Polkagrisens dag – vi betygsätter 10 smaker!

Visste ni att det idag, den 20 april, är Polkagrisens dag! Här hemma är vi ganska förtjusta i sötsaker måste vi erkänna och mintälskaren nummer ett i familjen är Isac, vår äldste son.

Därför kändes det naturligt att sätta honom som förste provsmakare när vi tog oss an det tuffa jobbet (hehe) att testa igenom att antal av smakerna från Polkapojkarna – för ni trodde väl inte att polkagris bara kom i smaken mint?! Nix pix…

Men först, vem uppfann polkagrisen, varför i hela friden (som familjens minsting Theo hade sagt) heter det polkagrisar och varför firar vi dem just idag?

Polkagrisens ursprung

Idag har alla som heter Amalia namnsdag, och det var just en kvinna vid namn Amalia (Eriksson) som 1859 ansökte om tillstånd att få starta bageriverksamhet i småländska Gränna för både bakverk och polkagrisar.

En polkagris var en pepparmintskaramell. Ordet ”gris” användes förr om karameller och dansen polka var på modet just då så det kanske kändes som ett smart säljande knep för Amalia att kalla sina godsaker efter något som var populärt. Och det funkade ju. Än idag, 164 år senare är polkagisar fortfarande mäkta populära!

Den klassiska karamellen, eller stången, är förstås rödvit-randig. Först på 1970-talet kom andra utseenden och smaker. Idag kan man få tag i allt från viol, lakrits och jordgubbssmakande stänger till mer annorlunda uppfinningar som whiskey, mojito och surströmming!

Extra bra polkapriser

Efter ett hårt urval tog vi oss an att testa 10 olika smaker och här nedan kan ni ta del av vilka betyg de fick. Just nu har också Polkapojkarna (som sponsrade oss med provsmaker) extrapris på flera av sina smaker, även flera av de klassiska, så känner ni att polkasuget slog till lite extra nu så in och kika på deras sida.

Flera av de polkastänger som vanligtvis kostar 25 kronor kostar nu 15 kronor. De har också en flik som heter ”Veckans deal” med nedsatta priser.

Totalt har de 39 godissmaker och 20 cocktailgrisar, så kallade ”vuxengrisar”. Dessa, som till exempel kan heta Sangria, Gin & Tonic och Aperol Spritz, är gjorda på alkohol men själva alkoholen har kokat bort i tillverkningsprocessen så slutresultatet innehåller ingen alkohol. Vi har ändå valt att inte testa dem här.

Testresultatet

Vem är en bättre testare än familjens största godisgrid och finsmakare, Isac? Sagt och gjort – under ordnade former, med vässade smaklökar och med frågvis mamma bredvid (med papper och penna i högsta hugg) blev detta resultatet (betygskala 1-10).

(Anmärkning: Dels vill vi poängtera att detta inte är ett betalt samarbete, och att vi här inte ger något annat än vår ärliga åsikt om produkterna. Och vår ärliga åsikt var att alla faktiskt var väldigt goda…inte ens de som hamnade sist är några smaker att ”avråda från”, bara att de längst ned på listan var lite (för) snälla smaker i Isacs tycke, och att de nog passar bäst för yngre barn. Tyckte han! :-))

 1. Spargris – lite mindre rödfärg, lite mer socker och 10 gram extra (alltså mer för pengarna, man sparar…), annars samma smak som originalet, den klassiska polkagrissmaken. Isacs toppval! Med mint som favoritsmak på godis var det föga förvånande att detta blev hans nummer ett! Betyg: 9,5


 2. Gräddkola – en polkagris med riktigt gräddig kolasmak. ”Väldigt god, nästan lite som fudge i smaken” blev Isacs beskrivning. En klar favorit den också alltså! Betyg: 8.   3. Sur rabarber – eftersom hans tredje favoritsmak på godis är surt så var inte heller denna topptre-placering förvånande. ”Åh den här hade jag gärna valt!” blev hans reaktion på smaken ”Sur rabarber” samtidigt som han erkände att han inte visste egentligen hur rabarber smakar, haha! Betyg: 7,5.


 4. American cola – Isac höjer den för dess distinkta och träffande Coca cola-smak som han menar är väldigt träffsäker. ”Stark och tydlig, mycket bra!” Betyg: 7,5.


   
 5. Björnbär – lite sötsyrlig bärsmak. ”God” blev Isacs utlåtande kort och gott, säkert vann den på syrligheten som han gillade. Betyg: 6,5.


 6. Sur melon – Stark sur smak av ”godis-melon”, såsom melon smakar i godisform. Bra om man gillar melon. I Isacs fall vann även den på syrligheten. Betyg: 6,5.


 7. Skitgris – en jätterolig polkagris för man får inte veta vad som är i den! Kan smaka gott, eller – inte, kanske rentav……skit (ja ursäkta men så säger de själva)! Isacs utlåtande löd ”den här var jättegod, som hallon fast godare!” (Vi vet inte men tolkar det som att smaken på denna kan variera) Betyg: 5,5.


 8. Jordgubb – Inget som direkt imponerade på Isac men han sa att den var god. ”Som godisjordgubb” kan smaka, säkert en favorit hos yngre barn. Betyg: 5.


 9. Blåbär – Sockrig, klar blåbärssmak men väldigt mild. ”Man känner att det är blåbär men den är sötare än riktig blåbär” tyckte Isac. Betyg: 5.


 10. Tutti frutti – en riktigt fruktsmakande polkagris, ”passar säkert bra för yngre barn”. Betyg: 4,5-5.

ommentarer på “Polkagrisens dag – vi betygsätter 10 smaker!

 1. Kul idé! Hoppas att tandborsten fick sig en omgång efteråt- och kanske med mintsmak i tandkrämen.

  1. Absolut, tandvård är jätteviktigt och barnen brukar varken småäta eller få äta godis mitt i veckan så detta var ett undantag. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *