Skräck (och mys) i 10 parker som firar Halloween

Halloween är något som bara växer och växer även i Sverige. De flesta kanske lockas av skräck men även om många av de stora nöjesparkerna vänder sig till denna målgrupp, finns det gott om parker som har höstmysiga upplevelser för mindre barn också.

Här går vi igenom vilka parker som passar för vem och som bjuder på vilken slags upplevelse, och berättar även lite om nyheterna för Halloween 2019!  Vi har försökt att rangordna dem något så när också så att vi  börjar med dem som vi tycker är minst läskiga och avslutar med dem som bjuder på mest rys och i viss mån ren skräck!

    1. Parken Zoo har snällt mysrys på Halloween med fågelskrämmor som tema för 2019. Här får alla besökare fria åk i de snälla attraktionerna (som passar mindre barn) och kan titta på djuren utan att bli skrämda. För den som vågar finns en spökstig som sista timmen får besök av ”riktiga” spöken…eller? Ta med en pumpa eller bygg en fågelskrämma och ta med dig så får du fri entré!
    2. I Furuviksparken kan man också roa sig med både djur och åkattraktioner under höstlovet. Här kan man både titta på läskiga reptiler och andra djur, liksom åka deras häftiga spöktåg och annat skoj under Halloween (allt är inte öppet men mycket).  Man ska heller inte missa att besöka spökfamiljen Sjöskum i Kaptensgården eller lära sig koka häxsoppa på Stallgården där häxorna håller till. Några nyheter är också utlovade men ännu inte avslöjade! En rolig tvist är att man kan åka spöktåg hit från Gävle.
    3. Junibacken är det mesta som vanligt under höstlov och Halloween. Inget spöke så långt ögat når (om det inte ingår i någon Astrid Lindgren-saga förstås). Ett besök här passar därför bäst för den som inte vill ha det särskilt rysligt alls. En spännande nyhet har de dock, en ny musikal baserad på barnbokssuccén om Monstret Frank av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Historien handlar om hur det är att bli ett monster på sin nionde födelsedag…Frank bli biten av en hund och efter det blir han om nätterna förvandlad till ett lurvigt litet monster! Passar för barn mellan 5 och 10 år och biljetter bokas och köps separat.

4. Tomteland, den riktiga jultomtens hem, ligger i Dalarna! På hösten är han dock ganska upptagen med att förbereda inför julen så kanske är det därför Häxan tagit över och förbereder inför en tokig Felodifestival? Bland de täta höstdimmorna förbereder visst Alven dop av en drakbebis också, men kommer Trollkungen kunna hålla sig från att ställa till det igen som han brukar? Under Spöklovet kan du också stöta ihop med vättar, Huldran, Vittran och andra småkusliga figurer som smyger omkring i den trolska skogen. Som avslutning blir det spöklovsdisco!

5. När Skara Sommarland för första gången öppnar upp under höstlovet och Halloween byter parken namn till Scary Sommarland. Så mycket skräck verkar det dock inte bli. Premiären kommer bjuda på allt från sagoläsning till aktiviteter som att man kan gå en stig med uppdrag för att komma till Häxan och försöka leta sig fram genom en labyrint. Skara passar barn upp till 12 år ungefär, så här väntar inget jätteläskigt, men två speciella attraktioner är utlovade som de inte avslöjat än vad de är. En ny tillfällig restaurang kommer också hålla öppet som serverar pannkakor och varm pumpasoppa.

6. Kolmården kommer att ha nya upplevelser både för små och stora. För de modigare besökarna väntar till exempel ett nytt skräckhus kallat ”Hospitalet”. Där inne plågar den onda och galna doktor Ståhl sina patienter med fasansfulla experiment. Lite snällare blir den nya världen med pumpor, Pumpania som byggs upp vid Kulmården. Den ena sidan regeras av den goda Pumpadrottningen, medan den andra sidan styrs av den onda Pumpamannen. Tre nya teaterföreställningar sätts också upp; ”Bonden och det förhäxade pumpafröet”, ”Spökenas årliga återkomst” och ”Bamse och den stora maskeradtävlingen”. I den nya UV-tunneln får barnen ansiktsmålning med UV-färg och längs Spökstigen ska barnen leta efter snälla, men lite läskiga spöken. Wildfire, Safaribanan, djurparksdelen och det mesta annat kommer också ha öppet om vädret tillåter, dock inte Delfinariet efetrsom det just nu renoveras.

7. Skånes Djurpark har dagtid temat ”Happy Halloween” med fina dekorationer av pumpor, halm och naturens färger. Då kan man gå på trolljakt, vara med på mysrysig sagoläsning eller kanske någon uppvisning som uggleflygning. Tre utvalda datum i oktober är det Spöknatt för de modigaste. Då kan den som vågar gå runt i parken med Nattvakten och höra hans märkliga historier. Följ med längs Vilsestigen och kanske ner i Källaren. Det kommer också gå att övernatta inne i parken i tält – hu, vem vågar det efter att ha ätit middag runt lägerelden och hört spökhistorier? Bered dig på en natt fylld av skräck och skrik.

8. High Chaparral. Årets Halloweenupplevelse bygger på följande scenario: År 1871 drabbades staden High Chaparral av pest. De som inte blev sjuka flydde i panik. Alla som blev kvar dog en kvalfylld död. Sedan dess har staden varit bortglömd, tills nu. Den som törs gå in genom portarna får möta…ja vad? Kanske allt inte är helt dött ändå. Var beredd på att möta hungriga zombies och västernhjältar som tycks ha kravlat upp från någon illa grävd grav. En nyhet i år är Skräckens hus där en tandläkare sätter skräck i sina patienter. Dagtid kan barnfamiljer våga sig in men efter klockan 17 är parken mer passande för dem över 15 år. En häftig grej är deras lopp Run for your lives där man blir jagad av zombies medan man letar sig fram i mörkret (finns både för vuxna och barn – då kortare och innan det blivit mörkt)!

9. På Gröna Lund har de små visserligen mycket mys att titta på i Lilla Området där stämningen mest andas höstmarknad och häxorna är snälla. Man kan kika in hos Pettson och Findus och varje dag visas en barnföreställning inne på Gröna Lundsteatern. Den som vill ha en mer skräckfylld upplevelse har dock också kommit rätt – styr då stegen rakt mot det stora området och gärna senare på kvällen. Här väntar Zombies och allehanda figurer som inte alls vill lämna dig ifred. Förra årets nyhet Skeppet ligger kvar vid kaj och de mordiska clownerna väntar inne på Olustiga huset. House of Even Worse Nightmares har fått ökad skräcknivå och 2019 års nyhet ”Sekten” ska var det läskigaste någonsin! Var beredd på klaustrofobiska gångar, mörka offerritualer och onda makter väckta till liv som gör allt för att du aldrig ska komma ut igen… Totalt ska det finnas åtta skräckhus men egentligen tycker vi att det är Sekten, Skeppet, Olustiga Huset, Zombiezonen och House of Even Worse Nightmares som kan räknas som skräck – alltså fem. Här varierar åldersgränsen mellan 11 till 13 år (9 till 11 år i vuxet sällskap).

10. Liseberg är mästarna i sällskapet på skräck och att skapa otäcka miljöer, scenografi samt att ge kalla kårar utmed ryggraden. Deras underliga vind som man är tvungen att åka en gallerhiss upp till för att nå eller skräckhuset The Experiment (där Familjeparker fick bevittna både det ena och det andra samt att vi blev stoppade från att komma fram vid ett tillfälle av en minst sagt obehaglig figur!) liknar ingenting annat. Allt är proffsigt och riktigt obehagligt så att man bara längtar efter att få komma ut igen! Smitthärden Gasten har äckelfaktor som fokus (en ledtråd: spyor och snor som du får torka av dig efteråt, stank gjorde det också…) medan Zombie-huset verkligen var det bästa skräckhus vi någonsin varit i. Såååå läskigt! Totalt har de fem skräckhus och årets nyhet (2019) är Skogen – ett skräckhus utomhus. Skugga, hjärnspöke – eller något du verkligen inte vill möta i mörkret? Gå in själv och ta reda på svaret.

Lisebergs nya Halloweenupplevelse Skogen blir knappast någon svamppromenad. Bered dig på skräck.

ommentarer på “Skräck (och mys) i 10 parker som firar Halloween

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *