror som man kunde stänga av och släppa upp igen, som fördämningar. Det fanns också plastbåtar och ankor som kunde flyta fram längs vattenvägarna.

Intill finns gamla propellrar och annat som barnen kunde klättra på (inte vet jag om det var meningen men kul hade de!). Det finns även grönytor och en liten höjd intill (lite bakom detta område) med bänkar med utsikt över vattnet, så ett tips är att ta med en matsäck och en filt om ni åker hit så kan ni göra det till en mysig fikastund också.

Vill du göra ett besök till Laholms vattenverk i sommar är öppettiderna enligt STATkrafts hemsida 09.00-15.30, måndag till fredag under juni, juli och augusti.

Följ oss gärna också på YouTube, Facebook och Instagram för fler tips!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *