Hoppborg på barnkalaset – en given succé!

Trogna läsare kanske minns vår äldste son Isacs maxade 10-års kalas? Vi hade brottats med frågor som om vi ens kunde ha kalas i coronatider och i så fall hur vi kunde göra det både roligt och coronasäkert.

Lösningen blev ett festivalliknande kalas med gladiatorspel, bungyrun och sumobrottning i vår egen trädgård, som var oerhört uppskattat! Både av sonen och kompisarna. Ett riktigt drömkalas som känns svårmatchat! 😉

Så var det dags för familjens minsting. Theo fyllde 5 år i vintras men hade ännu inte haft kalas. Eftersom vi ville ha kalas utomhus på grund av pandemin (för att minska smittrisken) så valde vi att vänta. Så kom till slut sommaren och det med besked.

Coronasäkrat kalas – anpassningar

För att göra det så säkert som möjligt såg vi till att:

 • bara bjuda ett fåtal kompisar från förskolan (som ändå träffas),
 • bara vara utomhus,
 • hålla högsta hygien och bara bjuda på ”färdigförpackade godsaker” – både vid fikat och i den obligatoriska godispåsen.

Och slutligen; för att göra det så roligt som möjligt valde vi att hyra in en festlig hoppborg…!

En hoppborg blev kalasets mittpunkt

Naturen hjälpte till med dekorationerna. Många buskar blommar just nu så trädgården låg inbäddad i både somriga dofter av syren och kaprifol när gästerna anlände. Här och där hängde ballonger och mitt på gräsmattan stod den härliga hoppborgen!

Välkomna till Theos hoppborgs-kalas!

Jag hade valt storlek medium, den tar cirka 5 barn på max 7 år vilket var lagom får våra behov. Företaget Airgames som hyr ut dessa (och många andra roliga saker) har större modeller också.

Barnen gjorde förstås stora ögon när de kom in i trädgården och var inte sena att slänga sig in i hoppborgen! Det var så roligt att se deras glädje och iver över att få hoppa, busa och göra kullerbyttor i den färgglada hoppborgen.

Hopp, volter och kullerbyttor blev det många denna dag.
Jag flyger!
Kolla mig!

Lekar och saft i skuggan

När alla gäster anlänt började vi med paketöppning. Theo blev jätteglad för de fina presenterna, flera med pokemon-tema som han är helt uppe i nu, men också andra finurliga grejer som en robot och en flygplanspistol. Han älskade alltsammans!

Paketöppning i skuggan blev en mysig start på kalaset.

När paketen var öppnade hägrade förstås hoppborgen och leken skötte sig själv. Trädgården fylldes av glada skratt och solen stekte. Snart var alla törstiga och vi gjorde en välbehövlig saftpaus i skuggan på terrassen.

För att variera leken kombinerade vi sedan hoppborgen med kurragömma, banankull, dans och ”hoppstopp” (som dansstopp men i hoppborgen; när musiken pausade skulle man sluta hoppa och försöka stå still vilket var lättare sagt än gjort!).

Banankull – såhär ska man stå!
Lek och bus är vad barn älskar mest!
Kittel, kittel!
Nu kommer jag och tar dig – åh, barnen älskade att bli jagade!

Smarrig glasstårta

Även jag, mamma Heidi, som fick agera lekledare blev snart ganska så slut av allt springande så när alla fått leka av sig och blivit av med ”spring i benen” återvände vi till fikabordet för kakor och glass.

Någon klassisk födelsedagstårta hade jag för ovanlighetens skull inte gjort. Jag trodde aldrig jag skulle säga detta (jag älskar att baka) men ett upp och nedvänt glasspaket blev lika lyckat om inte bättre….

En välbehövlig paus i hettan med saft, kakor och glass.

Är det en sak jag nämligen äntligen förstått så är det att inte överarbeta kalasfikat. Förr bakade jag dagar i förväg – för att sedan bara skrapa ner tårtrester i soporna (och inte för att jag är usel på att baka). 😉

Glass är mycket mer uppskattat av barn än tårtor där alltid någon ingrediens är ”fel”. Någon gillar inte grädde, nästa gillar inte choklad, en tredje gillar inte tårta alls oavsett ingrediens och så vidare.

”Ja må han leva…”

När jag hittade nyheten Kalasglass från SIA Glass i vår lokala matvarubutik högg jag den direkt tillsammans med ett stort paket strössel! Den rosa jordgubbsglassen hade godisströssel ”insprängt” i sig och med en drös extra strössel ovanpå och lite geléhallon så blev det nästan som en tårta. Enkelt, smart – och inte minst jättegott!

Såhär ser paketet ut. Ett 1,5-liters paket ”Kalasglass” kostar ca 40 kronor och räckte till 5 kalasbarn, 2 vuxna och ett par portioner till dagen efter!

Vi bytte fiskdamm mot skattjakt

Med ny energi orkade barnen hoppa ännu mer, innan det var dags för skattjakt. Vi hade ett lite löst pirattema med piratduk, piratservetter med skattkarta och en skattkista som vi gömt i trädgården.

Duken köpte jag för flera år sedan (minns inte längre var). Servetterna är ett rea-fynd på H&M!

När barnen uppmärksammat att servetterna hade en skattkarta gav vi oss iväg för att leta upp skatten. Barnen var så söta och engagerade! Vi vred och vände på servetterna, lekte att vår bergshäll var piratskepp och att gräset var hav med hajar. Tänk vad man kan få till med lite fantasi. 🙂

Var kan skatten vara gömd…?

Efter att ha letat under varje buske i trädgården, i vår bod och överallt vi kunde komma på hittade födelsedagsbarnet till slut piratskatten i en brun kista på vår framsida. Inuti låg det strutar med barnens namn på fyllda med godis och en liten figur till var och en. 🙂

Jakten gick vidare till tomtens framsida…
…ner via vår lilla stentrappa mellan rhododendronbuskaget….
…tills de hittade ”skattkistan” på framsidan!
Varje strut hade ett namn på, ”undra vem som ska ha den här” ser Theo ut att tänka!
Godis, äntligen! Som de väntat! 😀

Populärast i kvarteret – i alla fall denna helg

Kalaset slutade med att några lekte kiosk i lekstugan, några fortsatte att hoppa och att några aldrig ville gå hem… 🙂 Det tog vi som ett gott betyg!

Resten av helgen hade vi kö utanför trädgården med hoppsugna grannbarn. Såklart var det roligare ju fler som fick glädje av den så alla som ville fick komma in och prova. Vi är mycket nöjda med att vi hyrde en hoppborg till Theos 5-års kalas.

Trädgårdscaféet sålde både kaffe och cupcakes.
Och så lite mera hopp – såklart!

Faktum är att en sådan här lekattraktion – hoppborg eller något annat roligt uppblåsbart – passar lika bra på barnkalaset, midsommarfesten, kvarters-/grannfesten eller någon annan tillställning där man vill att barnen ska ha roligt och ha något att roa sig med.

Visst kostar det en slant men som vi redan började diskutera här med andra mammor och pappor i området, man kan gå ihop flera familjer och dela. En hoppborg och ett par picknickfiltar och helgen är räddad!

Tack alla fina kompisar för att ni kom och firade mig hälsar Theo!

Har du också skapat ett drömkalas för ditt barn och har bra idéer att dela med dig av? Lämna då gärna en kommentar med tips!

Inlägget är ett obetalt samarbete med Airgames.se som hyr ut eventprodukter av olika slag till både företag och privatpersoner. De har olika upplägg och priser där man antingen hämtar och sätter upp själv eller där de hjälper till med allt. Servicen är topp och de städar och desinficerar allt efter varje användning. Nu under pandemin har de också tackat nej till de flesta förfrågningar berättade de för att de inte vill bidra till ökad smittspridning. Mindre arrangemang hjälper de gärna till med. Hälsa gärna från Familjeparker om du hör av dig till dem! 🙂

ommentarer på “Hoppborg på barnkalaset – en given succé!

  1. Tack Jelena!
   Ja det blev riktigt bra faktiskt, bättre än vad vi kanske kunnat hoppas på… 🙂
   Nu gäller det att börja klura på nästa års koncept, haha!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *