Häftigaste kalaset i egna trädgården

I helgen hade Isac kalas med sina kompisar eftersom han nyligen fyllt 10 år. Det blev precis så bra som vi hoppades – men det var långt ifrån självklart att det skulle bli något alls. Hur firar man nämligen kalas i coronatider? Kan man ens göra det? Tack var ett samarbete med företaget Airgames fick vi till det häftigaste kalaset någonsin! Det blev till och med ännu bättre än vi hade vågat hoppas på.

Till en början funderade vi som sagt på om vi kunde ha något kalas överhuvudtaget. Hur kunde vi genomföra ett kalas och ändå se till att alla kände att det var säkert? Först tänkte vi att nej, det går inte. Samtidigt skulle ju Isac fylla 10 år, det är ändå speciellt, det måste gå på något sätt!

Alla klassiska kalasställen som barnen älskar, från trampolinhallar till laserdomes, kändes fel nu (om de ens är öppna). Men 10-åringar har också börjat bli kräsna och medvetna. De nöjer sig inte med samma saker som en 4-5-åring gör; fin tårta, lite lekar och fiskdamm. Och så detta med corona som ställer till ALLT roligt man vill göra…

Bara klasskompisar och utomhus

Till slut kom vi fram till att om vi höll oss utomhus, bara bjöd de kompisar Isac ändå umgås med i skolan, skippade hembakt och höll avstånd – ja då skulle det inte göra någon skillnad. Så återstod bara aktiviteter, vad sjutton skulle vi hitta på?

Efter att ha googlat på en mängd olika saker hittade jag fram till företaget Airgames med kontor i närheten av oss (och lager i Enköping och Sollentuna). De hyr ut en mängd olika uppblåsbara aktiviteter, skjutleksaker, mekaniska rodeotjurar och annat skoj. Tänk om vi kunde ta hem det häftiga hem till oss istället för att åka iväg någonstans…?

Tack vare att vi har en trädgård men tillräckligt stora gräsytor för att det skulle vara möjligt att ha flera av dessa supercoola grejer som man annars bara hittar på stora festivaler och event så började vi se en möjlighet. Wow, detta kunde ju bli jättebra!

Sagt och gjort. Isac visste ingenting när de rullade in med sin skåpbil på förmiddagen samma dag som kalaset skulle hållas. Vädret hade också varit en osäkerhetsfaktor eftersom sakerna blir hala i regn och då inte får användas. Samma morgon hade jag vaknat till ljudet av hur regndroppar smattrade mot fönsterrutan. Men som tur var sprack det upp och himlen hann bli klarblå till gästerna kom!

Gladiatorspel, bungy run och sumo

Vi hade beställt lyxvarianten där företaget (som drivs av Christian och Sara) kommer och levererar och sätter upp allt och även monterar ner och hämtar. Supersmidigt. På mindre än en halvtimme hade de fått upp en 10 meter lång bungy run, ett gladiatorspel på cirka 6 meter åt vardera håll samt en brottningsmatta med sumodräkter på 14 kilo vardera!

Allt var färgglatt, inbjudande och direkt när första gästerna anlände fick vi kvitto på att satsningen var helrätt! Barnens glädje och iver gick inte att ta miste på – alla gav sig direkt i kast med allt med hull och hår! 🙂

Isac som den goda värd han är, ledsagade runt sina kompisar och förklarade hur man skulle göra och vilka regler som gällde (inga skor på till exempel och bara de som tävlade i bungy run-fållorna när starten väl går).

Vi hade också varit lite oroade för elen. Att vårt hus skulle klara att förse alla fläktarna med de nära 2000 watt som krävdes för de två uppblåsbara aktiviteterna (sumodräkterna krävde ju ingen ström). Men det gick bra, allt fungerade perfekt och vi hade inga problem alls.

Volter, bus och tävlan

Barnen hade fantastiskt roligt! Det var så härligt att se och följa. Vi fanns på plats och var behjälpliga de få gånger det behövdes men höll oss också ett par steg bakom (hm, bara att vänja sig nu när Isac bara blir äldre och äldre…). Varje barnkalas har sin form och nu vid 10 år kände vi att det inte skulle vara för uppstyrt utan att barnen fick gå helt på lust.

Gladiatorspelet använde de både ”som man skulle”, det vill säga stå på varsitt podium och försöka få ner sin motståndare med en uppblåsbar ”korv”, men också att bara hoppa och busa på eller som vår mest akrobatiska gäst; att göra baklängesvolter på!

Bungy run-tävlingen var mest uppskattad – så cool grej! Här kan två tävla samtidigt mot varandra och istället för att hoppa, så springer man med ett bälte runt midjan som i sin tur har ett långt elastiskt rep fäst längst bak.

I mitten mellan de två fållorna sitter ett kardborreband där man ska försöka fästa en kloss, som också har kardborre på baksidan, och förstås ska man försöka nå längre fram än motståndaren.

Även sumodräkterna var ju bara för festliga! Barnen ramlade runt i dem, brottades, busade! Bara att försöka gå och stå i dem gav ju upphovs till många glada skratt eftersom det såg så roligt ut och var så svårt (denna storlek var egentligen för vuxna)!

Kalaset, med 9 barn totalt, pågick i två timmar med avbrott för fika, presentöppning, glasspaus och godis. Det var perfekt. Det blev aldrig stiltje eller tråkigt samtidigt som alla verkligen hann testa igenom och prova på allt så mycket de ville! Faktum är att ganska många dröjde sig kvar efteråt och hade svårt att slita sig, så poppis var det. 😉

Vi är grymt nöjda med hela arrangemanget, från den trevliga kontakten med Airgames, den smidiga leveransen och nedmonteringen, till hur bra allt fungerade och sakernas fräscha skick. Christian och Sara som driver Airgames berättade också att nu i ”coronatider” rör de inte sakerna på en vecka efter att de varit utlånade. Därefter rengörs allt. Sumodräkterna desinficeras dessutom.

Betyg och citat från gästerna

Vi avslutar med några kommentarer från kalasgäster och föräldrar, alla verkar lika nöjda som vi är:

”Häftigaste kalaset”

”Mycket nöjd med kalaset”

”Hon hade jätteroligt, tack för att hon fick komma!”

”Tusen tack för ett fantastiskt kalas!”

”Jag har aldrig varit på ett sådant här kalas förut!”

”Mycket bättre än alla andra kalas jag varit på!”

”Wow, vilken grej! Tack för roligt kalas!”

Och Isac själv då (i mitten i gul tröja på bilden nedan)? Han kunde inte varit lyckligare! Han upprepade gång på gång hur lyckat allt hade blivit!

Slutligen kan vi bara konstatera, att genom att hålla kalaset ute, och ta hem sakerna till den egna trädgården istället för att åka iväg till något inomhus land/arena/hall kunde vi både ordna ett riktigt roligt kalas men samtidigt hålla det säkert och tryggt.

Efteråt var vi lyckliga men supertrötta, för även om vi inte gjort så mycket själva, hade vi varit på benen hela dagen. Ändå kan vi inte låta bli att fundera på när vi kan ha en ny anledning till att hitta på något nytt liknande event. SÅ kul var det!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *