Randers Regnskov

Detta tropiska zoo är imponerande, både för hur fint det är uppbyggt och med tanke på den upplevelse man får. Det är spännande, lättillgängligt och passar alla åldrar. Vill du inte åka till Asien eller Sydamerika för att uppleva djungel och regnskog – åk till Randers i Danmark!

Randers Regnskov, Randers, Danmark

Entrépris: 190 danska kronor för vuxna (i högsäsong), 110 danska kronor för barn (3-11 år), gratis under 3 år.

www.regnskoven.dk

Randers regnskov är ett tropiskt zoo uppbyggd i regnskogsmiljö inne i stora kupoler. Här är det varmt och fuktigt året om (mellan 22 och 30 grader) och många av djuren som lever här flyger och rör sig fritt. Djurparken är uppdelad i geografiska områden såsom Asien, Afrika, Sydamerika – och Danmark som är den minst vilda delen med lekplats och bondgårdsdjur. Upptäcktsfärden går på vindlande vägar, in till ett ormtempel om man vill, en fladdermusgrotta, akvarium, ett nattzoo och andra spännande platser. Vissa tider kan man se när djurskötarna som arbetar här matar djuren, och man kan också leka utomhus bland klätterställlningar och annat som angränsar till en inhägnad med en jaguaren och en panter.

Randers Regnskov – Recension

Av halva familjen Scheiderbauer (1 vuxen, 7-årig pojke), juni 2017

I samma sekund som dörren till regnskogsmiljön stängs bakom oss börjar kläderna klibba. Luftfuktigheten är 100 procent och jag är glad att vi klätt oss i kortärmat och shorts. Besöket börjar med en guidad tur och även om det inte är jättestort och vi snirklar oss fram på små betongvägar skapar den lummiga miljön en illusion av att det är större och att vi befinner oss i en verklig djungel.

Guiden har med sig en hink levande larver, rena godiset för djuren, och han kastar runt dem än hit än dit. Jag ryggar lite för att slippa levande larver i håret, ännu ovetande om de nära möten jag kommer att göra under besöket! Vi får träffa sköldpaddor och djur jag inte ens vet vad de heter. Alla möten sker nära och många av djuren får vi röra.

Flygande hundar och alligatorer

Det gäller att ha ögonen med sig. Plötsligt ser jag en fågel som trippar fram precis framför mina fötter, eller en apa som sitter på en gren inom en armslängds avstånd. Jag ser en röd papegoja i ett träd, övertygad om att det är en låtsasfågel, men så rör den plötsligt på sig. Ovanför mig susar flygande hundar fram i luften och på betryggande avstånd syns alligatorer.

Jag och sonen upptäcker tillsammans, han ser saker jag inte upptäcker, får visa, tycker det är kul att lura in sin mamma i den mörka kraniegrottan med massvis av fladdermöss och kackerlackor! Jag skriker förstås när de börjar fladdra runt och han skrattar åt mig lika högt. Det finns knappar man kan trycka på för att få ljus men efter att sonen sagt att det fanns kackerlackor därinne vågade jag inte stoppa in handen i hålet i plexiglaset för att trycka på knappen!

Vi hittar en jeep som tycks ha bromsats in hastigt av någon äventyrszoolog, vi klättrar upp i den och upptäcker att det sitter en groda och trycker på flaket. Här och där tycks djungeln växt över gamla tempelruiner. En varan tronar på en sten (bakom glas) och tycks nästan vakta en glömd skatt, i årets nyhet ”nattzoo” är ljuset dämpat och man kan titta på djur som nakenråttor och annat som kilar fram i sina gångar.

Klätterställning vid jaguar och panter

I ormtemplet får vi inte bara klappa en livs levande pytonorm, jag dristar mig även till att ha den om halsen! Direkt vill den krama min hals och den slingrar sig runt mitt ben. Jag är glad att vår guide har ett stadigt tag om ormens mun!

När vi fått nog av värmen och fukten går vi ut till lekplatsen nedanför restaurangens terrass. Här finns en gunga och klätterställningar för barn som behöver leka av sig. Extra spännande blir det förstås av att lekplatsen gränsar till den inhägnad där det bor en jaguar och en panter.

Allt är fantastiskt fint och väl uppbyggt. Regnskogen är som en kompakt djungel och tycks ha växt fram under tiotals år. Extra plus för att man kommer djuren så nära och kan få klappa och hålla. Vi tyckte också att det var charmigt att sonen fick ett litet plastdjur på sin tallrik vid lunchen, plus att man kunde beställa insektssnacks att äta! Kanske inte så aptitligt – men roligt!

En enda sak fick mig lite fundersam och det var att jaguaren och pantern konstant strök fram och tillbaka vid stängslet i sin inhägnad. Jag hade svårt att se hur mycket plats de hade till sitt förfogande men det kändes som att de var oroliga eller uttråkade (men det ska jag inte spekulera i, jag är ingen expert på att tolka djurs beteenden). Sammantaget vill vi verkligen rekommendera ett besök på Randers regnskov, nu vet vi att man inte behöver resa längre än till Danmark för att uppleva exotiska djur i sin rätta miljö!

ommentarer på “Randers Regnskov

  1. Det här är en fantastisk djurpark, man kommer nära djuren, vissa går lösa till och med 🙂 Sen är miljön så himla härlig, verkligen genomtänkt. Jag vill åka tillbaka !!! Rekommenderas mycket

    1. Ja visst var det bra! Det där med att uppleva djur på nära håll är verkligen något av en revival…man har glömt bort från det att man var liten hur spännande det är! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *