Familjekryssning med Birka Cruises till tyska Rügen

Förra veckan spenderade vi till havs! Vi var med på en så kallad ”långkryssning” med Birka Cruises till öarna Rügen och Gotland.

Kryssningen gick under namnet Ö-luffning; tre öar och tre länder på fyra dagar. Riktigt coolt faktiskt, att bara kunna ta tunnelbanan till hamnen och hoppa på för att sedan komma ”ut i världen” ett par dagar.

Bornholm skulle ingått också men vädret satte tyvärr käppar i hjulet för detta stopp så den dagen fick vi guppa till havs istället. Lika glada för det var barnen som hade att göra ombord med bio, lekrum och bad. 🙂 Dessutom bjöd Birka alla passagerare på en frikostig lunch ombord – flott!

Barnen: jaaaa! Vattenkrig! Jag: Neeeej!

Birka för barn

På Birkas långkryssningar är det inte lika mycket barn som annars under sommarlovet så aktivitetsutbudet är något nedbantat vad jag förstått. Varken Bianka eller Skeppsråttorna var med denna gång (vi saknade dem…). Vi har under årens lopp varit med på andra lovkryssningar och fått väldigt gott intryck av Birkas ansträngningar för de minsta kryssarna. 🙂

Att vi bodde trångt (vi hade en standard insides hytt) tyckte förstås barnen bara var mysigt; hytten blev som en koja med våningssängs-mys och klätter på stegar. Vi föräldrar föredrar nog en hyttmodell större, men kryssningen var populär och de större hytterna var slut när vi bokade.

Stoppen då. Jo vi var iland på både den tyska ön Rügen och Visby på Gotland som hade hög puls eftersom det var mitt under Almedalsveckan. Rügen, Tysklands största ö, kom först och här hade Birka ordnat fint med gratis bussar in till badorten Binz.

Strandlek i badorten Binz

Det fanns både shopping och vacker badortsarkitektur att kika på längs den fina och långa strandpromenaden. Lång är också piren ut i vattnet, över 500 meter läste jag och om det stämmer är det ju helt galet. En halv kilometer träpir rakt ut i havet!

Isac softar när mamma shoppar.

Mest hängde vi på den fantastiska stranden men eftersom dagen börjat mulet och med bara 14 grader var badkläderna kvar i hytten. Det stoppade dock inte våra killar som lekte friskt med vatten och den härliga finkorniga sanden ändå!

Den minsta, Theo, var ju i alla fall smart nog att ta av sig byxor och strumpor före strandleken. Den äldre, Isac, badade istället med kläderna på – vilket blev riktigt kyligt när solen sedan valde att gå i moln igen…

Har man inga strandleksaker kan man alltid fylla storebrors strumpa med sand… 😉

Almedalsveckan i Visby

När vi anlände till Visby var Almedalsveckan i full gång. Vi fastnade därför i många ”stånd” bland gratisglass och gåvor, men killarna träffade också en polis vilket de tyckte var kul och Isac fick göra sin egen löpsedel hos tidningen Dagens samhälle!

Missta inte looken för sur, det här är Isac när han är cool! 😉

När dagen nästan var slut mörkande himlen och vi skyndade tillbaka till fartyget innan regn och blåst tilltog. vad som hände sedan kan ni läsa mer om här på vår systersajt Seafun som enbart handlar om kryssningar och fartyg!

Fri dryck med Biankas barnarmband

Ett stopp på lågpriskedjan Kiks löste problemet delvis; där inhandlade vi både t-shirts för knappt 20 kronor styck, shorts och en blå gosig fleecetröja till Isac för knappa 40 kronor styck. Bra fynd med andra ord! De hade massor av barn- och babykläder och jag hade gärna tittat mer om det inte hade varit för att sista bussen tillbaka hade gått så vi blev tvungna att skynda.

Titta på mitt fina armband (i armen kramar Theo maskoten Bianka som gosedjur).

Tillbaka till Birka. Ett tips är att satsa på Birka-armband om era barn är av det törstigare slaget. Med det hämtar de ut fri läsk under hela kryssningen (även vatten, mjölk och juice) i barerna ombord, drycken är dock inte fri i restaurangerna. Vissa dagar bar vi med oss ett glas in till middagen och det var inga problem.

Priset är olika beroende på hur lång kryssningen är, på vår 4-dygns kryssning kostade det 150 kronor, alltså under 38 kronor per dag vilket kändes riktigt prisvärt! På kortkryssningarna ingår även godisbingo eller upptäcktsfärd ombord i priset (85 kronor vid förköp).

Lite ”vuxen” barnmeny

I den långkryssning vi var med på ingick frukost och fyra stycken tre-rätters middagar. Sista dagen ombord (då vi var framme klockan 14 i Stockholm igen) ingick en generös brunch som stod framdukad fram till klockan 12.

Blogg, instagram, Facebook – inget vilar bara för att man är på resa!

Barnen fick en annan meny än vi fick vid middagarna, men också trerätters. Vi saknade en presentation av vad de skulle äta dock, vi såg det varken vid bordet eller utanför restaurangen jämte de vuxnas meny. Ingen nämnde heller vad de skulle få utan det ”bara kom”.

Maten var väldigt fin och av riktigt god kvalitet. Tyvärr tyckte vi dock att det inte direkt var någon barnmat som serverades. Våra killar gillade bara ett fåtal rätter, som spaghettin (3-åringen), laxen (9-åringen) och hamburgaren – eller i alla fall pommes frites…(båda).

Jag provsmakade deras rätter och allt var väldigt gott, men mycket var sådant som var gott ur en vuxens perspektiv men kanske inte för ett barn, som toast skagen, kycklingröra med sallad eller biff med bearnaise. Servitrisen hävdade dock att många barn beställde just detta från à la carte-menyn så jag antar att vi bara har extra kräsna barn? Smaken kanske mognar med åldern. 🙂

Desserterna tyckte vi alla var ”to-die-for” så de smaskade vi tacksamt i oss till sista slicken!

Boka tidig sittning i god tid

Middag klockan 20.30 var helt klart för sent också för våra barn. Särskilt som vi ibland inte ens hade fått in drycken vid 21-tiden, än mindre mat. Ofta hann tyvärr någon av killarna somna innan huvudrätten kom. Den tidiga sittningen kl 17.30 var fullbokad så ett tips är att boka i tid om ni vill åka med på en av Birkas längre kryssningar sommartid.

Isac somnade i soffan flera kvällar.

Allt som allt hade vi i alla fall väldigt trevliga dagar ombord (och iland)! Är man sugen på ett litet sommaräventyr som enkelt startar ett stenkast från Slussen i Stockholm (dit det ju går tunnelbana), tycker det är bekvämt att få allt serverat och att alla pratar svenska ombord så kan detta passa perfekt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *