10 roliga parker och sommarland som har öppet 2021

Pandemin fortsätter att sätta krokben för många reseupplevelser. Det har inte minst varit mörka tider för alla nöjesparker och sommarland. Restriktionerna har gjort att många inte får öppna, undantaget djurparker.

Vid en lite närmare genomgång har vi ändå märkt att det finns många som, med olika åtgärder, lyckats få lov att öppna i sommar och därmed gör att alla nöjeslystna barnfamiljer kan slappna av. 😉 Vissa har redan öppnat, andra öppnar i maj, ytterligare några lite senare i juni. Men sommaren ser ändå ganska så ljus ut!

När det gäller nöjesparker är fortfarande mycket osäkert. Gröna Lund, Liseberg med flera väntar på besked från regeringen om de kommer att få öppna eller inte. Tills vi vet har vi här nedan listat 10 förslag på andra parker som antingen redan är öppna eller som har gått ut med öppningsdatum. Men obs! Fler finns, detta är endast ett urval.

Glöm bara inte att förboka biljetter. Se respektive hemsida för detaljer om det samt vad som är öppet och inte. Tivoliattraktioner är sådant som kan vara stängt (eller så hålls bara en attraktion öppen för max 8 personer). Vi listar inte priser eftersom det är så olika beroende på om man är där tidigt/sent i säsong, köper styckebiljett/familjebiljett, hur gamla barnen är etc. Kika på hemsidorna som sagt! 🙂

1. High Chaparral

Vilda västern-parken High Chaparral i Småland där man som besökare kliver in och blir en del av äventyret. Temaparken har flera gånger blivit utsedd till landets bästa och vi måste hålla med om att här är det verkligen ett äventyr att vara varje gång! Skådespelet sker omkring dig och i olika delar av parken hela dagarna, det finns mycket att göra, se och upptäcka och man kan även bo i anslutning till parken. Vi gillar särskilt spänningen på tåget till Old Mexico, att råna banken (och få chokladpengar) och att se alla häftiga stuntshower.
Öppet: från 22 maj 2021.

2. Astrid Lindgrens Värld

Hela Astrid Lindgrens Värld är som en enda stor sagobok med alla berättelser av vår allas älskade Astrid Lindgren! Tänk bara när Isac fick testa barkbåten i vattnet med ”riktiga Emil” (!) eller när vi träffade Pippi själv utanför glasskiosken. Att åka kana hos Karlsson på taket är också kul, liksom att få känna sig liten som Nils Karlsson Pyssling hemma hos Bertil. Vi går gärna längs huvudgatan och kikar in i alla butiker, caféer, polishus och annat. Här finns också gott om föreställningar (fler och med färre deltagare i år) och fina miljöer, från Lotta på Bråkmakargatan till borgen i Ronja Rövardotter och Saltkråkan-tåget.
Öppet: från 28 maj 2021.

3. Orsa Rovdjurspark

I denna natursköna park i Dalarna ligger fokus på våra fyra stora rovdjur; björn, varg, lodjur och järv. Här kan man också få se isbjörn, leopard, tiger med flera leka, brottas, smyga eller bara sträcka på sig! Den som verkligen vill lära sig av besöket på Orsa Rovdjurspark kan se utställningar och besöka parkens interaktiva lek- och lärstationer. Självklart finns lite att leka och klättra på också i parken, samt en restaurang på toppen av Grönklitt. Härifrån kan man njuta av utsikt över Orsasjön, Siljan, Dalafjällen och Björnparken medan man smaskar våfflor eller något annat gott.
Öppet: från 12 april 2021.

4. Tomteland

Vinter som sommar kan man träffa tomtar och troll i skogarna vid Gesunda. Här kan man få syn på de vackra älvorna när de smyger – eller fladdrar de kanske – mellan trädstammar och blåbärsris. Tomtemor och tomtefar står förstås i centrum på Tomteland och att få gå omkring i deras hus, lämna sin önskelista och bli bjuden på pepparkakor är ett minne för livet om man är liten (Isac har till och med blivit nedbäddad av tomtemor i deras stora dubbelsäng när han behövde en tupplur som liten!). Trollkungen och häxan kan verka skrämmande farliga men som tur är blir alla sams vid dagens slut.
Öppet: från 18 juni 2021.

5. Furuviksparken

Parken med lite av allt! Här finns både djurpark, en tivolidel samt ett äventyrsbad. Vad som får hålla öppet i år återstår väl lite att se än, men djuren lär man kunna träffa. Furuviksparken har fler än 40 arter i parken. Här finns både svenska lantgårdsdjur som get, får, ko och häst, liksom exotiska djur som känguru, nandu, orangutang och alpacka. När tivolit är öppet finns det 15 åkattraktioner att roa sig med och på Äventyrsbadet kan man sprida ut sin picknickfilt i gräset och njuta när det är varmt. En nyhet för i år är Äventyrsbanan på Äventyrsön där det också finns ett hemligt fort att besöka.
Öppet: 13 maj 2021.

6. Junibacken

Barnkulturhus kallar de sig och det tycker vi stämmer väl då vi här både sett teater, åkt sagotåg och lekt oss igenom många fina miljöer kända från barnböckernas värld. Junibacken på Djurgården är ett måste för alla som har barn, och hit kan man komma igen och igen eftersom det alltid pågår något aktuellt och miljön förändras med jämna mellanrum. Barnen liksom sugs in och fantasin sätter genast igång; det är både lekande och läkande för dem att vara här. För att få en känsla av det vill vi tipsa om vår film här nedan och berätta att just nu är det fritt att åka sagotåget.
Öppet: Torsdag-söndag (planen är att ha öppet alla dagar i juli och augusti).

7. Parken Zoo

Parken Zoo kan man ha kul både med djur, vatten och fart och fläkt (i attraktionerna i nöjesparken – tyvärr stängd nu under pandemin). Stämningen är mysig från det att man kommer in och vi får nästan en känsla av gammaldags folkpark. Lilla Zoo är jättemysigt! Som att gå omkring på en liten bondgård. Barnen kommer nära djuren och kan till och med få klappa en alpacka! Genom djurmöten, smarta fönster, olika djurhus och inhängnader på höjd har man bra utsikt. Pigga surikater, en ovanlig tamandua, söta sandkatter, röd panda och jaguar –  att välja en favorit är svårt på Parken Zoo. Öppet: från 13 maj 2021 (badet öppnar 21 juni).

8. Skara Sommarland

Skara sommarland är sommarlandet med stort S! Tack vare digitala köer, förbokning och begränsat antal besökare öppnar de upp för alla vattendjur och nöjessugna i sommar. I Tivolit är det fullt av lagom pirriga attraktioner och i år är dessutom runtresande (och hårresande!) åket Snake på plats som stod på Gröna Lund 2019. När sommarhettan blir för svår, byt om till badkläder och kasta er ut i pooler, vattenkanor och fria fall. Waka waka räknas som ”medel” medan Cobra och Big Drop lär få adrenalinet att pumpa på de flesta. Här finns även hoppborg, sjö att åka vattenskidor på, lekplats och gokart – med mera. Öppet: från 5 juni 2021.

skara sommarland

9. Kolmårdens djurpark

Så när vildmarkslivet man kan komma – fast ”på riktigt”? Här är ytorna generösa och man kan se över 60 olika arter. Safaribanan är en klar favorit nu när inte Wild Fire är öppen. Missa inte heller Tiger world, elefanternas tillhåll eller apornas del. Som tur är går det att mixa djur med lek; Kulmården är en lekpark med jättestor klätterställning och långa rustchkanor. Bamses värld är förstås också ett måste liksom Farmors pannkakor. Vi har redan hunnit besöka Kolmårdens djurpark i år vilket du kan titta på här nedan.
Öppet: från påsken 2021.

10. Leksands Sommarland

Dalarnas eget vattenparadis med tre pooler och 10 vattenrutschbanor stavas Leksands Sommarland! Vattenlandet är ett äventyrsbad som roar både liten som stor och som bland annat har Sveriges längsta konstgjorda forsränning – Crazy river. Här finns också massvis av attraktioner som höghöjdsbana, en jättelik hoppkudde, klätterväggar och hoppborgar, bungytrampolin, luftgevärsskytte och en hel massa annat! En brasklapp för vad som kommer att vara öppet och inte, på hemsidan står det att de håller tummarna för att de ska få ha samtliga aktiviteter, vattenrutschbanor och attraktioner öppna.
Öppet: från 26 juni 2021.

leksands sommarland

Följ gärna Familjeparker på Instagram och Youtube för fler tips! 🙂

ommentarer på “10 roliga parker och sommarland som har öppet 2021

 1. varför var inte borås djurpark med, mina små älskar parken och jag med!! mycket underhållande för familjen1 #hejaborås

  FOR YOU THAT DONT SPEAK SWAEDISH
  My family loves the prison of animals in borås, I highly recomend wisiting the borås djurpark four a day with many many activites and laughs !! lol

  1. Hej arg mamma! 🙂
   Som det står i artikeln: ”Men obs! Fler finns, detta är endast ett urval.”
   Vi kunde inte täcka in alla denna gång, dessa var några tips. Nu har det förövrigt redan hunnit ändras – många nöjesparker SKA ju få öppna vilket vi tycker är jättekul!
   Men, vi tackar för att du delar med dig av att det är värt att åka till Borås och sätter genast upp det på vår bucket list. 🙂
   Tänk om vi hinner med redan i sommar?
   ps. Vad var bäst med Borås djurpark jämfört med andra djurparker tyckte du?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *