Familjetur till Gustavsberg med Strömma

Igår gjorde vi en dagsutflykt till Gustavsberg som ligger på Värmdö, dryga 2 mil öster om Stockholm city. Eftersom Gustavsberg ligger vid vattnet och sommar och hav är två ingredienser som definitivt passar bra ihop, valde vi att göra en båtutflykt dit med Strömmas båt M/S Gustavsberg VII.

Kl 11 på förmiddagen avgick fartyget från Nybrokajen i Stockholm och vi bänkade oss direkt en trappa upp på akterdäck. Vädret var fint trots utlovat regn, men så är det ju ofta när man kommer ut i skärgården; där skiner solen oavsett prognos!

Smala kanaler ut till porslinsstaden

Att jag hade valt just denna tur hade dels att göra med att jag själv älskar vackert porslin och keramik. Här hemma är skåp och lådor fulla, och jag minns barndomens besök i Gustavsberg med aktiviteter som porslinsmålning. Jag hade också läst att turen går genom smala kanaler och passager vilket ger mer att titta på än när man är långt från land.

Det stämde också. Framförallt genom Skurusundet var det en fröjd att glida förbio alla vackra grosshandlarvillor från sekelskiftet. Barnen var dock mest imponerade av en ny typ av häftig segelbåt vi fick syn på, som går i luften (!) istället för på vattnet.

Familjevänligt i Gustavsberg med omnejd

Efter drygt två timmar var vi framme i charmiga Gustavsberg och fick kliva av på den specialbyggda ångbåtsbryggan. Mitt framför oss hade vi hela ”porslinsområdet” med museum, mysiga restauranger och caféer, små butiker och en Iittala Outlet som som säljer både glas, porslin och husgeråd. Den med specialintresse får inte heller missa Gustavsbergs Konsthall som är Sveriges enda konsthall som enbart visar konsthantverk. Själva porslinsfabriken ligger på Odelbergs väg och har öppet alla dagar mellan kl. 11.00-18.00.

Ett tips är att mellan 3 – 15 augusti, mellan kl 13-16 i parken framför porslinsmuseét är lovlediga barn upp till 20 år välkomna att utforska och forma i lera tillsammans med Nationalmuseums konstpedagoger. Antalet platser är begränsat men aktiviteten är gratis. Lös en fribiljett i museets entrékassa för att delta.

Barn i porslinsbutik? Lugn. De fick stanna utanför. 😉

Ett annat familjevänligt besöksmål i närheten är konsthallen Artipelag. Just denna båttur vi var med på stannar även där (men får välja var man ska gå av, det går inte att göra både och på samma tur). Artipelag är skapat av grundarna till BabyBjörn varför just barnfamiljer ska vara lite extra prioriterade här. Vi har inte varit dit men de ska exempelvis ha särskilda familjevisningar.

Anrikt möter ung rastlöshet

Några ord om den anrika skutan vi färdades med också! M/S Gustavsberg VII byggdes 1912 och var specialbeställd av Gustavsbergs Porslinsfabrik för att klara att frakta porslin via de smala passagerna genom Baggensstäket mellan Stockholm och Gustavsberg. Miljön är anrik och tjusig med flera välbevarade detaljer som är spännande att titta på.

Att åka ledstång är inget vi rekommenderar i denna fina miljö. Theo ser ändå ut att vilja prova.

Det blev en väldigt fin utflykt och dag! Med facit i hand passar nog denna tur barn som är lite äldre/har lättare att sitta tsill än vår minsting Theo. 😉 Så tack inte bara till den suveräna guidningen ombord (görs på både svenska och engelska) utan även till övriga gäster som hade tålamod med några akrobatövningar och studsbollshopp innan vi var framme i Stockholm igen. 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *