4 familjevänliga naturreservat runt Bjärehalvön

Under den här pandemin har vi verkligen fått blicka bortom alla sommarland, nöjes- och vattenparker som tvingas hålla stängt. Det har varit en utmaning att hitta roliga aktiviteter och utflykter som ändå känns säkra. Både för oss att genomföra och att rekommendera.

Istället har vi insett att NATUREN ju är en enda stor äventyrspark. 🙂 Inte minst förra sommaren var vi flitiga på att spendera mycket tid där. Eftersom semestern spenderades i släktens sommarhus i Halland, nära de vackra trakterna kring Bjärehalvön, var det där vi gick i skog och mark, på klippor och utmed stränder.

Jag älskar den fina naturen runt Bjärehalvön, ja jag älskar hela Bjärehalvön! Jag känner mig så tacksam över att vi kan åka hit varje år. Och varje gång upptäcker vi nya smultronställen känns det som. Sverige är verkligen fantastiskt – det tror jag många fått upp ögonen för det senaste året.

Här har jag satt ihop en mini-guide med fyra naturreservat att besöka på och i närheten av Bjärehalvön. Vissa ligger i Skåne, andra i Halland. Med familjevänliga menas inte att det är lätt att köra barnvagn där för det går inte. Det vi gillat är att stigarna är korta nog för barn att orka med och att det händer tillräckligt mycket för att hålla deras intresse uppe!

1. Södra Skummeslöv (Halland)

Ett stenkast från släkthuset hittar man skogen som hör till Södra Skummeslövs naturreservat (Svarvareskogen är ett annat naturreservat i närheten). Här böljar skogen fram i mountainbike-vänliga backar och breda barrtäckta stigar.

Vi går gärna omkring här och letar bär och tittar på grodor, springer eller bara klättrar i de marknära knotiga tallarna. Just de där träden brukar barnen klättra i varje år, bättre än vilken klätterställning som helst på en lekplats! 🙂

Ju närmare havet man kommer desto mer inslag av sand ser man på marken. Till slut byter naturen karaktär från skog till strand. Skummeslövsstrand är en del av Sveriges längsta sandstrand; Laholmsbukten som mäter hela 12 km.

Här ser man dagligen folk som badar, springer, kitesurfar eller bara leker. Oavsett väder. Och med de stora ytorna blir det heller aldrig trångt. På en strand är det dessutom lätt för barnen att sysselsätta sig med sandlek och fördämningsbyggen. 🙂 Förra året fick denna strand även en lång, fin badbrygga.

2. Osbecks bokskogar (Halland)

En varm dag är det skönt att söka skugga i de lummiga bokskogarna på Hallandsåsens nordsluttning intill samhället Hasslöv som hör till Laholms kommun. Det finns olika slingor på mellan 1- 4 km att gå som tar en förbi både 10 000-årig ädellövskog, ängar och fossila åkrar.

Här och där hälsade vi på kor som inhängnade känns trygga och snälla men som kan bli väldigt nyfikna och ivriga också! Vid ett tillfälle skulle jag korsa en hage för att ta mig till Lassahusstenen, ett stenblock med hällristningar och skålgropar (vi hittade stenar med skålgropar på andra ställen där vissa ”offrat” pengar i groparna).

När korna fick syn på mig som gick genom hagen började de springa – mot mig! Jag blev livrädd och började springa jag också, varpå de sprang ännu snabbare! Haha, allt gick bra men jag hann få inre syner av löpsedlar i stil med ”Kvinna från Stockholm ihjältrampad på semestern av kor i hage.” 😉

Att bara gå här och lyssna till fågelsången, njuta av stillheten och den varierande naturen är som balsam för själen för att använda en klyscha. Ta med matsäck och gör besöket till en hel dag. Vi har även hittat hallonsnår något år och bara stått och mumsat!

3. Hovs hallar (Skåne)

Detta strandområde med kantiga stenblock som får det att likna någon miljö ur datorspelet Minecraft, är inte bara ett häftigt naturreservat utan också utnämnt till ”Treasures of European Film Culture”. Bergmans ”Det sjunde Inseglet” är bara en av flera filmer som spelats in här.

Ovasett vilken tid på dygnet man kommer är miljön verkligen magiskt vacker. Man får se upp var man sätter fötterna och jag ska erkänna att jag var lite rädd när barnen hoppade omkring på klipporna, särskilt de höga närmast havet.

Stämningen blir dramatisk när vågorna slår in. Ibland ser man modiga ungdomar som hoppar från de yttersta klipporna ner i vågorna. Förhoppningvis har de stenkoll (haha) och vet var det är säkert att göra det. Här brukar vi inte bada men det sysselsätter oss i timmar varje gång att leta stenar, bygga med dem, hoppa runt som bergsgetter och bara leka.

Jag har fortfarande på min ”skånska bucket list” att komma hit vid solnedgång och njuta. Hovs hallar är en av alla fina platser runt Bjärehalvön vi aldrig tröttnar på att besöka. Det finns också en restaurang och hotell vid parkeringen.

4. Grevie backar (Skåne)

Detta naturreservat är lite mer okänt. Vi var själva osäkra på om vi tog oss an det från ”rätt plats”. Det fanns en skylt i alla fall och genom att klättra över en gärdsgård befann vi oss plötsligt mitt i en kohage.

Tack och lov var korna lugnare här (jämfört med de jag hade mött i Osbecks bokskogar). Vi kunde lugnt ta oss fram över de springvänliga gräsytorna med stora kullar. Faktum är att många av högarna och kullarna är gravar från både bronsåldern och järnåldern.

Vi letade oss fram på måfå och hittade fina och upptäckarvänliga stigar som bjöd på varierande intryck av det skånska landskapet.

Här använde vi också en funktion i Google där man fotar blad eller blommor och får veta vad det är. Väldigt behändigt när vi ville lära barnen om naturen men kände att våra egna kunskaper inte alltid räckte till.

Missa inte den del av promenaden som leder upp till en ryggkam varifrån man har utsikt över hela Kullaberg och Skälderviken. Mycket vackert!

Andra familjevänliga utflykter i trakten är Trollrundan i Fågelsång och till aktivitetsparken Kungsbygget. Missa inte dessa två tips om du är i trakterna. 🙂

När vi besöker fler naturreservat i närheten av Bjärehalvön fyller vi på här. Kanske har du till och med ett tips till oss? Lämna då gärna en kommentar (klicka högst upp på ”Kommentarer” under rubriken). Vill du följa oss på fler ställen har Familjeparker även ett Instagram-konto och en YouTube-kanal.

ommentarer på “4 familjevänliga naturreservat runt Bjärehalvön

  1. Håller med om att Sveriges natur är fantastisk, finns så mycket fint att se. Gillar att du tipsar om vackra platser. Fick lite inspiration till att göra samma sak med Östergötland där jag bor.

    1. Härligt att jag kunde inspirera! Vill du ha mer inspiration, spana gärna in mina andra sajter Spabanken.se och Seafun.se också 🙂
      Ska ta mig ett kik på din sida nu på direkten.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *