10 tips – så bygger du en trädkoja till barnen

Trädkoja

Förra sommaren genomförde pappa Kristofer barnens drömprojekt (kanske hans eget också) – att bygga en trädkoja! Och då pratar vi inget fuskbygge med ”plockepinn” vi hittat i skogen eller spillvirke från något gammalt bygge. Nej, nej, här var det fråga om byggnadskonst på hög nivå (i bokstavlig mening, hihi…)!

Eftersom barn nog är mer nyfikna på just våra barns medverkan (framförallt Isac då 11 år hjälpte till en hel del) och de vuxna mer på hur sjutton man gör, så har vi gjort två filmer med lite olika inriktningar. En för hela familjen, och en för den förälder som vill ta sig an ett liknande projekt, med 10 handfasta tips.

Här kan ni först se filmen som förhoppningsvis även era barn tycker är kul:

10 handfasta tips – så bygger du en trädkoja åt barnen

Men det vi egentligen tänkte ägna detta blogginlägg åt är själva tipsen, det vill säga hur man gör! Här följer en steg-för-steg-guide till hur man går tillväga för att bygga en trädkoja:

 1. Höjd. Gyllene regel nummer ett är att trädkojan ska vara byggd så högt över marken att en vuxen inte kan nå upp till den. Det är förstås ingen ”byggnadsteknisk” regel, mer en skojig grej ur barnens perspektiv som vill kunna fly upp i kojan, håva in en eventuell repstege och sedan vara helt oåtkomliga för de vuxna!
 2. Rätt ställe. Det gäller förstås att hitta rätt ställe att bygga trädkojan på också. Det som behövs är tre bra träd nära varandra, som i en triangel. Eller fyra, på lagom avstånd från varandra. I vårt fall hade vi mellan 1,40 – 1,90 m mellan träden, men låt oss säga att en bra tumregel skulle kunna vara att hålla det mellan 1,20 – 2,00 meter.


 3. Virke. Använd bara bra, färskt virke, inget gammalt spillvirke eller halvruttet trä. Detta är ju ur en ren säkerhetssynpunkt, man vill ju inte att kojan går sönder och barnen trillar ner! Vi använde oss av reglar med måtten 28×70 mm samt den billigaste råsponten 20×95 mm.


    
 4. Kapa. Låt gärna byggvaruhuset kapa dem i lämplig längd. Det går snabbare, enklare och blir lättare att frakta. Dessutom gör de det oftast gratis .


 5. Golvet. Först och främst, tänk på i vilken riktning ni bygger golvet. Panelen för golvet ska ligga över den kortaste sträckan för att få minst svikt. Återigen – safety first!


 6. Fönster. Självklart ska kojan ha fönster, och en dörr. I händelse av kottkrig måste man ju kunna se var fienden befinner sig om man ska kunna leverera ”verkanseld” (kottar) på den som försöker ”anfalla”. Vi satte fönstren på halva kojans höjd, plus stärkte upp dem med reglar för ökad stabilitet. Våra fönstermått: 45 x 47 cm.


 7. Taket. Även taket stabiliserades med reglar.
 8. Taklucka. Bygg en inspektionslucka för att kunna ta sig upp på taket. Nedfallande grenar mm måste kunna rensas bort.
 9. Spik. För att fästa panelen i reglarna använde vi varmförzinkad räfflad spik 2,0×50 mm. För att fästa reglarna i träden använde vi varmförzinkad räfflad spik 4,0×125 mm.
 10. Stege. Ska det vara en vanlig eller en repstege? En smaksak. Barn som är bra på att klättra föredrar nog en repstege medan den förälder som kanske också vill kunna ta sig upp, nog föredrar en vanlig stege. 🙂 

Hoppas ni tycker dessa tips var till hjälp och lycka till med sommarens bygge av trädkoja! Här är filmen som förklarar ovanstående råd:    

Vill ni följa oss och våra äventyr och upptåg, så finns vi på Instagram, Facebook och YouTube!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *