För några hundra kan man besöka regnskogen – i Göteborg! Här på Universeum väntar inte bara värme, vatten och lek utan även massor av lärorika ”hands-on” experiment och roliga utställningar om såväl teknik, fysik, kropp och hälsa. Djur och akvarium finns också.
Universeum, Göteborg, Sverige
Entrépris: Vuxna 225 kronor, barn (3-12 år) 175 kronor.
Stort vetenskapscentrum mellan Liseberg och Världskulturmuseet. Här kan familjer med barn i alla åldrar hitta lärorik underhållning i många timmar. Hjärtat är den flera våningar höga regnskogen. Utöver det finns en del om det svenska landskapet, en del om rymden, digital teknik, hälsa (människan och kroppen), akvariehall och reptilarium. Den kemiintresserade hittar även labb för både stora och små samt att det i anslutning till toaletter och klädskåp också finns en liten lekavdelning.
Familjeparken – Recension
Vi besökte Universeum för första gången under Halloween. Därför syntes lite höbalar och pumpor här och där och inte minst skyltar för temat Creepy Science som är deras ”grej” under Halloween och höstlovet.
Det första vi gjorde var att låsa in våra saker i skåp (en tia krävdes som skåpet tar när man öppnar…lite osmidigt och dumt – särskilt om man behöver något i skåpet under vistelsen) och när barnen såg lekrummet bredvid smet de snabbt in där. Vi försökte förklara att det fanns bra mycket mer spännande saker att se och göra men det var lönlöst. Lekrummet behövde ”lekas igenom” först. 🙂
Det visade sig vara rätt bra för mitt i leken blev vi via en annan dörr inropade till en experimentshow. Theo, 3, tröttnade snabbt men Isac 9, tyckte det var kul. Han är inne i en riktig experimentfas och gillar allt som kan blandas och ryker. 🙂 Tjejerna som höll i showen skojade och höll på, det bjöds på både skumormar och rejäla smällar. Den ena av dem spelade den försiktiga som var noga med förberedelserna medan den andra spelade slarvig vilket blev lite farligt. Vi gillade showen och tyckte det var kul!
Bland pirajor och sengångare
Nästa del att upptäcka blev Regnskogen. Vi ville börja högst upp och fick vänta rätt länge på hissarna, men till slut så kom en i alla fall. I regnskogen är det varmt och fuktigt, precis som i Amazonas. Via trappor, hängbroar och gångar mellan träd och akvarier tog vi oss ner genom den höga ”regnskogshuben”.
Alla tyckte det var jättehäftigt för det var verkligen som att komma utomlands ett tag. 🙂 På ett ställe fanns en kikare så att man kunde se exempelvis fågeln Ibis på nära håll. Vi fick också se sengångare, pirajor och annat. Totalt är regnskogen på Universeum 18 000 kubikmeter stor!
När det blev dags för lunch slog vi oss ner i restaurangen. Det finns också ett café. Tack och lov var utbudet lite bredare än de annars ack så vanliga korvarna och hamburgarna man brukar få hålla till godo med. Köttbullarna var populära liksom fish and chips, allt höll god kvalitet och smakade bra.
Diagonalen till vattnets väg
Stärkta med ny energi tog vi oss upp i den svenska naturdelen via en slags ”sned hiss” kallad Diagonalen. Däruppe var det nordiskt svalt. Vi kröp in i en grotta som visar hur lodjuret bor, spanade på lom på nära håll, såg på fiskar som gädda och braxen, grodor med mera. Tanken här är att man går en vandring från norr till söder, med vattnet som den blå tråden genom det svenska landskapet.
Efter dessa två djur- och naturdelar hade vi inte ens gjort och sett hälften. När vi förstod hur mycket mer det finns att upptäcka på Universeum blev vi både imponerade – och lite stressade, vi ville ju förstås se och göra allt, men vi törs nog påstå att det inte går på bara en dag. I alla fall inte om man vill upptäcka allt ordentligt. Välj ut det barnen verkar tycka är mest intressant och låt dem hållas, bättre att se några delar med kvalitet än att stressa igenom allt.
Teknik, fysik och kemi
Delen Hälsa var riktigt kul eftersom här fanns både lärdomar för den som ville läsa på väggar och skyltar, men också utrymme att krypa, klättra, hoppa och upptäcka – en livsnödvändighet om du frågar någon under 10 år! Varför behöver vi röra på oss, hur många tänder har vi och hur sköter vi dem bäst…det fanns många frågor och svar att hämta. Vi fick även utmana minnet och mycket mer. Jättekul! Dock väldigt varmt och kvavt, så klä er svalt.
Delen om rymden var också hur spännande som helst men här måste man vara lite äldre för att kunna ta in allt som fanns att upptäcka (i alla fall om man ska förstå vad det är man ser och gör). Man kan försöka landa en farkost på månen, se hur mycket man skulle väga i rymden, testa gravitation och en rymdtoalett (med kläderna på) och en massa annat spännande.
Reptilerna, det digitala och akvariedelen hann vi inte med. Däremot kikade vi in i laboratoriedelen där de under lovet nu har slajmlabb vilket ju måste vara de flesta barns dröm! Helt gratis men man måste boka tid, sedan får man gå in i ett stort fint labb och sätta på sig en riktigt labbrock innan man rockar loss med slajmexperimenten! Eftersom det var stora fönster in hit kunde vi kika men det var sent på dagen och alla platser var tagna så vi kunde tyvärr inte delta. Theo byggde istället med stora mjuka klossar vilket han också tyckte var kul plus att det fanns ett stort fat där man kan blåsa bubblor med något som nästan ser ut som stora dammsugarmunstycken.
Sammanfattning
Vi skulle vilja säga att Universeum innehåller en perfekt balans mellan lekande och lärande, och har en bred spridning så att alla åldrar har behållning av ett besök. Vi gillade det verkligen men hann inte en bråkdel av allt vi hade velat prova så vi kommer gärna tillbaka!
Några praktiska tips är att bara låsa in det ni vet att ni inte behöver under besöket. Har ni med egen matsäck finns plats att äta detta i den lilla lekdelen. Välj ut ett par delar att se, hinner ni fler – bra ta dem då. Inte? Kom tillbaka en annan gång, en tvådagars-biljett är bara 50 kronor dyrare. Ett spartips är också att gå in i en söndag efter kl 14; då kostar det bara 112 kronor för vuxna och 87 kronor för barn.
Vill du se vår film från besöket, klicka på rutan här nedan: