Skratt och spänning på Gröna lund

Ett Grönan-besök är en härlig färgexplosion för ögat! Foto: Heidi Rovén.

Som ni kanske har sett har vi publicerat vår parkrecension av Gröna Lund nu. Läs den här! Håller du med eller kanske inte alls? Ge gärna ditt eget betyg under vårt och lämna en kommentar på vad du tyckte var bra eller mindre bra när du var där. Det uppskattar vi jättemycket!

Lilla området med den 12 meter höga Lyktan till höger i bild. Foto: Heidi Rovén.

Själva var vi där i fredags och vi kunde inte prickat in en trevligare dag att åka ut på Djurgården, det var en strålande sensommardag med sol och värme! Visst drog det säkert lite extra folk men samtidigt är det så mycket trevligare att vara på parkbesök en fin dag.

Vi blev varmt välkomnade i entrén. 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Redan vid entrén möttes vi upp av två fina apfigurer som vi hade en kort fotosession med innan vi fortsatte in till Lilla Området där man hittar alla attraktioner för familjens yngsta. Första åket blev en tur i karusellen, som sedan blev en till (vår minsting ääälskar karuseller!).

En klassisk karuselltur hör en nöjespark till. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Sedan betade vi av lite av varje; Veteranbilarna, Tuff-tuff Tåget, Flygande elefanterna, lilla Pariserhjulet…Lyktan (miniversionen av fritt fall) åkte vi också men Pettson & Findus hann vi inte med; då var storebrors tålamod slut och hans längtan efter mer fart för stor! 🙂 Men, det är alltid bra att spara lite så det finns något kvar att göra när man kommer tillbaka…

Man behöver inte vara gammal för att förstå tjusningen med att ratta en bil! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
De blomstrande rabatterna vid Veteranbilarna gör det extra mysigt. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Tuff tuff-tåget slänger alldeles lagom hit och dit i kurvorna för att även de minsta ska kunna åka. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Iiiiihhh, nu flyger vi Dumbo! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Grönans stora pariserhjul försvann 2006. Vi fick nöja oss med en tur i det lilla. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Stora områdets attraktioner

Till stora området kommer man via Spanska trappan. Tycker man det är bökigt att ta sig över med barnvagn kan man be entrévärdarna om hjälp så får man gå runt utevägen istället. Men då missar man sockervadden och butiken med frozen yoghurt och en massa gottiga toppings! Och visst hör det till med lite smarr när man är på Grönan, knapra morötter kan man göra resten av årets dagar! 😉

Sockervadd är sött, kladdigt – och alldeles jättegott! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi åt en tidig lunch på Classic Café som ligger på Lilla området; här finns ät-hur-mycket-du-vill från en pannkaks- och lasagnebuffé för humana 69 kronor för barn inklusive dryck. Helt okej parkpris tyckte vi, även om barnen inte är så värst stora i maten att de orkade ta om… Miljön var trevlig, personalen likaså, och de sålde även sådana där bra böjda plasthaklappar för bara en tia (?!). Klart jag köpte en!

Energipåfyllning behövs om man ska orka hela dagen. Foto: Heidi Rovén.
Vi var nöjda med pannkakorna på Classic Café. Foto: Heidi Rovén.
Miljön på Classic Café är mysigt gammaldags. Foto: Heidi Rovén.
Det fanns även massa läckra bakverk att välja på. Foto: Heidi Rovén.

Fart och fläkt i Grönans berg- och dalbanor

Ingen i familjen är så mycket för snurriga saker eller fria fall, men berg- och dalbanor är en favorit när det gäller åkattraktioner! Först värmde vi upp med lilla nyckelpigan på Lilla området innan det bar iväg både med Vilda Musen, Twister, Kvasten (en hängande berg- och dalbana) och Jetline (som pappa åkte själv eftersom det är längdgräns på 140 cm).

Lilla Nyckelpigan, även den en klar klassiker som funnits ända sedan vi vuxna var små. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Twister skruvar sig ner med Ikaros guldsol som blänker till i bakgrunden. Foto: Heidi Rovén.
Kvasten var urkul. Den åkte vi två gånger! Foto: Heidi Rovén.
Med Jetline kommer man upp i 90 km i timmen. Riktigt bra blev betyget! Foto: Heidi Rovén.

Mycket roligt för alla åldrar

Även om köerna var långa på sina håll hann vi ändå med en hel del under våra timmar på Grönan. Nostalgitrippen Lustiga huset var vi förstås inne i, liksom att sonen tog en tur i barnradiobilarna.

Kärlekstunneln fick även mini följa med i men inte Blå tåget som far och son testade på (men inte tyckte var så bra eftersom de satt på rad två där man missar de flesta skrämseleffekterna tyckte de).

Tokroliga Lustiga huset får man inte missa. Foto: Heidi Rovén.
Sol, mycket folk och härligt vimmel. Foto: Heidi Rovén.
Inte så särskilt läskigt alls tyckte far och son som åkte en tur med Blå Tåget. Foto: Heidi Rovén.

Gröna Lund har också gott om lyckohjul att spela på, liksom tävlingar och spel för femkamp. Sonen som såg – faktiskt ganska många – familjer bära omkring på gigantiska kartonger med Kexchoklad, Plopp och allt var det var ville förstås pröva lyckan. Det fick han, tyvärr vann vi inte…

Spänningen var stor när hjulet snurrade… Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Trevlig, myllrande miljö

Att bara vara på Grönan är en upplevelse i sig. Här finns småstadskänsla blandat med 50-talsstil, man kan strosa utmed vattnet eller sätta sig i en biergarten. Matställen finns det också gott om, från snabbmatskiosker till à la carte-restaurangen Kryddhyllan.

En barnmeny håller samma pris i hela parken oavsett var man äter; 69 kronor! Bra tyckte vi. Foto: Heidi Rovén.
Miami eller har vi hamnat i 50-talet med Tillbaka till Framtids-bilen? Nix, det är miljön runt Jetline på Grönan! Foto: Heidi Rovén.
Läs mer om alla höjdarattraktioner i vår recension av Gröna Lund! Foto: Heidi Rovén.

Kanske, kanske vågar vi oss nästa gång på någon av ”höjdarna” som fritt fall, slänggungan Eclipse eller nya Ikaros! I vilket fall ska vi helt klart tillbaka. Kanske redan i år!

ommentarer på “Skratt och spänning på Gröna lund

    1. Tack för det Liniz Travel! Och vi beklagar att solen inte lysta på er också. Det där med vädret är lite som lyckohjulen, inte vinst varje gång… 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *