Cykeltur och fina stopp längs Algarvekusten

Som ni kanske sett blickar jag just nu bakåt till en fin resa längs Algarvekusten som vi gjorde för några år sedan. Temat var ”aktiva Algarve” och vi siktade in oss på att se vad den portugisiska solkusten hade att erbjuda en barnfamilj som vill uppleva både natur, sportiga aktiviteter samt två fina parker (Zoomarine och Lagos Zoo, vi heter ju inte Familjeparker för inte!). 😉

I mitt inledande inlägg om hotellet där vi bodde, Penina Hotel och Golf Resort, berättade jag även om resan samt den golfkurs hela familjen tog. En annan dag stod en cykeltur på schemat. Startpunkten var Vila Vita Parc, ett annat fantastiskt lyxhotell där jag fick rundvisning och en spabehandling. Läs gärna mer om Vila Vita Parc på Spabanken.se.

Cykeltur till kusten

Cykelupplägget började med att en guide kom från företaget Bikesul med all utrustning vi kunde tänkas behöva. Vår minsting Theo var då bara 2 år så han fick åka cykelvagn medan vi andra trampade (pappa Kristofer med lite elhjälp på grund av vagnen).

Det blev en underbar dag där vädergudarna var med oss. Vår guide tog oss genom portugisiska byar neråt kusten, genom hästhagar och vi trampade fram på såväl asfalt som grus.

Ibland tog det stopp för Isac (då 8 år) och han fick hjälp av den snälla guiden som hämtade både honom och cykel i uppförsbackarna. 🙂 Vi kände oss väl omhändertagna hela tiden och det var rätt skönt med någon som visade vägen även om det säkert hade gått utmärkt med GPS också.

Praia de Nossa Senhora da Rocha

När vår cykeltur lett oss fram till Praia de Nossa Senhora da Rocha gjorde vi en liten paus. Praia betyder ju strand, och egentligen finns här två stränder separerade av en utstickande klippa med ett litet vitt kapell på. Väldigt effektfullt en fin dag med den blå himlen som bakgrund, det turkosa havet och gulröda sandstränderna nedanför.

Eftersom vi var på plats i april var det inte riktigt badläge, men stränderna såg otroligt inbjudande ut! Det ska också finnas spännande grottor att upptäcka längs kusten, så är man ute efter sol och bad rekommenderar vi definitivt ett besök hit.

Ponta de Piedade

Ytterligare en fin och mycket känd plats utmed kusten är Ponta de Piedade. Hit åkte vi också samma dag, dock med bil då det ligger cirka 4,5 mil västerut, strax söder om byn Lagos.

Vid Ponta de Piedade kan man gå på toppen och njuta av utsikten men det går också att ta sig ut och ned i de olika vindlingar som uppstår här mellan klipporna. Längst ner ser man båtar med turister som valt att uppleva området från vattnet istället, väldigt populärt det också.

Vi såg flera andra familjer, men åker man hit med små barn gäller det att se upp. Det är brant och finns inga direkta staket eller skydd vid klippkanterna, så man måste passa dem varje sekund så de inte trillar eller går fel.

Sen lunch med havsutsikt

Efteråt slog vi oss ner och åt på den enkla serveringen ovanför, Restaurante Sol Nascente (Soluppgångs-restaurangen?). Inget märkvärdigt, kött/fisk, pommes och sallad ungefär – men ibland är det kris och man får helt enkelt slå till på vad som står till buds! Men med den utsikten hade allt smakat ljuvligt. 🙂

Mätta och belåtna på både god mat och vackra vyer begav vi oss sedan tillbaka till Hotell Penina för att ta igen oss inför nästa äventyrliga dag. Det berättar jag mer om i nästa inlägg!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *